Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de agenda

Actiewandelingen voor behoud open ruimte in Gelderland

Milieudefensie organiseert 'Hollandse Hartstocht'

Amsterdam, 18 mei 2004 --- Milieudefensie organiseert in mei en juni op ruim twintig verschillende plaatsen in Nederland, in samenwerking met lokale organisaties, actiewandelingen door open en groene gebieden die door bebouwing dreigt te verdwijnen. De wandelingen maken deel uit van de campagne 'Hollandse Hartstocht'. Hiermee roept Milieudefensie Tweede Kamerleden op de onlangs door minister Dekker (VROM) gepresenteerde Nota Ruimte ingrijpend te wijzigen. Zodat de schaarse rust en ruimte in Nederland beter worden beschermd. Tijdens deze wandelingen kunnen deelnemers hun liefdesverklaring voor het Hollandse landschap kwijt op actiekaartjes van Milieudefensie, die eind juni aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Op zondag 30 mei en maandag 31 mei doet de Hollandse Hartstocht Gelderland aan.

Op zondag 30 mei vertrekt om 13.00 uur bij Duiven een actiewandeling door het rivierengebied De Liemers. Het rivierlandschap is de laatste jaren onherstelbaar aangetast door grootschalige bedrijventerreinen en de aanleg van de Betuwelijn. Vertrekpunt: de Waai aan de Loodijk met het kruispunt van de Lijkweg, bij Loo en Groessen.

Op maandag 31 mei vertrekt om 10.30 uur een actiewandeling door de Beuningse uiterwaarden bij Nijmegen. Dit natuurgebied wordt bedreigd door het verlengen van de A73. Vertrekpunt: Dijkmagazijn, Dijk 41, nabij Beuningen.

Om 15.00 uur vertrekt een actiewandeling over het landgoed Mariëndaal bij Arnhem. Dit landgoed wordt bedreigd door de mogelijke komst van een weg, de Westtangent, dwars door het landschap. Vertrekpunt: de parkeerplaats op landgoed Mariëndaal.

De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. Deelname is gratis.

Meer informatie: Milieudefensie-servicelijn, 020 - 6262 620 of: www.milieudefensie.nl

Milieudefensie:
'Nota Ruimte bevordert gemakzucht en verspilling'

Het Holland van de wereldberoemde vergezichten, het land waar je lekker kunt uitwaaien, fietsen, joggen, kamperen - dát Nederland waar wij allemaal zo hartstochtelijk van houden - verdwijnt. Als de Nota Ruimte, die eind april door minister Dekker van VROM is gepresenteerd, dit jaar door de Tweede Kamer wordt aangenomen, mogen gemeenten, provincies en bedrijven straks bouwen waar ze willen. Zelfs in waardevolle landschappen. Verspilling van de ruimte is het gevolg.

Beperkende regels om woningen in het landelijk gebied te bouwen, worden afgeschaft. Omdat aan het soort woningen dat gemeenten bouwen, nauwelijks eisen worden gesteld, vrezen wij dat gemeenten zullen doorgaan met het bouwen van woningen in het groen die vooral veel geld opleveren. Terwijl aan de grote vraag naar (betaalbare) woningen voor starters en senioren uit die gemeenten niet zal worden voldaan. Milieudefensie wil dat gemeenten gaan samenwerken en op regionale schaal bekijken hoe en waar met de minste schade de eigen woningbouwbehoefte kan worden opgelost. Dat voorkomt dat gemeenten langs elkaar heen werken én is beter voor het behoud van het open landschap.

Gemakzuchtig
Om de open groene ruimte te sparen moet je efficiënter ruimtegebruik binnen steden en dorpen en op bestaande bedrijventerreinen stimuleren. Maar de minister laat het hier helemaal afweten. Zeker, bouwen binnen de bebouwde kom is vaak complex. Maar juist daarom moet de (rijks)overheid dat actief ondersteunen en stimuleren. Het ontbreekt in de Nota Ruimte echter aan een goed beleid om binnenstedelijk en binnendorps bouwen financieel te ondersteunen. Over de invoering van een openruimteheffing, bedoeld om bouwen in de open ruimte minstens zo duur te maken als bouwen bínnen de bebouwde kom, wordt met geen woord gerept. Minister Dekker kiest voor de gemakkelijkste weg: het volgende weiland volbouwenen. Die gemakzucht leidt tot het verdwijnen van het groen én van de leefbaarheid van ons land.

Onevenwichtig
De Nota Ruimte is ook een onevenwichtige nota. Zij geeft het bedrijfsleven letterlijk alle ruimte. Het gebied om Schiphol waar geen woningen mogen worden gebouwd, wordt drastisch uitgebreid om de toekomstige groei van het vliegverkeer mogelijk te maken. Dat betekent dat woningbouwplannen voor duizenden woningen in de Haarlemmermeer, Amstelveen en Noordwijkerhout niet kunnen worden uitgevoerd. Voor de Rotterdamse haven claimt de regeringsnota extra ruimte voor bedrijventerreinen in de Hoeksche waard en Moerdijk. Het polderlandschap van de Hoeksche Waard stond enkele jaren geleden nog op de nominatie tot Nationaal Landschap te worden uitgeroepen. Nu wil de regering hier driehonderd hectare nieuw bedrijventerrein realiseren! Dekker lijkt meer op een minister van Economische Zaken dan van Ruimtelijke Ordening.

Hollandse Hartstocht Milieudefensie vindt dat het anders moet. Natuurlijk, Nederland is een dichtbevolkt land en we kunnen niet alles houden zoals het is. Toch is het niet nodig onze kostbare ruimte zo te verspillen. Architecten en stedenbouwkundigen laten zien dat er vele mogelijkheden zijn om nieuwe huizen en bedrijven te bouwen binnen de huidige dorpen, steden en bedrijventerreinen. Dat is dubbele winst: je beschermt natuur en landschap én investeert in aantrekkelijke dorpen en steden. Binnen enkele maanden zal de Tweede Kamer over de Nota Ruimte beslissen. Milieudefensie voert de komende maanden campagne, met als doel de Tweede Kamerleden ervan te overtuigen dat de schaarse rust en ruimte een veel betere bescherming verdienen dan de minister voorstelt. Heeft u Hollandse Hartstocht? Help dan mee de open ruimte te beschermen en het volbouwen van ons landschap te stoppen! Meer weten? Kijk op www.milieudefensie.nl.

Willem Verhaak, campagneleider Ruimte en Landschap bij Milieudefensie

NB: dit artikel is (rechtenvrij) downloadbaar van: www.milieudefensie.nl/campagnes/ruimte/publicaties/opi_notaruimte.htm