Politie Groningen

Persberichten zondag 30 mei 2004

provincie Groningen, 30-05-2004 -

Zuidbroek: agressieve Engelsman aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag in de Kerkstraat een 35-jarige man uit Engeland aangehouden voor bedreiging. De Engelsman had vlak voor zijn aanhouding personeelsleden van een supermarkt aan de Spoorstraat met een mes bedreigd. De man werd op het viaduct boven de snelweg A7 getraceerd en ingerekend. De personeelsleden van de supermarkt doen aangifte. De verdachte werd gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadskanaal: motorrijder na ongeval grasbaanraces zwaar gewond Een 57-jarige man uit Stadskanaal is na een val bij grasbaanraces aan de Berkenstraat zwaar gewond geraakt. De man deed samen met nog zeven andere motorrijders mee aan een race. Tijdens de race kwam de Kanaalster in aanrijding met een andere motorrijder. Hierdoor kwam hij ten val, waarna hij door een derde motorrijder werd aangereden. Het slachtoffer is met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. De motor van de Kanaalster is technisch onderzocht en vertoonde geen technische gebreken.

Winschoten: Veendammers met gestolen creditcard aangehouden De politie heeft zaterdagavond op de Stationsweg twee Veendammers in de leeftijd van 21 en 34 jaar aangehouden voor oplichting, valsheid in geschrifte, diefstal en heling. De 21-jarige man had aan het einde van de middag geprobeerd om met een gestolen creditcard sportschoenen te kopen in een sportzaak in de Langestraat. Het personeel vertrouwde het niet, nadat was geconstateerd dat de gezette handtekening niet overeenkwam met de handtekening op de creditcard. De verdachte verliet vervolgens de sportzaak zonder de creditcard en sportschoenen. Hierop werd de politie gewaarschuwd. Al snel bleek dat de verdachte bij twee andere winkels had gepoogd goederen af te rekenen. Tijdens het ingestelde onderzoek werd de verdachte wederom in het winkelcentrum gesignaleerd. De 21-jarige werd in gezelschap van de 34-jarige plaatsgenoot op de Stationsweg aangetroffen. Bij de aanhouding bleek dat beide verdachten van bovenkleding, zijnde een T-shirt, waren gewisseld. Bij de 34-jarige trof de politie een kleine hoeveelheid verdovende middelen aan. De verdachten werden hierop ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Winsum: bromfietser voor rijden onder invloed aangehouden De politie heeft zaterdagnacht op de Provincialeweg N361 een 28-jarige man uit Den Andel aangehouden voor rijden onder invloed. De man maakte aanstalten om op zijn bromfiets te gaan rijden, terwijl hij alcohol had genuttigd. Hierop spraken agenten de bromfietser aan om dit niet doen en te gaan lopen. Dit hield de verdachte tweehonderd meter vol, waarna hij toch ging rijden. Op de Provinciale weg werd de bromfietser aan de kant gezet. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte 1,85 promille alcohol in zijn bloed had. Hij wist op een gegeven moment op een onbewaakt ogenblik via een nooduitgang uit het politiebureau in Zuidhorn te ontvluchten. De verdachte kon na een kort sprint door een politieman worden achterhaald. Hij werd vervolgens ter ontnuchtering ingesloten. De bromfietser zal vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Delfzijl: man voor brandstichting aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht op de Uitwierderweg een 31-jarige man uit Spijk aangehouden op verdenking van brandstichting. De politie werd gewaarschuwd dat een heg op de Polarisweg zou branden. Hierop werd direct de brandweer in kennis gesteld. Even later bleek ook een nabijgelegen leegstaande woning aan de Uitwierderweg in brand te staan. Politieagenten zagen vervolgens een man hard wegrennen. Na een korte zoektocht zagen politieagenten de Spijkster lopen. De verdachte zette het bij het zien van de politie op een lopen. Hij kon echter in een tuin worden getraceerd. De verdachte gedroeg zich direct agressief en dreigde de politieagent met woorden. Hierop werd hij met pepperspray bespoten en kon de man worden ingerekend. De verdachte is ingesloten. De brandweer wist de brand snel te blussen. De politie stelt een onderzoek in.

