STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Dementerenden maken kunst

Bunnik, De eerste resultaten van de workshop die kunstenaar Charles Lagendijk aan dementerenden geeft zijn indrukwekkend. Op zaterdag 29 mei is het verdere verloop te zien tijdens de laatste live-schildersessie met een groep dementerenden in verpleeghuis het Zonnehuis in Doorn. Via de kunst kunnen zij zich uiten en komt de buitenwereld binnen in hun wereld. De workshop is een jubileumactiviteit van Alzheimer Nederland.

Mensen met dementie krijgen steeds meer problemen met de mondelinge communicatie. Via tekenen of schilderen lijken zij zich makkelijker uit te drukken. Na de kinderjaren verliezen veel mensen een spontaniteit die weer terugkeert als zij dementeren. Onder begeleiding van kunstenaar Charles Lagendijk maakt een groep van vijftien dementerenden tekeningen van onderwerpen die hen aanspreken. Hun kinderen en kleinkinderen helpen hierbij met kleine schetsen. Het gaat om het schilderen. Het is een fascinerend proces waarbij de enthousiaste patiënten een speciale band met de kunstenaar krijgen. Het eindproduct is van minder belang.

De mensen hebben nog nooit op een groot doek gewerkt maar zijn zo geprikkeld door het lege doek en de kunstenaar dat ze honderduit vertellen over wat ze meemaken. De patiënten voelen zich even 'kunstenaar' en de gelukkige blik in hun ogen tijdens het schilderen is kostbaarder dan de duurste Rembrandt.

Een mevrouw die bloemen schildert, herhaalt: 'Ach die krijg ik elke keer van mijn man'.

Een ander die iets minder tevreden is over eigen werk: 'Dit papier heeft toch medelijden met zichzelf'.

Hoewel het schilderen zelf het belangrijkst is, zijn de voorlopige resultaten intussen al heel verrassend. Tijdens de schildersessie van de workshop op 29 mei, legt de enthousiaste groep de laatste hand aan de kunstwerken.

In 2004 organiseert de Stichting Alzheimer Nederland het project 'Kunst en Dementie'naar aanleiding van haar twintigjarig jubileum. Met diverse activiteiten in dit thema wil de stichting de positieve beeldvorming over dementie bevorderen. Een van de activiteiten is het Schilderen met dementie in de Oranjerie van het Zonnehuis te Doorn.

Noot voor de redactie,