Gemeente Capelle a/d IJssel

Acht Koninklijke Onderscheidingen

Op 29 april 2004 reikte Joke van Doorne, namens Hare Majesteit de Koningin, acht Koninklijke Onderscheidingen uit door het opspelden van de bijbehorende versierselen. Ook heeft zij de gedecoreerden namens het gemeentebestuur gefeliciteerd. Op de foto staan van links naar rechts Joke van Doorne, de heer L.M.P. Scholten, de heer P.J.C. Weijling, de heer L. Snijders, de heer A. van der Waal, de heer J. de Pater, mevrouw drs. H. Wijsman-van den Hoogenband, mevrouw A. Kappuw-Pattihuhuan en tot slot mevrouw W.H. de Vos-Gerrits. Zij ontvingen allen de versierselen behorende bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau, met uitzondering van de heer Scholten, die werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Kent u iemand, die een Koninklijke Onderscheiding verdient?

Waarschijnlijk wel, want ieder bedrijf, vereniging, maatschappelijke organisatie of instelling kent wel iemand die zich onvermoeibaar en onbaatzuchtig inzet, meestal op vrijwillige basis en veelal onbetaald. Zonder de inzet van deze mensen zouden veel verenigingen en instellingen niet kunnen bestaan en zou de samenleving veel minder soepel draaien. Om deze anonieme werkers de erkenning te geven die ze verdienen, bestaat de mogelijkheid deze personen voor te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Niet alleen vrijwilligers kunnen worden voorgedragen, maar ook degenen die binnen hun werkkring een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau kan worden uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Hiervan is sprake als

a. iemand zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd;
b. iemand een of meer opvallende prestaties heeft geleverd of werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben.

Het gaat in principe om personen die vrijwillig, belangeloos en onbaatzuchtig maatschappelijke activiteiten verrichten en dat gedurende een periode van 15 à 20 jaar. Korter kan, maar dan moet de maatschappelijke betekenis bijzonder groot zijn. Dat er echt aanzienlijke inspanningen zijn verricht kan onder meer blijken uit de intensiteit van de activiteiten en de tijd die eraan werd besteed.

De bijzondere prestatie zal in veel gevallen liggen op sociaal-maatschappelijke terreinen. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, de waterdragers, sjouwers en doeners van sportkantines, buurt- en wijkcentra, het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld sociale vernieuwing en de multiculturele samenleving, belangeloze inzet voor jeugd- en jongerenwerk, inzet voor het kerkelijke werk, et cetera.

Een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau kan ook worden toegekend aan iemand die op uitzonderlijke wijze zijn werk doet. Hij of zij moet dan wel met kop en schouders boven de collega's uitsteken en moet meer hebben gepresteerd dan van hem of haar, gezien opleiding en werkervaring, verwacht mocht worden. Bovendien moet worden aangetoond dat de maatschappelijke uitstraling van de verdiensten de eigen organisatie in belangrijke mate overstijgt.

Het zal u duidelijk zijn, om voorgedragen te worden voor een Koninklijke Onderscheiding moet er heel wat gepresteerd zijn. Kent u iemand in uw omgeving die aan de bovengenoemde criteria voldoet, aarzelt u dan niet om deze persoon voor te dragen. Het beste kunt u dan contact opnemen met het Kabinet van de burgemeester op telefoonnummer 010-2848235. Het Kabinet informeert u dan over de nader te nemen stappen.

De aanvragen voor de Lintjesregen 2005, ook wel de Algemene Gelegenheid genoemd, moeten uiterlijk 1 augustus 2004 bij de burgemeester zijn ingediend.