Ingezonden persbericht


Embargo: Dit persbericht mag pas op 29 mei worden gepubliceerd.

Persbericht

Branchevereniging VNP viert 100-jarig bestaan

De toekomst staat centraal op jubileum van de branchevereniging voor de Nederlandse papier- en kartonindustrie

Hoofddorp, 27 mei 2004

Morgen om 16.00 uur begint de jubileumviering van de VNP, de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken. De branchevereniging voor de Nederlandse papier- en kartonindustrie werd op 27 mei 1904 opgericht in het Haagsche Koffiehuis in Utrecht. De VNP viert haar 100-jarig bestaan in de Ridderzaal in Den Haag.

Toespraak voorzitter drs. W.J. Emmen

Celebrating the future ofwel de uitdaging aangaan om ervoor te zorgen dat papierconcerns blijvend investeren in hun Nederlandse fabrieken. Van de in totaal 27 Nederlandse papierfabrieken zijn er heden ten dage 23 in handen van internationale concerns.

Vroeger binnen familiebedrijven, maar sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw meer en meer binnen internationale bedrijven, moet je vechten voor je kansen. Binnen de bedrijven wordt meestal jaarlijks een ranking gemaakt, waar de kosten van iedere fabriek met elkaar worden vergeleken. Zit je bij de besten, dan is alles mogelijk, wordt er geïnvesteerd, krijg je de resources om de toekomst uit te bouwen, zit je beneden het gemiddelde dan heb je een probleem.

Europa, maar zeker ook de B.V. Nederland zit in wat sommigen zeggen de ergste groeicrisis sinds de 2e Wereldoorlog en het is o zo makkelijk om bij de pakken neer te zitten.

Natuurlijk verwachten wij van de overheid initiatieven en impulsen die Nederland in Europa weer meer concurrerend maken en in ieder geval ons een level playing field geven,gelijke monniken, gelijke kappen. Maar, celebrating the future betekent voor onze industrie, dat we echt vooruit kijken, dat we weten waar onze kostenniveaus over 5 tot 7 jaar moeten liggen, zodat wij de internationale vergelijking kunnen doorstaan en dat noemen we wereldtop.

De Nederlandse papier- en kartonindustrie is wereldtop op het gebied van energie en wij willen nu onderzoeken hoe wij nog 20 tot 50 % efficiënter kunnen worden?

Onze loonkosten in Nederland zijn veel hoger dan in het buitenland, vooral door te lage beschikbare uren per werknemer per jaar. We kunnen dit gedeeltelijk compenseren met een betere arbeidsproductiviteit. Wij werken nu aan plannen om ook hier 20 tot 50 % productiviteitsverbetering te bereiken, na 100 jaar hard werken wordt het tijd om slimmer te gaan werken.

De papier- en kartonindustrie neemt de uitdaging aan om met enthousiasme, nieuwe ideeën uit te proberen, te innoveren om zo de efficiency van onze bedrijven blijvend te verbeteren, zodat nieuwe investeringen in Nederland worden gedaan. Een echte uitdaging, waarmee ik de leden van de VNP feliciteer .

Overige lezingen

Daarna houdt de heer Staal (commissaris van de Koningin in Utrecht) een verhaal over de ontwikkeling van de papier- en kartonindustrie in de laatste 100 jaar. Nog steeds is de Nederlandse papier- en kartonindustrie volgens hem springlevend . De heer Staal besluit zijn verhaal met de uitreiking van het eerste exemplaar van het boek Op papier gesteld (over de geschiedenis van de Nederlandse papier- en kartonindustrie). Dit boek zal in ontvangst worden genomen door minister Dekker van VROM.

De laatste lezing wordt gehouden door de heer Winsemius (lid van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid). Hij stelt vragen over de toekomst van de papierindustrie. Zijn centrale vraag luidt: Wat moeten we nu doen, om in de toekomst wereldkampioen te zijn?

Aftrap

Tot slot is er de aftrap van een energietranisitie traject door de heer Brinkhorst, minister van Economische Zaken. Doel van dit project is om in de gehele papierketen het energieverbruik voor eindproducten met maar liefst 50% te verminderen. De Nederlandse papier- en kartonindustrie is de eerste en enige industrie die zich in zo n ambitieus traject begeeft. In dit project treden twee topteams met elkaar in competitie. Het ene team wordt aangevoerd door prof. dr. Ir. M.P.C. Weijnen (TU Delft), het andere staat onder leiding van de heer P. Vasara (CEO van het gerenommeerde Finse consultancy- en ingenieusbureau Jaakko Pöyry).

Toegang

Toegang tot de viering is alleen voor genodigden.

Geschiedenis VNP

Op 27 mei 1904 verzamelden zich in het Haagsche Koffiehuis in Utrecht 16 ondernemers. De gemeenschappelijke onvrede ten aanzien van de toenmalige tariefwet was aanleiding voor de bijeenkomst die uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Vereeniging van Nederlandsche Papierfabrieken (VNP): een vereeniging die tot heil en bloei van de Nederlandsche papierfabricage zou mogen bijdragen . Sindsdien paste de VNP haar activiteiten geregeld aan. In de jaren twintig bepleitte zij de heffing van specifieke invoerrechten, terwijl zij zich in de jaren vijftig sterk maakte voor het sluiten van CAO s. In de jaren zeventig hield de VNP zich bezig met het verrichten van onderzoek op milieugebied, in de jaren negentig en erna met onderhandelingen en het sluiten van convenanten met de overheid op het gebied van milieu, energie, verpakkingen en Arbo.

Op 27 mei 2004 bestaat de VNP precies honderd jaar. De activiteiten van de VNP zijn steeds meer opgeschoven naar de politiek. Morgen, 28 mei, wordt het 100-jarig bestaan gevierd in de Ridderzaal in Den Haag.

Momenteel is de VNP actief op de gebieden arbeidsomstandigheden; bosbeheer; energie en klimaat; industriebeleid; milieu; oudpapier en recycling; en voedselcontact.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op www.vnp-online.nl. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer Deelen op 020 654 30 69 of via d.deelen@vnp-online.nl. Ook als u foto s van de viering wilt ontvangen, kunt u zich wenden tot de heer Deelen.