Socialistische Partij

SP-senator wil opheldering regering over Afghanistan

29-05-2004 * Ondanks de vondst van twee bommen is de bijeenkomst van de NAVO-assemblee vanmorgen in Bratislava gewoon begonnen. SP-senator Tiny Kox maakt deel van uit de Nederlandse delegatie. Hij maakt zich zorgen over het ontbreken van een strategisch plan voor de toekomst van Afghanistan. Er dreigt een horrorscenario van een islamitische drugsstaat.

Een deel van het historische centrum van Bratislava waar de parlementariërs uit alle NAVO-lidstaten bijeen komen, is afgesloten en overbevolkt door politieagenten. Welke terreurorganisatie de bommen heeft neergelegd, is nog niet bekend.

Over het terrorisme werd vanmorgen gesproken toen de ontwikkelingen in Afghanistan op de agenda stonden, het land dat in 2001 als eerste aangepakt werd in de door de Amerikanen uitgeroepen en door de NAVO gesteunde ' oorlog tegen het terrorisme'. Inmiddels zijn de meeste Taliban- en Al Qaida-strijders verdwenen en zijn de verschillende milities van de Afghaanse warlords en drugsbaronnen (die driekwart van de wereldopiumproductie in handen hebben) de voornaamste aantasting van de stabiliteit in het land. De buitenlandse militairen die onder NAVO-commando moeten helpen het land in rustiger vaarwater te brengen staan vrijwel machteloos tegen de 50- tot 100.000 soldaten uit de Afghaanse privé-legers. De kans dat de verkiezingen in september eerlijk verlopen is vrijwel nihil, nu de warlords de feitelijke controle over het grootste deel van het land hebben. Dat maakt een horrorscenario mogelijk waarin de warlords vanaf september democratisch gelegitimeerd de macht in handen krijgen. Dan zal de voormalige islamitische Taliban-schurkenstaat vervangen zijn door een islamitische drugsstaat.

"Er ontbreekt vanaf het begin in 2001 een strategisch plan om van Afghanistan weer een min of meer normaal land te maken," aldus SP-senator Tiny Kox, die deel uitmaakt van de Nederlandse delegatie in Bratislava. "Met militair geweld dwing je zoiets niet af. We lijken in een doodlopende straat terechtgekomen te zijn, waar de Afghaanse bevolking bar weinig mee opschiet en waarin de NAVO-militairen opgesloten zitten in de hoofdstad Kaboel en een paar verspreide plekken in het land. De optimistische verhalen van de Nederlandse regering staan in schril contrast met de feiten die onder andere generaal Gliemeroth, bevelhebber tot februari, aan de NAVO-assemblee presenteerde. Volgens de generaal is het ontbreken van een `overall plan' buitengewoon ernstig. Ik ben dat men hem eens en ik zal de ministers Kamp en Bot daarop aanspreken. Er zijn immers ook Nederlandse soldaten in Afghanistan."