Ingezonden persbericht


719d27.gif

Persbericht
12 mei 2004

Fotoboekpresentatie Mijn broers reis in Indonesië in Scheepvaartmuseum

Op zaterdag 29 mei om 16.00 uur presenteert Bas Fontein het langverwachte fotoboekje Mijn broers reis in Indonesië in het ruim van V.O.C.-schip Amsterdam van Nederlands Scheepvaart- museum Amsterdam. Mijn broers reis in Indonesië gaat over reiservaringen en clichématige zienswijzen. Met het boekje laat de jonge beeldend kunstenaar en schrijver Bas Fontein zien, hoe inwisselbaar de vele indrukken zijn die toeristen vastleggen tijdens hun reis.

Fontein vond fotoresten en mislukte foto's van zijn broers reis in Indonesië in de prullenbak. Het waren beelden die zijn broer niet in zijn album wilde; de flarden van zijn reis die hij niet wilde bewaren of onthouden. De fotoresten waren in eerste instantie de aanzet om zijn broers reis te reconstrueren, maar doordat Fontein zich door het beeldmateriaal liet sturen, ontstond al snel zijn eigen reis. Tijdens de boekpresentatie zal Fontein met behulp van een performance de verschillende manieren van het vastleggen van een reis aan de orde stellen. Daarbij staat het contrast tussen nu en vroeger centraal.

In 1999 is Bas Fontein als autonoom kunstenaar afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Momenteel studeert hij aan de Rietveld Academie, afstudeerrichting Schrijven. Sinds Fontein in 2000 de BAS200 Kunstprijs won, is hij ingelijfd door BAS200. De kunstenaar onderzoekt met tekst en beeld in hoeverre hij vervangbaar en inwisselbaar is. In advertenties roept hij de lezer op zijn plaats als kunstenaar en als privé-persoon over te nemen alsof het om een betaalde baan gaat. De ruimte in zijn hoofd staat al vier jaar te huur en sinds een jaar loopt hij dagelijks in een BAS200 uniform. Zijn werk stelt op een concrete en directe manier zijn identiteit ter discussie.

Met opvallende tentoonstellingen en publicaties heeft Bas Fontein al een groot publiek weten te bereiken. In het boekje Pocketcamera verkeerd om gehouden (2004) gooide hij de grondbeginselen van fotografie overboord. Fontein heeft anderhalf jaar op de omgekeerde manier, met de lens naar zich toe, gefotografeerd. Bij zijn opnamen stond niet het onderwerp centraal, maar het tegenovergestelde; het fotograferen. Het experiment resulteerde in Pocketcamera verkeerd om gehouden dat Fontein in maart 2004 aanbood aan Frits Giestberg, hoofd tentoonstellingen in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam. Eerdere publicaties van zijn hand zijn o.a. Vanuit Mijn Aquarium - een handleiding (2002), Bas als vriend (2001) en de dichtbundel Gedachten Zonder CD (2001). Fontein over zijn fotografie: 'hoe mislukter de foto, des te beter het idee naar voren komt '. Fontein brengt zijn (foto)boeken uit in eigen beheer.

De presentatie duurt tot 17:30 uur, een afterparty vindt plaats in Cafe Maritiem, tegenover de ingang van het Scheepvaartmuseum.

----------

Einde persbericht

De presentatie vindt plaats op V.O.C.-schip De Amsterdam van Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam, Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam. Website: www.scheepvaartmuseum.nl. Kijk voor meer informatie over Bas Fontein en zijn projecten op www.bas200.nl, of mail naar info@bas200.nl.
Lees ook het artikel uit de Volkskrant over de boekpresentatie van Pocketcamera verkeerd om gehouden in het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam: www.bas200.nl/nieuws