VU ziekenhuis

Team VU medisch centrum ook bij Roparun 2004

Bijna dertig medewerkers van het VU medisch centrum gaan op 29 mei opnieuw de Roparun-uitdaging aan. De Roparun is de langste non-stop estafetteloop voor teams ter wereld. De start is dit jaar voor het eerst in Parijs, de finish is op Tweede Pinksterdag op de Rotterdamse Coolsingel. De Roparun beslaat 530 kilometer en vindt dit jaar voor de dertiende keer plaats. In totaal nemen 190 teams deel. Alle teams lopen voor het goede doel van de Roparun: het verbeteren van de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. In 2003 was de totale opbrengst 2,3 miljoen euro.

De stichting Roparun ondersteunt projecten van verschillende ziekenhuizen waaronder ook het
VU medisch centrum. Zo krijgt de VU kinderkliniek dit jaar een substantiële bijdrage voor de polikliniek late effecten. In deze polikliniek wordt onderzoek gedaan naar de effecten van behandeltherapieën bij ex-kankerpatiëntjes. Het VU medisch centrum heeft dus alle reden om aan deze loop deel te nemen.

Het team van het VU medisch centrum bestaat uit 8 lopers en 20 begeleiders, waaronder fietsers, chauffeurs van begeleidende voertuigen, kaartlezers en masseurs. Allen zijn werkzaam in het VU medisch centrum, van arts tot kok, van verpleegkundige tot onderzoeker.

Hoe wordt de afstand Parijs-Rotterdam door de VUmc-lopers overbrugd? De lopers zijn verdeeld in twee groepen van vier. Elke groep loopt in etappes van gemiddeld
32 kilometer (ongeveer 2 1/2 uur) en heeft daarna tweeëneenhalf uur rust. In die rustperiode brengt het begeleidende voertuig de groep naar het volgende startpunt. De vier lopers van één groep doen afwisselend een afstand van circa één kilometer. Vanwege de veiligheid (met name s nachts) wordt elke loper altijd begeleid door twee fietsers: eentje voor en eentje direct achter de loper. Na de aflos kan de loper even wat drinken en op adem komen in de touringcar. Ook de fietsers en andere begeleiders wisselen elkaar gedurende de loop af. Lopers en fietsers gaan dag en nacht door. Dat geldt ook voor de andere begeleiders. Eén loper loopt in totaal bijna 70 kilometer in twee dagen. De verwachting is dat het team van het VU medisch centrum de Rotterdamse Coolsingel in ongeveer 43 uur bereikt.