Politie Friesland

Politieberichten van 38/05 13.00 uur t/m 29/05 13.00 uur

Fryslân 29-05-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur bellen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Drachten: brand
Vrijdag verleende de politie omstreeks 11.00 uur assistentie aan de politie tijdens een brand in een bedrijfspand aan de Meerpaal. Er raakte niemand gewond. Tijdens laswerkzaamheden was brand in een filterkast ontstaan. De brandweer is enige tijd bezig geweest om het vuur te blussen.

Burgum: vrouw gewond na val van paard
Op vrijdag raakte om 14.35 uur een 38-jarige inwoonster van Burgum aan de Monnikenweg gewond toen ze van een paard op een betonnen muur viel. De vrouw werd per ambulance met rug-en schouderklachten naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Er zijn verder geen bijzonderheden bekend over de toedracht of het letsel van het ongeval.

Oudehaske: inbraak autos
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd in zeker acht autos ingebroken. In alle gevallen werd radio/cd-apparatuur weggenomen en ontstond er schade aan diverse autos die geparkeerd stonden aan de Turfstuke, de Jasker en de Haskerfinne. Alle eigenaren deden aangifte. De politie sluit niet uit dat er nog meer aangiften zullen volgen en stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: motorfiets gestolen
Tussen donderdag 23.30 uur en vrijdag 01.30 uur werd een motorfiets gestolen die aan de Kelders geparkeerd stond. Het betreft een zwarte Aprillia met rode accenten met het kenteken ML-HR-85, chassisnummer ZD4ME0000XS102125. De eigenaresse, een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden, deed aangifte.

Heerenveen: actie Jiskefet
Vrijdag voerden milieu- en reinigingsambtenaren van de gemeente Heerenveen in samenwerking met medewerkers van de afdeling milieu van de politie Fryslân milieu een actie Jiskefet uit in de gemeente Heerenveen. Deze dag werden in totaal tien bedrijven gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. Bij zes bedrijven werden geen overtredingen geconstateerd. Twee bedrijven kregen een waarschuwing omdat in hun containers licht verontreinigd afval werd aangetroffen. Tegen twee bedrijven werd proces-verbaal opgemaakt. In hun containers werden o.a. remreiniger, oliehoudend materiaal, filmvloeistof en ontvlambare spuitbussen aangetroffen.

Bolsward: aanrijding met letsel
Vrijdag raakten om 17.30 uur een 72-jarige fietsster en een 77-jarige fietser aan de Snekerpoort tijdens een aanrijding gewond. Beide inwoners van Tjerkwerd werden lichtgewond per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Na een bezoek aan de eerstehulppost konden de fietsers weer naar huis. Het ongeval ontstond toen de fietsers op de Snekerstraat reden in de richting van de Jongmastraat. Op de kruising met de Turfkade wilde het tweetal van richting veranderen om de Turfkade in te rijden. Een 19-jarige automobilist uit Sneek reed achter de fietsers. Hij veronderstelde ze nog voor de kruising in te kunnen halen. Toen hij de fietsers links inhaalde raakte de 77-jarige fietser de auto en viel. Tijdens zijn val werd de fietsster geraakt die ook viel. De schade aan de fietsen en personenauto was nihil.

Twijzel: aanrijding met letsel
Vrijdag raakte om 15.40 uur een 47-jarige inwoonster van Finsterwolde gewond tijdens een aanrijding aan de Optwizel. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. De vrouw liep beenletsel op. Ze was passagier van een 63-jarige motorrijder uit Finsterwolde. De motorrijder reed richting Buitenpost en merkte te laat op dat een auto die voor hem reed stopte. Hierdoor moest hij krachtig remmen en kon hij de motorfiets niet meer onder controle houden. Gevolg was dat de motorfiets met bestuurder en passagier omviel. Er ontstond geen aanrijding met de auto omdat de motorrijder op het laatste moment nog naar rechts stuurde. De motorfiets raakte beschadigd.

Dronrijp A 31: rijbewijs ingevorderd
Van een 37- jarige automobilist uit Leeuwarden werd vrijdag omstreeks 21.40 uur het rijbewijs ingevorderd. De man reed op de rijksweg A31 195 km/u terwijl daar 120 km/u is toegestaan.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Oenemastate, zaterdag 02.55 uur, 22-jarige Leeuwarder, 305 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Zwaagwesteinde: Bovenweg, zaterdag 01.18 uur, 29-jarige inwoner van de gemeente Achtkarspelen, 325 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Franeker: Vijverstraat, zaterdag 01.20 uur, 59-jarige inwoner van Franeker, 260 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Zwaagwesteinde: Noorderstationsstraat, zaterdag 00.15 uur, 22-jarige inwoner van de gemeente Achtkarspelen, 475 ug/l, rijverbod 4 uren, automobilist.

