Gemeente IJsselstein


Tentoonstelling 'Charmante zomers'
dinsdag, 25 mei 2004 - 09:54 CET

Van 29 mei t/m 22 augustus 2004 kunt u in Stadsmuseum IJsselstein de tentoonstelling 'Charmante zomers-Verpozen in de 19e en vroeg 20e eeuw' bezoeken.

Op de tentoonstelling worden 19e en vroeg 20e-eeuwse schilderijen uit de Nederlandse kunsthandel rondom het thema 'Aangenaam verpozen op een mooie zomerse dag' getoond.

Diverse kunstenaars
Hierbij is werk te zien van onder andere Isaac Israels, Nicolaas van der Waay, Willy Martens, John Michaux, Charles Rochussen, Jan Zoetelief Tromp, Mari ten Kate, Johann Bernard Klombeck, Louis Soonius en Johannes Evert Hendrik Akkeringa.

Een zonnige zomerdag
De schilderijen tonen in terras-, strand-, park- en landelijke taferelen het aangenaam verpozen op een zonnige zomerdag. De theedrinkende chique uit Amsterdam geniet op een terras van het uitzicht op de 'skyline' van de stad. Of ze vermaakt zich op het Scheveningse strand, de kermis of in de dierentuin terwijl in andere schilderijen een zondagse rust heerst op het boerenerf, een landweg of aan een riviertje.

Impressionisme en Romantiek
Naast veel impressionistisch werk zijn er enkele landschappen uit de 19e-eeuwse Romantiek te zien. Romantische schilders zochten hun inspiratie in de Hollandse 17e-eeuwse schilderkunst. Hun grote voorbeelden waren bijvoorbeeld Hobbema en Jacob van Ruisdael. De andere schilders zijn voornamelijk late impressionisten. Zij trokken naar buiten om hun waarneming direct op het doek vast te leggen. Daarbij speelden speciale lichtval, sfeer en stemming een grotere rol dan de uitgewerkte realistische weergave. De een hanteert daarbij een vluchtige schetsmatige stijl, anderen blijven trouw aan een realistische weergave zoals enkele navolgers van de Haagse of Larense School.
De tentoongestelde werken behoren tot de collecties van drie bekende Nederlandse kunsthandels: Simonis & Buunk uit Ede, A.H. Bies uit Eindhoven en Pieter Overduin uit Giessenburg.

Kasteeltoren IJsselstein
De tentoonstelling 'Charmante zomers' in Stadsmuseum IJsselstein is te bezichtigen in combinatie met een bezoek aan de Kasteeltoren IJsselstein aan het Kronenburgplantsoen 9. Deze is van 29 mei t/m 26 september 2004 opengesteld voor publiek op zaterdag en zondag. Naast het bekijken van de vaste tentoonstelling '700 jaar Stein aan de Ysel' kan het publiek huiveren en zich vermaken tijdens voorstellingen door kasteelbewoners. Voor jong en oud zijn er middeleeuwse spelen en kun je je ridder wanen in echte riddertenten. Kinderen kunnen zich tot ridder en jonkvrouw laten slaan in middeleeuwse kledij.

Vaartochten Yselvaert
Van 29 mei t/m 26 september 2004 varen tevens de rondvaartboten van Yselvaart op zaterdag en zondag door de IJsselsteinse grachten om 13.15, 14.15 en 15.15 uur. Vaarkaarten zijn inclusief museum-/Kasteelbezoek. Op de donderdagen is het mogelijk om per boot een dagtocht te maken naar het buurtschap Lopikerkapel via de Hollandse IJssel en de schitterende Kromme of Enge IJssel.

Meer informatie
Informatie is verkrijgbaar bij de VVV IJsselstein (030) 688 72 73 en Stadsmuseum IJsselstein (030) 688 68 00. Het Stadsmuseum aan de Walkade 2 (vlakbij de IJsselpoort) is geopend van 13.00 tot 17.00 uur (maandag en 1e pinksterdag gesloten; 2e pinksterdag geopend). E-mail: info@stadsmuseum.nl
Internet: www.stadsmuseum.nl