Ingezonden persbericht


EMBARGO: dit persbericht mag pas worden gepubliceerd vanaf 29 mei

Persbericht

VNP ontvangt predikaat Koninklijk

Hoofddorp, 27 mei 2004

Tijdens de viering van haar 100-jarig bestaan heeft de heer A. Ph. Hertog, burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer, het predikaat koninklijk uitgereikt aan de Vereniging van Nederlandse Papier- en kartonfabrieken (VNP).

Namens de VNP nam de heer drs. W.J. Emmen het predikaat in ontvangst. Ik ben zeer vereerd om namens de VNP dit mooie predikaat in ontvangst te nemen. Wilt u ook onze dank hiervoor overbrengen aan Hare Majesteit de Koningin. De vereniging is trots op haar afgelopen 100 jaar. Dit predikaat geeft een extra cachet aan onze viering; 100 jaar en springlevend. , aldus Emmen.

Hoofddorp

Zo n 6 jaar geleden verhuisde de VNP van Haarlem naar Hoofddorp. De reden hiervoor was gelegen in de strategische positie van Hoofddorp met het oog op de activiteiten van de VNP. De vorige locatie in Haarlem was niet langer geschikt. We zijn toen uitgeweken naar Hoofddorp; een locatie midden tussen Den Haag waar onze politieke contacten werkzaam zijn, onze leden, waarvan de meeste zich in het Noorden, Oosten en Zuiden van het land bevinden, en Haarlem waar nagenoeg alle medewerkers van het VNP-bureau wonen en waar we gevestigd waren. Bovendien ligt ons kantoor nu om de hoek bij Schiphol. Zeker gezien het internationale karakter van onze bedrijfstak is een locatie nabij Schiphol gunstig , aldus Gerrit Jan Koopman, directeur van de VNP.

Geschiedenis en activiteiten VNP

Op 27 mei 1904 verzamelden zich in het Haagsche Koffiehuis in Utrecht 16 ondernemers. De gemeenschappelijke onvrede ten aanzien van de toenmalige tariefwet was aanleiding voor de bijeenkomst die uiteindelijk leidde tot de oprichting van de Vereeniging van Nederlandsche Papierfabrieken (VNP): een vereeniging die tot heil en bloei van de Nederlandsche papierfabricage zou mogen bijdragen . Sindsdien paste de VNP haar activiteiten geregeld aan. In de jaren twintig bepleitte zij de heffing van specifieke invoerrechten, terwijl zij zich in de jaren vijftig sterk maakte voor het sluiten van CAO s. In de jaren zeventig hield de VNP zich bezig met het verrichten van onderzoek op milieugebied, in de jaren negentig en erna met onderhandelingen en het sluiten van convenanten met de overheid op het gebied van milieu, energie, verpakkingen en Arbo. De activiteiten van de VNP zijn de laatste jaren steeds meer opgeschoven naar de politiek. Momenteel is de VNP actief op de gebieden arbeidsomstandigheden; bosbeheer; energie en klimaat; industriebeleid; milieu; oudpapier en recycling; en voedselcontact. Op 28 mei wordt het 100-jarig bestaan gevierd in het politieke centrum van Nederland: de Ridderzaal in Den Haag.

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op www.vnp-online.nl. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer Deelen op 020 654 30 69 of via d.deelen@vnp-online.nl. Ook als u foto s van de viering wilt ontvangen, kunt u zich wenden tot de heer Deelen.