Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 45: FESTIVAL GRENZELOOS VEENENDAAL (13-05-2004)

"Waar culturen elkaar ontmoeten"
Festival Grenzeloos Veenendaal op 29 mei

Op zaterdag 29 mei vindt in het centrum van Veenendaal van 13.30 tot 24.00 uur het Festival Grenzeloos Veenendaal plaats. In en om theater De Lampegiet, op het Horecaplein en in de horecagelegenheden daartussen is er muziek en 'wereldse' hapjes. Het doel van dit festival is de gehele Veenendaalse samenleving te bereiken en kennis te laten maken met niet-Nederlandse culturen, maar wel culturen, die inmiddels deel uitmaken van Veenendaal. De vorm waarin dit zal gebeuren is verhalen vertellen en muziek.

Dit festival organiseert de gemeente samen met het project Kleur in Cultuur, waarin Theater de Lampegiet, minderhedenzelforganisaties en de stichting voor sociaal cultureel werk De Vaart samenwerken. Verder werken mee de St. Vluchtelingenwerk Veenendaal en een aantal horecaondernemers.

Veel nieuwe culturen in Veenendaal zijn gewend elkaar verhalen te vertellen. Grenzeloos Veenendaal gaat in op dit thema. Vertellen wordt hier breed gezien. In de Lampegiet worden bijvoorbeeld verhalen verteld, maar ook toneel gespeeld, gedanst en muziek gemaakt. Op het pleintje en podium voor het theater zijn allerlei wereldse hapjes te verkrijgen, thee in een theetent en er is muziek. Op het Horecaplein zullen verschillende bands optreden. In de horecagelegenheden tussen de twee pleinen, zal binnen live-muziek zijn en worden wereldse menu's geserveerd.

Het programma van 29 mei 2004

Theater de Lampegiet (gratis toegang)
De middag staat in het teken van een Open Podium met een verhalend toneelstuk dat op meerdere momenten als rode draad terugkomt. 's Avonds kunnen bezoekers genieten van een wervelend muziekprogramma met verschillende optredens van semi-professionele artiesten uit diverse windstreken, waaronder de Marokkaanse band El Amal, een Joegoslavische dansgroep, een Turkse dansgroep, beide uiteraard met muzikale begeleiding, en een Angolees-Kongolese formatie. Stichting Vluchtelingenwerk neemt de buitenactiviteiten voor haar rekening met een aantal kramen vol culinaire lekkernijen uit alle delen van de wereld.

Podium Horecaplein
's Middags vanaf 15.00 uur treedt de Antilliaans/Surinaamse band 'Zonnebloem' op.
Van 21.00 tot 24.00 uur is er live-muziek van de Salsa/Latino band 'Azul'.

Horecagelegenheden
In horecagelegenheden tussen het Horecaplein en theater De Lampegiet zal binnen live-muziek zijn en worden wereldse menu's geserveerd.

Aanleiding
Eén van de hoofddoelstellingen of thema's van het landelijk cultuurbeleid is ruim baan voor culturele diversiteit. De vraag was: Is er onder de nieuwe Nederlanders behoefte aan deelname aan het culturele leven en zo ja, met welke culturele activiteiten bereik je nieuwe Nederlanders? Hiervoor is in 2002 een onderzoek door het bureau Dubbel Twee uitgevoerd onder de minderhedenzelforganisaties in Veenendaal en de culturele instellingen in Veenendaal. Uit hun onderzoek kwamen een aantal aanbevelingen en twee projectvoorstellen. Het meeste enthousiasme was er voor het project dat nu gepresenteerd wordt onder de naam Festival Grenzeloos Veenendaal. Een festival met als thema's verhalen vertellen en muziek.

Toekomst
Dit festival moet een jaarlijks terugkerend festival in juni worden met uitbreiding van alleen de zaterdag naar de vrijdagavond en een uitloop in de Lampegiet op zondagmiddag.
Het aantal deelnemende partijen kan dan wellicht uitgebreid worden met bijvoorbeeld de bibliotheek en het museum. Misschien kan er in de toekomst ook een cultureel scholenproject aan dit festival gekoppeld worden.