Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 28 mei 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

De rode loper uit voor afval; kunstmaand opent met kunstspoor

Op zondag 30 mei start Juni Kunstmaand in De Baarsjes met een wandeling langs kunstspoor De Witte Ruijter', zij komen straatperformances tegen, tijdelijke kunstwerken en exposities. Onderweg krijgen twee nieuwe galeries de sleutel van stadsdeelwethouder Goudriaan. Goudriaan, wethouder van zowel kunst als vuil (Stadsdeelwerken) over het thema afval: 'Omdat ik hoop dat het laat zien wat het belang is van kunst. Tonen dat alles op verschillende manieren kan worden waargenomen. Dat afval niet altijd een bron van zorg hoeft te zijn, maar dat het ook schoonheid in zich heeft. Kunst is schoonheid zien.'

De kunstmaand zit vol openingen en evenementen. De eerstvolgende twee:
* Op 3 juni om 11.00 uur opent Witte Goudriaan het tweedaagse containerpaleis van de Zweedse kunstenares Gunilla Andersson tegenover de Vespuccistraat 62, waar de kunstenares woont. De gouden paleis-container met rode loper verleidt tot respect voor de afvalcontainer.
* Op 4 juni om 18.00 uur onthult Witte Goudriaan Het Boegbeeld op de Wiegburg van kunstenaar Leonie Mijnlieff. Borrel na in het nabij geleden Het Voor-beeld. Aan de Juni Kunstmaand doen meer dan vijftig kunstenaars mee in galeries, bij exposities en bij optredens, zoals Y-art en de musical van de Marokkaanse jongeren in La Rainbow. Programma-informatie op www.baarsjes.nl

Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Edwin Raap, 06-30719398; rechtenvrije foto's beschikbaar.

Meldpunt Zorg & Overlast trekt in bij politiepost Mercatorplein

Het werk van het meldpunt Zorg & Overlast voor bewoners die extreme overlast ondervinden is zo waardevol, dat de mogelijkheden voor meldingen worden uitgebreid. Bewoners die overlast ondervinden of bezorgd zijn over de toestand bij de buren kunnen een beroep doen op het meldpunt Zorg & Overlast. Tot dusver kon alleen gebeld worden. Vanaf november kunnen bewoners ook zelf aankloppen bij een loket. Stadsdeel De Baarsjes maakt intrek mogelijk bij de politiepost op het Mercatorplein 49-51. De politiepost blijft in dit pand gevestigd, zo stelt stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) nadrukkelijk, waarbij hij verwacht dat de samenwerking tussen zorginstellingen en politie door de directe nabijheid verder verbetert. De Baarsjes verbouwt de ruimte voor 250.000 euro. Behalve de politie en het meldpunt Zorg & Overlast, komen op dit adres ook een buurtservicepunt en opbouwwerk. Het meldpunt werkt als voorpost die een groot aantal zorginstellingen kan inschakelen en bovendien samenwerkt met de politie. Het stadsdeel verwacht vijftig meldingen van extreme overlast en circa honderd zorgzaken en meent dat met het meldpunt klachten en zorgmeldingen eerder gemeld zullen worden. Het meldpunt Zorg & Overlast is een pilotproject van twee jaar. De opening is in november. Na twee jaar besluit het stadsdeel of het meldpunt vervolgd wordt. Het besluit gaat ter informatie naar de Raadscommissie Onderwijs, Welzijn en Werk.

Informatie: Wim De Graaf, 06-12379510

Programma van eisen voor nieuw Plan West/La Rainbow

Het Programma van eisen voor de vernieuwing van Plan West/La Rainbow is gereed. Er komt op het binnenterrein aan de Van Speijkstraat een nieuw gebouw voor jeugd van 0 tot 23 jaar met 686 m2 cultuur, educatie en ontspanning. Ook het omringende binnenterrein met voetbalkooi, speeltuin en twee toegangspoorten wordt vernieuwd. Het complex gaat twaalf uur per dag gebruikt worden, zes dagen per week. De nieuwbouw vervangt het oude jongerencentrum La Rainbow en de speeltuin Plan West en is gereed in de zomer van 2006. Tijdens de bouw krijgen de jongeren tijdelijk een nabij gelegen locatie aangeboden. Het nieuwe jeugdcentrum ligt midden in de kinderrijke Chassébuurt, waar veel gezinnen relatief klein gehuisvest zijn. De vernieuwing van Plan West/La Rainbow is onderdeel van de stedelijke vernieuwing van de Chassébuurt. Architectenbureau Frencken Scholl gaat het gebouw en het terrein ontwerpen. Het geheel gaat 1.9 miljoen euro kosten. De inspraakreacties hadden geen betrekking op het Programma van Eisen, zodat het voorstel van het Dagelijks Bestuur zonder aanpassingen naar de deelraad gaat, waar het op 16 juni besproken wordt in de raadscommissie. De stadsdeelraad besluit op 29 juni.

Informatie: Ruth Buwalda, 020-5892702

Herinrichting Geuzenkade bij 'De Admiraliteit'

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes komt met een concept definitief ontwerp voor de herinrichting van het plein achter 'De Admiraliteit'. Dit nieuwbouwcomplex staat op de hoek van de Jan van Galenstraat en de Geuzenkade, op de plaats waar voorheen de kwantumhallen stonden. Hier komt een kleine speel- en verblijfsplek met enkele speeltoestellen. Ook komen er vijf parkeerplaatsen bij, die het verlies van twee parkeerplaatsen aan de voorzijde van het gebouw compenseren. Van de 28 nieuwe appartementen zijn er 26 voorzien van een eigen ondergrondse parkeerplaats. Door gebruik te maken van een lift en een schuif-puzzelsysteem kunnen hellingbanen achterwegen blijven en kan het oppervlak van de parkeerkelder volledig worden benut. Op 29 of 30 juni spreekt de stadsdeelraad zich uit over het concept definitief ontwerp van Guido Hermans. De kosten voor de herinrichting worden via de grondexploitatie gedragen door de aannemer van De Admiraliteit. De werkzaamheden starten na de zomervakantie.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728

Bezoeken politici en wetenschappers


· Op 4 juni bezoeken Europarlementariërs en leden van Provinciale Staten (CDA) Kinderopvang Vespukki en Juni Kunstmaand in de Edelsmedenschool.


· Op 8 juni bezoeken Amerikaanse Sociale Wetenschappers op uitnodiging van de Universiteit van Amsterdam een seminarsessie op locatie in De Baarsjes over de interculturele leefgemeenschap. In hun post-doctorale seminar The Netherlands; paradox or paradigm volgen zij onder meer colleges bij de hoogleraren Bram de Swaan en Rinus Penninx.

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756