Zwaagwesteinde: Voorstraat, zaterdag 00.35 uur, 26-jarige inwoner van Dokkum, 235 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Oudega (Sm.land): Aldegeasterdyk, zaterdag 03.15 uur, 18-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland, 375 ug/l, rijverbod 3 uren, bromfietser. De bromfietser raakte betrokken in een aanrijding met een tweede bromfietser, een 18-jarige inwoner van de gemeente Smallingerland. Deze bromfietser raakte gewond en werd met hoofdletsel naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. In het ziekenhuis werd een bloedproef afgenomen. Het slachtoffer droeg geen helm. Beide bromfietsers reden op de Aldegeasterdyk, richting Opeinde. De aanrijding was ontstaan door een onduidelijke manoeuvre van het slachtoffer waardoor de bromfietsers met elkaar in botsing kwamen.

Dokkum: woningbrand
Zaterdag verleende de politie om 11.10 uur assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan de Suiderbaanstraat. De bewoonster, een 62-jarige inwoonster van Dokkum, liep handletsel op toen ze viel tijdens de vlucht om de woning te verlaten. Het slachtoffer liet zich bij de Dokterswacht behandelen. De brandweer had het vuur snel onder controle. Het pand liep rook- en waterschade op. De brand ontstond toen de vlam in de pan sloeg tijdens het koken.

Anjum: beschonken te water en gewond
Vrijdag raakte aan de Oostmahorn een 66-jarige inwoner van Wemeleskirschen (D) gewond nadat hij in beschonken toestand te water was geraakt. Het slachtoffer werd met een hoofdwond per ambulance naar het ziekenhuis Talma Sionsberg te Dokkum gebracht. De man was onder invloed van alcohol bij de jachthaven vanaf de steiger in het water gevallen. Omstanders, waaronder een 42-jarige inwoner van Purmerend, hoorden iemand in het water vallen. Ze snelden te hulp en haalden het slachtoffer uit het water.

Reard: aanrijding met letsel
Vrijdag raakte rond 14.00 uur een 76-jarige scooterrijder uit Bolsward gewond aan de Slotsdyk tijdens een aanrijding met een personenauto. Het slachtoffer raakte liep hand- en hoofdletsel op en werd per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De 43-jarige automobiliste uit Sibrandabourren en overige inzittenden (personalia onbekend) bleven ongedeerd. De exacte toedracht van de aanrijding is op dit moment nog niet bekend. Het slachtoffer en overige betrokkenen moeten nog gehoord worden. Zowel de personenauto als de scooter raakten beschadigd en werden door een bergingsdienst afgevoerd.

Buitenpost: overtreding Opiumwet
Vrijdag werd aan de Groenkamp een 20-jarige inwoner van Buitenpost aangehouden die in het bezit was van 9 gram hennep en voorwerpen om hennep te vermalen. Deze materialen zijn in beslag genomen. De verdachte werd voor verhoor naar het bureau gebracht. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De verdachte was een van de vier jongeren uit Buitenpost, in de leeftijd van 19 tot 24 jaar, die zich op het schoolplein van het Mienskip bevonden. De politie kwam in actie na klachten van overlast uit de omgeving. Toen de agenten ter plaatse kwamen werd een sterke weedlucht geconstateerd waarop een onderzoek ingesteld werd.

Joure: fietser gewond
Vrijdag raakte een 17-jarige fietser uit Joure gewond tijdens een aanrijding met een personenauto aan de Sewei. Het slachtoffer liep handletsel op en werd per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Het ongeval ontstond toen de fietser vanuit de uitrit bij de sportvelden de weg opfietste. Een 21-jarige automobilist uit Groningen remde nog maar kon een aanrijding niet meer voorkomen. De fietser kwam via de motorkap en het dak, achter de auto op het wegdek terecht. De auto raakte licht beschadigd.

Kollumerzwaag: verdachte aangehouden
Zaterdag werd om 04.30 uur een verdachte aangehouden terzake poging doodslag en rijden onder invloed. De verdachte, een 23-jarige inwoner van de gemeente Kollumerland ca., verkeerde onder invloed van alcohol (440 ug/l). Hij was met zijn personenauto opzettelijk tegen de personenauto gereden van een 21-jarige inwoonster van de gemeente Kollumerland ca. Tijdens de aanrijding zat de vrouw in de auto. Toen ze na de aanrijding bij de auto stond om de schade te bekijken, reed de verdachte opnieuw tegen de personenauto van de vrouw aan. Ze kon tijdig wegspringen. Hierna reed de verdachte in zijn auto weg. De auto van de vrouw raakte ernstig beschadigd en werd door een berger afgevoerd. De verdachte werd even later in zijn woning aangehouden, naar het bureau gebracht voor verhoor en ingesloten. De auto van de verdachte werd in beslag genomen. De aanleiding van het incident moet in de relationele sfeer gezocht worden. De politie stelt een onderzoek in.

