STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Schilderen met dementie

Kunst is een middel voor dementerenden om zich te uiten en een belangrijk middel om binnen te komen in de wereld van mensen met dementie. De kunstenaar Charles Lagendijk laat dit op zaterdag 29 mei zien tijdens een workshop schilderen met een groep dementerenden in verpleeghuis het Zonnehuis in Doorn. De workshop is een jubileumactiviteit van Alzheimer Nederland.

In 2004 organiseert de Stichting Alzheimer Nederland het project 'Kunst en Dementie' ter gelegenheid van haar twintigjarig bestaan. Met diverse activiteiten in dit thema wil de stichting een positieve beeldvorming over dementie bevorderen. Een van de activiteiten is het Schilderen met dementie in de Oranjerie van het Zonnehuis te Doorn.

Onder begeleiding van Lagendijk en medewerkster Willeke Niesing maakt een groep dementerenden tekeningen van onderwerpen die hen aanspreken. Ze worden hierbij geholpen door kinderen en kleinkinderen die zelf ook kleine schetsen maken. Deze schetsen worden door de kunstenaar overgezet op mooie grote doeken van 140x170 cm. Tijdens een of meerdere volgende workshops beschilderen de patiënten deze doeken naar eigen gevoel en creativiteit. Er zijn vrijwilligers aanwezig die helpen met de materialen en voor de nodige ontspanning zorgen. Uiteindelijk zal Lagendijk de schilderijen in zijn atelier tot een volwaardig doek maken.

De schilderijen zullen in de maand augustus geëxposeerd worden in het Zonnehuis dat zelf 50 jaar bestaat. Op dinsdag 14 september 2004 zal een deel van de kunstwerken worden geveild tijdens het jubileumgala van Stichting Alzheimer Nederland.

Uitspraken door het comité van aanbeveling van het project Kunst en Dementie
'Kunst, zeker moderne kunst, en dementie hebben veel gemeen: bij beide gaat het om individuele emoties die tot uiting komen ondanks de beperkingen die de materie ons oplegt.'
Prof. dr F. Verhey, hoogleraar Neuropsychiatrie en Ouderenpsychiatrie.

'Voor wie het zien wil, schuilt in ieder mens, gezond of kwetsbaar, een kunstenaar.'
Prof. dr M. Duijnstee, Lector familiezorg, faculteit Gezondheidszorg, HvU.

'Elk mens blijft verrassend, in elke levensfase; als je er oog voor hebt.'
Drs H.J. Simons, Voorzitter Raad van Bestuur NIZW.

'Kunst is een medicijn met prettige bijwerkingen.' Drs W. van Spronsen, directeur Rosa Spierhuis.

Noot voor de redactie,