Delfzijl: jongen (18) beledigt agenten
In de Havenstraat heeft de politie zaterdagnacht een 18-jarige jongen uit Foxwolde aangehouden voor belediging. Politieagenten surveilleerden in hun auto door de Havenstraat, waarna de jongen de agenten in woorden beledigde. Hij werd vervolgens aangehouden. Na verhoor werd hij in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Winsum: een gewonde bij verkeersongeval
Een vrouw uit Ulrum is zaterdagavond op de Provincialeweg N361 gewond geraakt bij een verkeersongeval. De vrouw zat naast haar 40-jarige man in een auto op het moment dat de man de controle kwijtraakte over het stuur. Uiteindelijk botste het echtpaar met de auto tegen een boom aan de rechterkant van de weg. De vrouw zat bekneld in de auto en werd door de brandweer uit haar benarde positie bevrijd. Zij werd vervolgens met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Haar man bleek alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte 0,7 promille alcohol in zijn bloed had. Ook bleek dat de man zijn rijbewijs ingevorderd was. De Ulrumer mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. Het voertuig werd afgesleept.

Groningen: politie houdt jonge autodieven aan
De politie heeft zaterdagnacht op de Ulgersmaweg drie jongens, allen in de leeftijd van 15 jaar uit Groningen, aangehouden voor autodiefstal. Het drietal werd na een melding in de auto aangetroffen. Bij navraag bleek dat het voertuig was gestolen. De politie constateerde dat het om een tweedehands diefstal ging. De jongens hadden de auto op een parkeerplaats in Vinkhuizen aangetroffen met doorverbonden bedrading. Hierop hadden de jeugdigen het voertuig weten te starten en vervolgens weggenomen. Het drietal werd gehoord op het politiebureau en daarna overgedragen aan hun ouders. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: wildplasser verzet zich bij aanhouding
In de Peperstraat heeft de politie zaterdagnacht een 26-jarige man uit Groningen aangehouden voor wildplassen en verzet bij zijn aanhouding. Politieagenten zagen dat de Stadjer tegen een muur urineerde. Hierop spraken de agenten hem aan. De verdachte gedroeg zich direct recalcitrant en wilde niet meewerken. Uiteindelijk werd de man aangehouden. Hierbij verzette hij zich hevig door om zich heen te trappen. Met gepast geweld kon de Stadjer worden overmeesterd. Hij is ingesloten en zal vandaag worden gehoord. De politie maakt proces-verbaal op. Een 25-jarige man uit Groningen bemoeide zich met de aanhouding van zijn een jaar oudere plaatsgenoot. Op het moment dat hij de politieagenten in woorden beledigde, ging hij te ver. Ook hij werd aangehouden. Na verhoor mocht de Stadjer het politiebureau verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: Stadjer na bedreiging portiers aangehouden
De politie heeft zaterdagnacht op de Grote Markt een 20-jarige man uit Groningen aangehouden voor bedreiging. De Stadjer was kort voor zijn aanhouding uit een horecagelegenheid verwijderd. Hier was hij het kennelijk niet mee eens. In het nabijzijn van de politie bedreigde hij de portiers in woorden. Hierop werd hij ingerekend. Na verhoor mocht hij weer van zijn vrijheid genieten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snorfietser geeft valse naam op
De politie heeft zaterdagnacht een 23-jarige man uit Groningen aangehouden voor het opgeven van een valse naam. Politieagenten zagen de man op zijn snorfiets in het voetgangersgebied rijden. Hierop werd hij staande gehouden. De snorfietser bleek tevens zonder bromfietscertificaat te rijden. Hierop gaf de Stadjer ook nog eens een valse naam op. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek zijn ware identiteit. Met twee bekeuringen op zak mocht de Stadjer het politiebureau verlaten.

Groningen: rijbewijs kwijt na racen op ringweg
De politie heeft zaterdagavond op de Beneluxweg twee automobilisten bekeurd voor te hard rijden. Een 27-jarige man uit Baflo en een 25-jarige man uit Winsum waren met elkaar aan het racen en werden beiden met een snelheid van 143 km/uur geklokt. Dit terwijl 70 km/uur is toegestaan op de ringweg. Beide automobilisten werden staande gehouden en moesten hun rijbewijs inleveren. Ook hun autos werden in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: aanhangenwagencontrole leidt tot 21 bekeuringen De politie heeft zaterdagochtend op de Duinkerkenstraat een controle gehouden op de inrichtingseisen van aanhangers. In grote getale kwamen automobilisten met aanhangers voorbij om hun goederen te deponeren bij de vuilstort. De politie deelde 21 bekeuringen uit. Vier keer bleek de losbreekreminrichting niet bevestigd, vijf keer kon geen rijbewijs worden getoond, twee maal bleek geen hulpkoppeling bevestigd te zijn en twee keer werd een onjuiste kentekenplaat op de aanhangwagen gevoerd. De controle duurde anderhalf uur.