Sneek: gewond na kop-staartbotsing
Vrijdag raakte een 27-jarige inwoonster van Sneek gewond tijdens een kop-staartbotsing aan de Lemmerweg. Het slachtoffer werd met nek- en schouderklachten naar het Antoniusziekenhuis te Sneek gebracht. Na behandeling kon het slachtoffer weer naar huis. Het slachtoffer bestuurde een personenauto en reed op de Lemmerweg, richting centrum. Vanaf de Balthuiskade kwam een voertuig die voorrang nam (details onbekend). Hierdoor moest de automobiliste plotseling remmen. Een 23-jarige automobilist uit Sneek reed achter de auto van het slachtoffer. Door de geringe afstand tussen beide personenautos ontstond een kop-staartaanrijding.

Damwoude: aanhoudingen na overlast
Vrijdag werd om 22.15 uur aan de Voorweg een 30-jarige inwoonster van Dokkum en een 34-jarige inwoner van Dokkum aangehouden terzake geluidsoverlast en verzet tijdens aanhouding. De verdachten maakten onderdeel uit van een groep jongeren die zich aan de Voorweg bevonden. Klachten van geluidsoverlast was voor de politie aanleiding om deze locatie te bezoeken. Ter plaatse troffen de agenten een groep jongeren aan, vier bierkratten en een autoradio die in een bierkrat verwerkt was. De radio stond hard. De kratten en de radio werden in beslag genomen toen de eigenaar zich niet bekend maakte. Op het moment dat de kratten door de agenten afgevoerd werden, pakte de 30-jarige verdachte een flesje bier uit een krat. Toen ze weigerde het flesje terug te zetten werd ze aangehouden. De tweede verdachte probeerde haar te ontzetten en werd ook aangehouden. Beide verdachten zijn naar het bureau gebracht en zijn zaterdagochtend na verhoor weer vrijgelaten.

Sneek: verdachte aangehouden na diefstal boot
Vrijdag werd om 21.30 uur een 35-jarige verdachte uit Purmerend aangehouden op de A7 terzake diefstal van een vaartuig. De verdachte had vanaf een erf aan de Ijlsterkade een boot met trailer weggenomen en was de A7 opgereden. De weggevoerde boot met trailer werd door familieleden van de rechtmatige eigenaar ontdekt die de boot met trailer voorbij zagen rijden. Ze belden met de eigenaar. Toen duidelijk werd dat de boot niet verkocht maar onrechtmatig weggenomen was, werd door familieleden van de eigenaar een achtervolging ingezet en de politie geïnformeerd. De verdachte werd op de A7 door de achtervolgers klemgereden en overgedragen aan de politie. De verdachte werd aangehouden, naar het bureau gebracht voor verhoor en ingesloten. De auto van de verdachte, de boot en de trailer zijn in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in.

Dokkum: verdachte aangehouden
Vrijdag werd om 21.10 uur een 30-jarige inwoner van Dokkum aan de Parklaan aangehouden terzake bedreiging. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol en drugs en had zich op het terrein van het AZC agressief gedragen. Toen de politie ter plaatse kwam was de man niet meer op het terrein aanwezig. Tijdens een zoekslag in de omgeving werd de verdachte door een surveillancehond met begeleider in het Tolhuispark gevonden. De verdachte werd naar het bureau gebracht, verhoord en ingesloten.

Drachten: bedrijfsinbraak
Zaterdag werd omstreeks 00.35 uur ingebroken in een bedrijfspand aan de Oudeweg waarbij een flatscreen weggenomen werd. Men kwam het pand binnen door een ruit met een trottoirtegel in te slaan. Een 52-jarige inwoner van Drachten deed aangifte.

Harkema: aanhouding verdachte na belediging
Zaterdag werd een 18-jarige inwoner van de gemeente Achtkarspelen aan De Elzen aangehouden terzake belediging. Klachten van omwonenden (o.a. geluidsoverlast, vuur, zwerfvuil) waren aanleiding voor de politie om deze locatie te bezoeken. Toen de politie arriveerde troffen de agenten een groep van twintig jongeren aan. De verdachte uitte beledigende taal naar de agenten waarop hij werd aangehouden. De overige aanwezigen verlieten de locatie op verzoek van de agenten.