Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 28 mei 2004

Openingsmanifestatie Juni Kunstmaand

Kunst/afval langs kunstspoor De Witte Ruijter

Zondag 30 mei start Juni Kunstmaand in De Baarsjes met de openingsmanifestatie 'Kunst/Afval langs kunstspoor De Witte Ruijter'. Vanaf 15.00 uur wandelen bezoekers langs tijdelijke kunstwerken in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg, gemaakt door zeven kunstenaars, geïnspireerd door het thema Kunst/Afval. Onderweg krijgen twee nieuwe galeries de sleutel van Goudriaan. Via het project De Witte Ruijter komen in deze omgeving 21 galerie-ateliers die sterk verlaagde huren krijgen.

Aan het begin van de kunstwandeling ontvangt stadsdeelwethouder Witte Goudriaan (Kunst en Stadsdeelwerken) het eerste exemplaar van het expo-zine 'Kunst/Afval langs kunstspoor De Witte Ruijter' van Daan Samson van stichting Kunstas. In de Witte de Withstraat zijn o.a. een afvalwinkeltje te zien, een krantoffelsalon (naai-atelier voor sloffen van oude kranten), verschillende kunstwerken en een hoedenperformance op straat, waarbij modellen hoeden tonen. Tijdens de wandeling kunnen de deelnemers een 'éénmeting' houden: wat is de stand van zaken van het project 'De Witte Ruijter'? Hoeveel galeries zijn er inmiddels, hoeveel kunstenaars zijn er actief? Op deze manier krijg je een goed beeld van wat er nu al is, en wat we allemaal nog willen bereiken. We noemen deze éénmeting 'De Pijling'.

De kunstwandeling begint om 15.00 uur bij Het Voor-Beeld, de voormalige Edelsmedenschool aan Postjesweg 1 en eindigt 17.15 uur. Verzamelen bij Het Voor-Beeld vanaf 14.45 uur.

Juni Kunstmaand

Met de kunstwandeling opent stadsdeel De Baarsjes de Juni Kunstmaand, waar meer dan vijftig kunstenaars aan deelnemen in galeries, bij tentoonstellingen en bij optredens, zoals Y-art en de musical van de Marokkaanse jongeren in La Rainbow. Ook kunnen bezoekers workshops volgen, zoals hoeden maken bij Hoofdzaak Hoeden, trommelen met afval bij Muziekcentrum Aslan en fotografie tijdens stadsdeelwandelingen. Een voorbeeld van de discussieavonden is 'De symfonie van het licht', over Irakese kunst in Nederland, met lichtwerken van de Irakese kunstenaar Araz, georganiseerd door Euromed in kunstenaarsbroedplaats Het Voor-Beeld, dat het centrum van Juni Kunstmaand is.

Egards voor afval

De Zweedse kunstenares Gunilla Andersson maakt op 5 en 6 juni een tweedaags paleis van de afvalcontainer in de straat waar zij woont. De gouden paleis-container biedt toegang via een rode loper en wordt omgeven door lakeien, die de gebruikers verleiden tot respect voor de afvalcontainer. Op zaterdag 3 juni opent Witte Goudriaan om 11.00 uur deze installatie tegenover Vespuccistraat 62. Witte Goudriaan over zijn keuze voor het thema afval: 'Omdat ik hoop dat het laat zien wat het belang is van kunst. Tonen dat alles op verschillende manieren kan worden waargenomen. Dat afval niet altijd een bron van zorg hoeft te zijn, maar dat het ook schoonheid in zich heeft. Kunst is schoonheid zien.'