Ingezonden persbericht

Dunya Festival; Young, urban, verkennend, serieus en speels

02-04-2004, 20040401 -- In het Park bij de Euromast in Rotterdam wordt op 30 mei alweer de 27e editie van het Dunya Festival gehouden. Traditioneel luidt Dunya het Rotterdamse Zomerfestivalseizoen in, dit jaar met een uitdagend muziekprogramma op vier podia, het Kinderterrein en met de kritische en poëtische scherpslijpers in het roemruchte Poetry Park.


Dunya is van en voor iedereen, zonder dat dit tot vervlakking leidt van het programma. Door juist op verschillende disciplines en doelgroepen te mikken is Dunya zo veelzijdig. Het hoofdpodium 'Young and Urban' toont met name recente ontwikkelingen in de grootstedelijke jongerencultuur. Het programma wordt op dit moment samengesteld, maar de komst van Tasha's World is inmiddels zeker. Tasha's World is als Dunya: Rotterdams met invloeden uit heel de wereld. De talentvolle jonge vrouw heeft op vele podia gestaan, waaronder Terra in Alkmaar, Oerol in Terschelling, Noorderslag, World Port Jazz en ze heeft in vele televisieprogramma's opgetreden. Maar met de verwachte ruim 200.000 bezoekers bij Dunya zal Tasha's World in Rotterdam haar grenzen verleggen.

Op de drie continentenpodia Latijns-Amerika, Afrika en Azië wordt een afwisselend muziekprogramma geboden, waar meer traditionele groepen en geheel eigentijdse muziek elkaar afwisselen. In de samenstelling van het continentenprogramma werkt Dunya samen met Rotterdamse (multi)culturele organisaties. Verschillende culturen werken in Dunya samen om tot een evenwichtig programma te komen dat aansluit bij de behoeften van de enorm gevarieerde bevolking van Rotterdam, zowel qua culturele en etnische achtergrond als de verschillende generaties.

Dunya is ooit, 27 jaar geleden, begonnen als Poetry Park. Nog steeds vormt het - vijf uur durende - letterenprogramma het intellectuele en geëngageerde hart van het festival. De betekenis van Poetry Park blijkt uit de jaarlijkse uitreiking van de Free Word Award in samenwerking met de Poets of All Nations en de Novib. Ook de winnaars van de Dunya Poëzieprijs 2003 staat dit jaar op het programma. Poetry Park is verder bekend vanwege de vertellers. Dit jaar zullen vertellers simultaan vertaald worden. Het gesproken woord zal, onder leiding van twee presentatoren, worden afgewisseld door muziek.

Op het kinderterrein wordt plaats gemaakt voor uitbundige speelsheid. Ook hier is veel te ontdekken, met bijvoorbeeld de acrobaten en dansers van de Imani Kids uit Kenia. Of de Braziliaanse Kindergroep Darue Malungo, Afro-Braziliaanse dans en percussie van 12 personen. Uit weer een ander continent komt Yoga Kalakar, een Indiase groep van zes kinderen met veel klim- en klauterwerk. Het kinderprogramma biedt verder vertellers (o.a. Wijnand Stomp) en er zijn talloze workshops en andere activiteiten.

Het 27e Dunya Festival, zondag 30 mei, vanaf 13.00 uur tot de vroege avond in het park bij de Euromast in Rotterdam, is geheel gratis te bezoeken. Het volledige programmaoverzicht wordt later bekend gemaakt en verschijnt op www.dunya.nl.

Einde persbericht




Ingezonden persbericht