Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-5-2004

Persbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland richt zich tijdens het komende voorzitterschap van de EU op de uitbreiding van de EU, duurzame versterking van de economie, de veiligheid, de voorbereiding op de nieuwe begroting en de internationale rol van de EU. Dat schrijven minister Bot en staatssecretaris Nicolaï (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief gaan zij in op de accenten die Nederland tijdens het voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar wil leggen.

Nederland is de eerste voorzitter van de uitgebreide unie van 25 lidstaten. Daarnaast vindt tijdens het Nederlands voorzitterschap zowel een wisseling van het Europees Parlement als van de Europese Commissie plaats. Ook kan er voor het Nederlands voorzitterschap een nieuwe Europese Grondwet liggen. Deze bijzondere omstandigheden rond het Nederlands voorzitterschap vragen om realistische ambities, visie, leiderschap en een goede organisatie van het voorzitterschap door Nederland, stelt het kabinet. Het kabinet legt daarbij de volgende accenten:

* Uitbreiding EU
Nederland wil tijdens het voorzitterschap bijdragen aan een goed functionerende, uitgebreide Unie. 'Het is zaak de nieuwe lidstaten zo snel mogelijk bij alle werkzaamheden te betrekken', schrijven Bot en Nicolaï. Daarnaast worden de toetredingsonderhandelingen met Roemenië en Bulgarije voortgezet en moet de unie in december beslissen of met Turkije toetredingsonderhandelingen worden geopend.

* Economie
Voor een duurzame versterking van de Europese economie wil Nederland vooral aandacht vragen voor de uitvoering van de maatregelen en structurele hervormingen die al eerder zijn afgesproken. Volgens het kabinet is er minder behoefte aan nieuwe afspraken zolang de oude nog niet zijn nagekomen. Ook worden tijdens het voorzitterschap de onderhandelingen over de nieuwe Europese meerjarenbegroting voortgezet. Het kabinet hanteert als uitgangspunt dat het beleid van de unie betaalbaar moet blijven voor de unie en de lidstaten.

* Veiligheid
Nederland wil ook bijdragen aan een veiliger unie. De strijd tegen het terrorisme en de aanpak van de georganiseerde misdaad vragen om aandacht. Ook wil het kabinet werken aan een agenda met concrete stappen op weg naar een Europees asiel-, migratie- en integratiebeleid.

* EU in de wereld
Met de uitbreiding van de unie zijn de verwachtingen over de rol van de EU in de wereld groter geworden. Het kabinet wil de aandacht vooral richten op de uitvoering van de Europese veiligheidsstrategie, Azië, de opkomende economische markten en de Europese rol in het Midden-Oosten.

Meer info:
Dossier EU-voorzitterschap (informatie over de VROM-accenten tijdens het voorzitterschap)
Download de Kamerbrief van de website van Buitenlandse Zaken: http://www.minbuza.nl