Persbericht Skatebond Nederland

Cédric Michaud wint 75 km in Bantega

Cédric Michaud heeft zaterdag in Bantega de eerste wedstrijd in de Univé Topcompetitie (75 km) gewonnen. Met miniem verschil versloeg de Fransman op de eindstreep Frank Fiers uit het Belgische Wetteren. Ook de derde plek ging naar een Belg: Kenny Pierloot uit Oostende. Het drietal had een minuut voorsprong op een achtervolgende groep van vijf, en zes minuten op het peloton.

"Ik ben nog niet in vorm," zei Michaud, voor wie het dit seizoen zijn eerste wedstrijd in Nederland was. "Het was een behoorlijke afstand als je verder nog geen skeelerwedstrijden hebt gereden." De Nefitrijder vond dat hij door de vele ijstrainingen de juiste afzet op skeelers een beetje was kwijtgeraakt. Michaud wil zich als schaatser voor Frankrijk kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2006 op de 5 en 10 km.
Fiers toonde zich tevreden met de tweede plaats, nadat hij in het voorjaar wat had gekwakkeld met de gezondheid. "Michaud heeft verdiend gewonnen. Hij en zijn ploegmaat Arjan Mombarg hebben veel initiatief genomen," vond Fiers. Mombarg werd vierde.
Al in de eerste kilometers ontstond de kopgroep waaruit later de eerste drie zich zouden losmaken. Daarin zaten, behalve Michaud, Fiers, Pierloot en Mombarg, ook de Australiër Michael Byrne, de Fransman Alban Cherdel, André Klompmaker uit Oosterwolde en Vlaming Luc Bartholomeeussen. Zij finishten in deze volgorde als vijfde tot en met achtste. Ieder van hen kwam alleen over de streep, omdat het groepje in de laatste omloop van acht kilometer compleet uit elkaar was gevallen.
Bij terugkomst in Bantega, na de eerste grote omloop van 35 km, zaten ook Frank Woltman uit Assen en Jeroen Dunnewind uit Ommen nog bij de vluchters, maar zij moesten de rest laten gaan. Er waren toen nog vijf plaatselijke omlopen van 8 km te rijden. De Nefitrijders Michaud en Mombarg demarreerden om beurten. Een ontsnappingspoging van Michaud en Frank Fiers werd verijdeld, maar met nog twee ronden (16 km) te gaan waren Michaud en Fiers opnieuw vooruit en nu hadden ze Kenny Pierloot bij zich. Normaliter is Pierloot een rappe sprinter. Het beste was er bij hem echter af na de lange polderrit in de brandende zon.
Arjan Smit, die komende zaterdag voor de zesde keer opgaat voor de nationale wegtitel, hield zich rustig in het peloton en eindigde als 14e. Smit vond het best dat zijn ploeggenoten Michaud en Mombarg mee waren in de kopgroep en ondernam geen pogingen om erbij te komen: "Zo'n vroege kopgroep moet nog 70 kilometer heel hard rijden om weg te blijven. Dat zat er voor mij vandaag niet in."
Een tijdje zwommen Erik-Jan Spijkerman uit Nibbixwoud en Erik van de Heide uit Schagerbrug tussen koplopers en peloton. Ze hielden het niet vol. Spijkerman bracht het nog tot de 12de plaats, Van de Heide moest genoegen nemen met plek 28.
De Elfmerentocht rond Bantega was de eerste van van vijf langeafstandsraces in de Univé Topcompetitie. De volgende is in Zaanstad op 12 juni.

Dames (43 km)
De Belgische Hilde Goovaerts was de snelste bij de dames. Zij won de eindsprint van een groep C-rijders, veteranen en dames, met in haar kielzog op de tweede plek landgenote Vanessa Derous. Derde werd Nienke Stenekes uit Damwoude.
Boukje Bonnema uit Kollum was de beste in de dames-2-categorie, gevolgd door Erna Kijk in de Vegte uit Genemuiden en Petra Spigt uit Wervershoof.

B-rijders (51 km)
Bij de B-rijders zegevierde René Smit uit Staphorst, broer van Arjan. Frans van Winden uit Bergschenhoek eindigde als tweede, Jarno van Wingerden uit Zwijndrecht als derde. De B-rijders waren tegelijk met de A's van start gegaan.

C-rijders (43 km)
Eerste C-rijder werd Jan Jonker uit Oldebroek, voor Olivier Goud en Gerrit ten Hove uit Oldebroek. Jan Jonker staat pas sinds twee jaar weer op de skeelers. Als jeugdrijder won hij veel op skeelers, daarna ging hij wielrennen. "Bij de nieuwelingen en junioren ging dat goed, maar bij de amateurs viel ik een beetje in een gat. Toen besloot ik weer te gaan skeeleren."

Veteranen (43 km)
Albert Bakker uit Scharmer won de close finish van de veteranen vóór Carlo van der Zwan en de Belg Jean-Luc Ostyn. Aanvankelijk zaten Henk Lankhof uit Aalten en de Belg Eric Peirs er ook bij, maar zij moesten loslaten.

Karin Verhoef, SBN

Meer info: www.skatebond.nl

E-mail: info@skatebond.nl

----------
Over de Univé competities

Univé Verzekeringen, hoofdsponsor van de Skatebond Nederland (SBN), heeft haar naam verbonden aan twee grote nationale skeelercompetities: de Univé Topcompetitie, bestaande uit vijf grote marathons op de weg en de Univé World on Wheels (WOW), bestaande uit zestien 'rondjes om de kerk'. Het 'rondje om de kerk', afgekeken van het wielercriterium, is de traditionele vorm waarin in Nederland skeelerwedstrijden worden georganiseerd. Deze wedstrijden worden al ruim vijftien jaar met groot succes georganiseerd vooral in Oost- en Noord-Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Purmerend en Westkapelle. Univé zorgt samen met de Skatebond Nederland voor animatie van het publiek rondom de WOW-wedstrijden. Ook wordt voorlichting gegeven over de skeelersport.

----------
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl

----------

----------
Skatebond Nederland
www.skatebond.nl