Staatsbosbeheer

28 mei 2004

Op zondag 30 mei en maandag 31 mei kan men in het Guisveld (Wormerveer) wandelen over water. Boswachter Eric van Gerrevink van Staatsbosbeheer heeft een wel heel bijzondere manier van wandelen bedacht. Een vier kilometer lange wandeling voert u over de trilvenen en door de moerassen van het Guisveld. Het Guisveld, dat direct grenst aan westrand van Zaanstad, is een zeer waardevol natuurgebied dat zeer wordt gewaardeerd. Naast beschermde weide- en moerasvogels (o.a. grutto, tureluur, roerdomp en baardmannetje) zijn hier zeldzame orchideeën en veenmosrietlanden te vinden. Ook Europa heeft de allure van het gebied herkend, waardoor het Guisveld nu Habitatrichtlijngebied is. De wandeling is zo opgezet dat broedende vogels niet worden verstoord.

Trilveen
Tijdens Pinkeren is het Guisveld ook toegankelijk voor wandelaars. Ervaar de Zaanse natuur door te wandelen over trilveen, overdag of s nachts. De route is 4 kilometer lang, de eilanden zijn met elkaar verbonden door tijdelijke bruggen. Het pad is niet verhard dus goede waterdichte schoenen of laarzen worden aangeraden. Met een verrekijker kunt u de vogels goed bekijken. Een routebeschrijving geeft informatie over de natuur. De start is achter NS station Wormerveer. Deelname is gratis.

Ontstaan
Lopen over trilveen is een aparte belevenis. Het is net alsof je over een waterbed loopt. De grond golft onder je voeten. Het trilveen is ontstaan door het dichtgroeien van een sloot, eerst met riet en daarna kwam het veenmos. Dit veenmos vormt de dikke laag op het water. In 50 jaar is de laag zo dik geworden dat je er over heen kan lopen. Er zijn maar weinig planten die op deze heel natte bodem kunnen groeien. Daarom zijn deze planten heel zeldzaam, zoals de rietorchis en het vleesetende plantje zonnedauw. Deze bloeien echter pas in juni.

Ook s nachts
Een belevenis is het Guisveld in de nacht. In de nacht tussen 1e en 2e Pinksterdag is de route gemarkeerd door stallantaarns. Ervaar hoe spannend het is om te lopen tussen hoge rietkragen in het donker. Luister naar een verhaal bij kampvuur of bekijk vlinders die op een verlicht laken afkomen.

Het Guisveld
Weidevogels wonen in groten getale in de graslanden. Om te voorkomen dat de weidevogels verstoord worden is het pad een eind verwijderd van de nesten. Een weidevogel heeft een hekel aan riet, het beperkt namelijk zijn uitzicht. En dat uitzicht is heel belangrijk, want er zijn veel vijanden zoals de bruine kiekendief. Deze roofvogel zweeft laag over de polder op zoek naar jonge vogels om op te eten. Als een grutto in een open landschap broedt dan ziet hij de bruine kiekendief al van ver aankomen. Samen met de kievit proberen ze de rover te verjagen.

Rietvogels maken veel lawaai. Dit doen ze om aan hun buren duidelijk te maken waar de grens is van hun tuin. In die tuin zit het nest verstopt. Er zijn zoveel rietvogels dat er geen stukje riet onbewoond is. De snor is een heel klein rietvogeltje dat het geluid maakt van een snorfietsje. Het zoemend geluid kan je al van ver horen. De roerdomp maakt wel een heel imposant geluid, hij kan het geluid van een misthoorn nadoen. In het Guisveld broeden zeker 4 paartjes oerdompen.

Programma
Zondag 30 mei 1e Pinksterdag. Vanaf 6 uur s morgens bent u welkom. Luister naar de roep van de roerdomp of kijk naar de zweefvlucht van de bruine kiekendief. De route gaat om 17.00 uur dicht.

De nacht van zondag op maandag.
Ook s nachts leeft de natuur. In de nacht hoort en ruikt u meer dan overdag. Er wordt gezocht naar nachtvlinders en onderweg kunt u worden verrast met een spannend verhaal. Neem een zaklantaarn mee. Van 22.00 uur tot 2.00 uur kunt u wandelen.

Maandag 31 mei 2e Pinksterdag.
Voor de kinderen is er de mogelijkheid om waterbeestjes te zoeken of om een nestkastje te maken. Langs de route staan kabouters met opdrachten voor de kinderen. De wandelroute is geopend tussen 9.00 uur en 17.00 uur.