Ingezonden persbericht

Swingende Poetry Park programma in het Dunya Festival 2004

Het woord dat niet stopt

ROTTERDAM, 20040514 -- Zondag 30 mei, vanaf 13:00 uur in Het Park bij de Euromast, Rotterdam. Gratis. Het woord viert feest dit jaar in het Poetry Park terrein van het 27ste Dunya Festival, het oudste veelkleurige festival van het land. Een intens non-stop programma van 6 uur waarin het publiek getrakteerd wordt op het werk van dichters, vertellers en muzikanten, locale helden en internationale artiesten. Eén van de meest swingende Poetry Park programma's in jaren!


Met poëzie in constante ontwikkeling, alert aan de veranderde realiteit en beïnvloed door de snelheid van het dagelijkse, zo begint op 30 mei, om 13:00 uur, het programma Poetry Park in het Dunya Festival van dit jaar. De beste slamdichters van Nederland staan op het podium in een razendsnelle formule van taalacrobatiek, gepresenteerd door De Woorddansers: Jeroen Naaktgeboren en Arie Hordijk, samen met hun groovemasters The Evol Monkeyz. De performers zijn Quirien van Haelen, De Rijminstructeur, MC Faster, Benne van der Velde en Sieger M. Geertsma.

Gezongen poëzie
Als een hymne die een heel continent opnieuw een taal en een gezicht heeft gegeven werd de Canto General van de Chileense dichter Pablo Neruda bestempeld. Dit jaar wordt in de poëziewereld de 100ste geboortedag van Neruda gevierd, een van meest beroemde en bestudeerde dichters van de 20e eeuw. De zangeres Winanda van Vliet en een kwintet van Chileense en Nederlandse professionele muzikanten hebben een keuze gemaakt uit de vele liederen dat op gedichten van Neruda zijn geschreven. Een krachtige ontmoeting van poëzie en muziek met een nog steeds geldende humanistische boodschap.

Ze kust de gedichten als het ware moeiteloos wakker schrijft Gerrit Komrij over de nieuwste CD van de jazzdiva Denise Jannah: GEDICHT- GEZONGEN. Denise Jannah zal een klein aantal gedichten presenteren op het Dunya Festival. Gedichten van o.a. Celestine Raalte, Shrinivási (Suriname), Frank Martinus Arion en Elis Juliana (Curaçao).

In 2004 verruilt Huub van der Lubbe de dampende popzalen voor de intieme aandacht van het theater met de theaterproductie Versterkte Gedichten. Hij komt naar Dunya zonder de pop/rock/soulgroep De Dijk, maar mét zijn gezworen kameraden Bart de Ruiter (contrabas) en Jan Robijns (piano). Samen zijn ze de formatie Concordia en maken ze een bijzondere voorstelling, waarin poëzie van vriendschap wordt gemaakt en muziek van poëzie.

De vertellers
Mary Sue Siegel is een van de vele locale helden in het programma van het Dunya Festival 2004. Haar spontaniteit en uitstraling slepen de luisteraar mee in de bijzondere vertellingen, vol passie en geschiedenis. Haar Noord-Amerikaanse roots komen terug in haar verhalen, net als de roots van haar voorouders uit Roemenië, Griekenland, Duitsland, Zweden en Ierland.

De verhalen van Wijnand Stomp, één van de bekendste theatrale vertellers in Nederland, wortelen ook in tradities van allerlei culturen. De verhalen en leven van zijn Chinese overgrootvader, Surinaamse oma, Antilliaanse vader en Hollandse moeder vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Stomp.

Voor Paul Middellijn is verhalen vertellen een oeroude manier om een brug te slaan tussen mensen en culturen. Middellijn is een van de belangrijkste Rotterdamse helden in het Dunya Festival van dit jaar. Zijn optreden in de NOVIB Letteren tent is een weerzien met een festival waarin hij de initiator is geweest van de Storytelling tent. Hij was jaren lang de organisator en presentator van het vertelprogramma in het Dunya Festival, een podium die van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling en de erkenning van deze kunstuiting als podiumkunst.

De dichters
Dichter, columnist en copywriter Frans Vogel is een van de belangrijke Rotterdammers in het Poetry Park programma van dit jaar. Zijn collega Rien Vroegindeweij noemde hem ooit de Charles Bukowski van de Rotterdamse underground. In zijn werk maakt Vogel gebruik van zijn ervaring in de reclamewereld als copywriter. Hij is niet bang van rijmen en is van mening dat bij sommige van zijn gedichten het rijmen noodzakelijk is.

De Nederlandse poëzie moest volgens Elly de Waard worden gevitaliseerd door de agressiviteit en emotionaliteit van de popmuziek in te laten doorklinken. De kracht van Elly de Waard ligt in haar beeldend vermogen en haar gevoel voor ritme. Vaak neem ik mijn gedichten op de band op, zegt ze, en beluister ze vervolgens. Dan hoor ik waar ik uit de maat ben. Ik heb het al eens eerder gezegd: dichters die hun eigen werk niet kunnen voordragen zijn geen goede dichters. Die hebben te weinig naar zichzelf geluisterd.

De prijzen
En de poëzie? Wappert die nog hoog voor de mens? Met deze en andere vragen is Dunya in september 2003 op zoek gegaan naar poëzie om de 14de editie van de Dunya Poëzieprijs te vieren. Maar liefst 230 gedichten in 15 verschillende talen van auteurs van 16 nationaliteiten, verspreid over 3 landen, hebben Dunya bereikt.

De jury, bestaande uit John Leefmans (dichter), Jana Beranová (dichteres en vertaalster) en Michiel van Kempen (schrijver en criticus), hebben een aantal winnaars uit alle inzendingen gekozen. Zij staan op zondag 30 mei in het Poetry Park programma.

Dat dichten vrij van gevaar is, is een illusie. Als de realiteit manifest wordt in gedichten, dan is soms het leven van een dichter in bepaalde landen niet zeker. Faraj Bayraqdar (Syrië, 1952), dichter en activist voor politieke rechten, werd door de Syrische autoriteiten 13 jaar in de gevangenis gehouden. Na zijn vrijlating in 2000 verblijft hij in Europa. Een internationale jury heeft dit jaar bepaald dat de dichter Faraj Bayraqdar de Free Word Award mag ontvangen. Deze prijs is in het leven geroepen door de Stichting Poet of All Nations en wordt toegekend aan een vervolgde, gevangen gehouden, uit het land gezette of gevluchte dichter, wiens stem niet tot stilte is gebracht. Het eregeld van de Free Word Award wordt ter beschikking gesteld door NOVIB.


Juan Heinsohn Huala
Stichting Dunya

Meer informatie: Stichting Dunya tel. 010 233 09 10, letteren@dunya.nl
www.dunya.nl




Ingezonden persbericht