Socialistische Partij

Amerikanen doen Guantanamo op slot voor NAVO-delegatie

30-05-2004 * De Nederlandse afvaardiging naar de NAVO-assemblee in Bratislava heeft scherp geprotesteerd tegen het verbod van de Amerikaanse regering voor een eerder afgesproken fact finding mission van de assemblee naar het omstreden Amerikaanse gevangeniskamp Guantanamo.

Namens de Nederlandse delegatie beklemtoonde SP-senator Kox dat het verbod op de missie lijnrecht ingaat tegen eerder gemaakte afspraken in de assemblee, waarvan parlementariërs uit alle NAVO-lidstaten deel uitmaken.

Kox, die een van de deelnemers aan de missie zou zijn, ergerde zich verder aan de steeds wisselende argumenten van Amerikaanse kant om het bezoek te blokkeren. De aanvankelijk voor 28 januari geplande missie werd twee dagen van tevoren plotseling afgezegd wegens "te verwachten slecht weer" en het "niet beschikbaar zijn van een geschikt militair vliegtuig" op Andrews Air Base. Daarna bevestigden de Amerikanen geen enkel probleem met het bezoek te hebben maar wel moeilijkheden met het vinden van een nieuwe geschikte datum voor de missie. Weer later werd meegedeeld dat inmiddels alleen buitenlandse ambassadeurs en politiefunctionarissen, en geen parlementariërs, toegelaten mochten worden. In Bratislava kwam als laatste argument dat er tegenwoordig alleen Amerikaanse leden van het congres, onder zeer speciale condities, het kamp mogen bezoeken. Buitenlanders zijn slechts als gevangenen welkom, niet als bezoekers. De Amerikaanse regering gaf als verklaring voor dit uiterst restrictieve beleid dat ze er niet voor voelt "de gevangenen te kijk te zetten". Na alle onthullingen over de schokkende wijze waarop zowel in Guantanamo als in Irak sommige gevangenen behandeld worden, is dat wel het allervreemdste argument om NAVO-parlementariërs toegang tot het kamp te ontzeggen, aldus Kox.

Kox kreeg van de geprikkelde Amerikaanse voorzitter van de defensie- en veiligheidscommissie van de assemblee, het Republikeinse congreslid Joel Hefley uit Colorado, te horen dat wat de assemblee ook zou inbrengen, het Amerikaanse antwoord vanaf nu steeds "nee" zou zijn op het punt van een missie naar het kamp.

Kox zal de senaatscommissies van buitenlandse zaken en defensie op de hoogte brengen van de Amerikaanse beslissing om de missie te blokkeren. Minister Bot zal hij vragen om andere wegen te zoeken om helderheid te krijgen over de vraag of een NAVO-bondgenoot in Guantanamo de Conventie van Genève schendt en zo ja, welke gevolgen dat moet hebben voor de relatie met Nederland.