Ingezonden persbericht

Veertiende editie Beddenraces Eext op 1e pinksterdag

traditie houdt stand

EEXT, 20040524 -- De beddenraces in Eext gaan weer van start! Omringd door talloze activiteiten en aangemoedigd door duizenden toeschouwers suizen de racebedden op 30 mei (eerste pinksterdag) weer over het parcours. De races, georganiseerd door de SVBRE, tellen mee voor het nationaal kampioenschap. De festiviteiten beginnen om 11.00 uur en zijn gratis toegankelijk. Dat laatste is te danken aan de vele sponsoren.


Een kleine zestig vrijwilligers zorgt er ook dit jaar weer voor dat een traditie wordt voortgezet: Beddenraces in Eext op eerste pinksterdag. Talloze nevenactiviteiten verhogen de feestvreugde: een royaal opgezette warenmarkt, kermis, springkussens, kuipsteekwedstrijden, twee dweilorkesten en veel horeca. Iedereen mag GRATIS meegenieten van een bruisende dag. Elk jaar trekt dit evenement ruim 20.000 bezoekers.
De festiviteiten beginnen om 11 uur 's ochtends. De races zijn 's middags. Het volledige programma staat in de speciale evenementenkrant en op internet, www.eextinfo.nl/svbre.

De regels en zo...
Racebedden horen inmiddels tot een vertrouwd beeld in de straten van Eext. Sinds de sport uit Noord-Holland kwam overwaaien is de animo steeds verder toegenomen. De spelregels zijn eenvoudig. De snelste wint. Op een speciaal gebouwd aërodynamisch racebed moet een tweetal zich zo snel mogelijk voortbewegen. Eén renner duwt het bed, de ander ligt erop en stuurt. De racers mogen net zo vaak van plek wisselen als zij willen. Dat lijkt een eenvoudig spelletje, in werkelijkheid is het een zware sport. Een wedstrijd duurt een uur en dat is vergelijkbaar met een uur intervaltraining. Menig topsporter die het eens wilde proberen heeft ervaren dat het echt heel erg zwaar is.
De ludieke beddenraces, op het evenemententerrein, zijn voor de stuntpiloten bedoeld. In twee manches strijden zij om de beker. Vanaf een hoge starttoren krijgen de deelnemers een vliegende start, Daarna proberen ze zo snel mogelijk een hindernisbaan af te leggen. Modderkuil, zeepslinger en waterbak zorgen voor de nodige hilariteit.

De kern van het dorp is 30 mei tot voetgangersgebied verklaard. Er is volop parkeergelegenheid.




Ingezonden persbericht