Vereniging Milieudefensie

Herzien Persbericht
(meer info, vervangt bericht van 24 mei)

Actiewandelingen voor behoud open ruimte Campagne 'Hollandse Hartstocht' in Gelderland

Amsterdam, 24 mei 2004 --- Zondag 30 mei en maandag 31 mei organiseert Milieudefensie in samenwerking met lokale milieuorganisaties actiewandelingen door het rivierengebied De Liemers bij Duiven, de Beuningse uiterwaarden bij Nijmegen en landgoed Mariëndaal bij Arnhem. Tijdens deze wandelingen wordt uitleg gegeven over de bouwplannen die deze open gebieden bedreigen. Een mobiele expositie geeft een overzicht van andere bedreigde landschappen in Nederland. De deelnemers kunnen op actiekaarten een hartenkreet richten aan de Tweede Kamer om de schaarse rust en ruimte in Nederland beter te beschermen dan minister Dekker (VROM) wil met haar Nota Ruimte

De actiewandelingen bij Duiven, Nijmegen en Arnhem maken deel uit van de Milieudefensie 'Hollandse Hartstocht'-campagne voor het behoud van natuur en open ruimte in Nederland. Zo wordt het rivierengebied De Liemers bedreigd door uitbreiding van bedrijventerreinen langs de A12 en dreigt de verlenging van de A73 de Beuningse uiterwaarden bij Nijmegen te verwoesten. Tegelijkertijd wordt het prachtige landgoed Mariëndaal tussen Arnhem en Oosterbeek bedreigd door de komst van de Westtangent.

Wat: 'Hollandse Harsttocht'- actiewandeling voor behoud open ruimte Waar: Rivierengebied de Liemers bij Duiven, Beuningse uiterwaarden bij Nijmegen, Landgoed Mariëndaal bij Arnhem Wanneer: Zondag 30 mei en Maandag 31 mei.

De wandeling bij Duiven op zondag 30 mei vertrekt om 13.00 uur bij de Waai aan de Loodijk met het kruispunt van de Lijkweg. De wandeling wordt georganiseerd samen met Milieuvrienden Duiven, IVN, SP en GroenLinks.

De wandeling bij Nijmegen op maandag 31 mei vertrekt om 10.30 uur bij Dijkmagazijn, Dijk 41, nabij Beuningen. De wandeling wordt georganiseerd samen met Milieudefensie Nijmegen en Stichting het Dijkmagazijn.

De wandeling bij Arnhem op maandag 31 mei vertrekt om 15.00 uur vanaf de parkeerplaats in Mariëndaal. De actiewandeling wordt georganiseerd samen met Milieudefensie Arnhem, Fietsersbond Arnhem en IVN. Alle wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. Deelname is gratis.

De deelnemers aan deze wandelingen protesteren door mee te lopen tegen de verdere aantasting van het open landschap. Lokale politici worden uitgenodigd om mee te wandelen. De deelnemers kunnen bij het begin- en eindpunt van de wandelingen op actiekaarten een hartenkreet richten aan Tweede Kamerleden. De actiekaarten roepen de Kamerleden op om het verdwijnen van het open landschap te voorkomen. Vóór het zomerreces worden de kaarten in Den Haag aangeboden.

Als de Nota Ruimte dit jaar door de Tweede Kamer wordt aangenomen, mogen gemeenten, provincies en bedrijven straks bouwen waar ze willen. Zelfs in waardevolle landschappen mogen nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen worden aangelegd. Verspilling van de ruimte is het gevolg. Milieudefensie vindt dat deze nota ingrijpend moet worden gewijzigd. Met een kaartenactie en een 'Hollandse Hartstocht' door ruim twintig bedreigde groene gebieden, wordt Tweede Kamerleden op het hart gedrukt de schaarse rust en ruimte beter te beschermen dan minister Dekker in haar nota doet.