DAMEN COMMUNICATIE BV

Persbericht pratende parkeerautomaten

Persbericht

Start campagne tegen auto-inbraken: auto op slot, buit eruit

PRIMEUR VOOR NEDERLAND: PRATENDE PARKEERAUTOMATEN

Een parkeerautomaat die begint te praten als je er geld in stopt? Vanaf zaterdag 29 mei zullen bezoekers van de Bossche binnenstad verrast opkijken als zij een parkeerkaartje uit de automaat trekken. De pratende parkeerautomaat is een primeur voor Nederland. Via een spraakchip brengt een bekende Nederlandse cabaretier op ludieke wijze de boodschap: auto op slot, buit eruit.

Wethouder R. van der Mortel geeft zaterdag 29 mei om 15.00 uur op het Vonk- en Vlamterrein het startsein van de campagne om het aantal auto-inbraken in de binnenstad van s-Hertogenbosch drastisch te verlagen. Een onderdeel van deze campagne is het uitrusten van een aantal parkeerpalen met spraakchips.
Deze campagne is een samenwerkingsverband tussen de gemeente s-Hertogenbosch, het Openbaar Ministerie en de Politie. Het uitgangspunt van de campagne is preventie. De campagne is een combinatie van voorlichting, het waarschuwen van de automobilist, meer toezicht en het opsporen van criminelen.

Top 10 auto-inbraken
Uitgangspunt is dat deze campagne fors zal bijdragen aan een daling van het aantal auto-inbraken, waardoor de gemeente uit de top 10 van 2004 verdwijnt. Het aantal auto-inbraken zal dan ten opzichte van het jaar 2002 met 30 procent moeten verminderen.

Maatregelen
Voor een effectieve aanpak van de auto-inbraken zijn meerdere maatregelen tegelijkertijd noodzakelijk. Die richten zich voornamelijk op bewustwording van de automobilist, verbetering van de openbare ruimte en meer toezicht. Doelgroepen zijn bewoners, bezoekers en ondernemers van de binnenstad en toeristen.

Spraakchips
De parkeermeters met de unieke spraakchips staan op het Vonk- en Vlamterrein, de Parade, Zuid-Willemsvaart, Carolushof, Van der Does de Willeboissingel, St. Janssingel, Hinthamerstraat, Prins Bernardstraat en Leeghwaterlaan. De boodschap op de spraakchips is positief gericht en ludiek van toon. De intentie is de chip met regelmaat te vervangen. Zo kan de boodschap worden toegespitst op momenten als sinterklaas en kerst, carnaval, et cetera. Daarvoor worden wederom bekende Nederlanders of mensen met een opmerkelijke stem benaderd om de attentiewaarde verder te verhogen.


-----

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling communicatie van de gemeente s-Hertogenbosch: Carlo van der Borg, 073 615 51 68 of Herman Loerakker, 073 615 51 66.

28 mei 04 10:02