Politie Friesland

Politieberichten van 29/05 13.00 uur t/m 30/05 13.00 uur

Fryslân 30-05-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Rinsumageest: woningbrand
Zondag raakten om 02.40 uur twee personen gewond tijdens een uitslaande woningbrand aan de Tjaerdaweg. De slachtoffers, een 27 jarige inwoner van Rinsumageest en een 26- jarige inwoonster van Rinsumageest, werden met longklachten per ambulance naar het ziekenhuis te Dokkum gebracht. Ze werden ter observatie opgenomen en in de loop van de vroege ochtend weer ontslagen. De brandweer van Dongeradeel en Damwoude bestreden het vuur maar konden niet voorkomen dat het woonpand volledig uitbrandde. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Drachten: bedrijfsinbraak
Tussen vrijdag 18.00 uur en zaterdag 13.00 uur werd ingebroken in een bedrijfspand aan de Burg. Wuiteweg. Er werd een flatscreen weggenomen. Men kwam het pand binnen door een ruit te forceren met een stoeptegel. Er werd aangifte gedaan door een 31-jarige inwoner van Sneek.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag werd om 20.30 uur een 18-jarige Leeuwarder aan de Nieuwestad aangehouden terzake belediging. De verdachte uitte beledigende taal naar de surveillerende agenten en werd hierop aangehouden. De verdachte gedroeg zich tijdens zijn aanhouding agressief. Hij werd naar het bureau gebracht voor verhoor. Na verhoor werd de Leeuwarder weer vrijgelaten.

Fryslân: fietsers gewond
De politie kreeg dit weekend op diverse locaties meldingen van gewonde fietsers en kwam op de volgende locaties in actie:

Sneek: Leeuwarderweg, zaterdag 20.25 uur, 71-jarige inwoner van Sneek liep een hoofdwond op na een val van zijn fiets. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Over de toedracht van de valpartij zijn geen details bekend.

Heerenveen: zondag 10.50 uur, 53-jarige inwoner van Heerenveen liep hoofd- en knieletsel op na een val van zijn fiets. Het slachtoffer werd ter plaatse door ambulancepersoneel verpleegd. Hij kon daarna zijn weg weer vervolgen. De man was onder invloed van alcohol en kreeg een proces-verbaal voor openbare dronkenschap. De aanrijding ontstond toen het slachtoffer al fietsend een 15-jarige fietsster en een 9-jarige fietser uit Heerenveen in wilde halen. Tijdens deze inhaalmanoeuvre viel hij tegen de fietsen van zijn voorgangers aan waardoor de drie fietsers ten val kwamen. De twee jeugdige fietsers bleven ongedeerd.

Drachten: Westerstraat, zaterdag 14.55 uur, 81- jarige inwoonster van Drachten liep heupletsel op na een val van haar fiets. Het slachtoffer werd per ambulance met heupletsel naar het ziekenhuis te Drachten gebracht. Er zijn verder geen bijzonderheden bekend.

Oudehaske: Badweg, zaterdag 15.35 uur, 45-jarige inwoner van Heerenveen liep oogletsel op tijdens een val van zijn fiets. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. Over de toedracht van de valpartij zijn geen details bekend.

Heerenveen: Burg. Falkenaweg, zaterdag 17.15 uur, 69-jarige inwoner van Heerenveen werd na een valpartij met rugklachten per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. Er zijn verder geen bijzonderheden bekend over de valpartij.

Oldeberkoop: Wolvegasterweg, zondag 03.00 uur, 15-jarige inwoner van Wolvega werd met gezichts- en heupletsel per ambulance naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. Het slachtoffer was gevallen toen hij door een bromfietser getrokken werd. Er zijn geen gegevens bekend over de bromfietser.

Fryslân: geheime zenders
Zaterdag verleende de politie assistentie aan de radiocontroledienst. In de volgende plaatsen werd zendapparatuur aangetroffen en in beslag genomen: bij een 25-jarige inwoner van Sneek, Napjusstraat te Sneek, zender Tropical FM. Ook bij een 25-jarige inwoner van Oppenhuizen werd aan de Kappenburch een illegale zender in beslag genomen. Beide verdachten kregen een proces-verbaal. De zendapparatuur met toebehoren werd in beslag genomen.

Berlikum: bromfietser gewond na val
Zaterdag raakte om 14.45 uur een 68-jarige bromfietser uit Sint Annaparochie gewond tijdens een val met zijn scooter aan de Bitgumerdyk. Het slachtoffer werd per ambulance met knieletsel naar het ziekenhuis MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht. Over de toedracht van het ongeval zijn geen bijzonderheden bekend.

Bolsward: woningbrand
Zaterdag verleende de politie om 10.00 uur assistentie aan de brandweer tijdens een uitslaande woningbrand aan de Kerkstraat. Er raakte niemand gewond. De brandweer van Bolsward bestreed het vuur maar kon niet voorkomen dat de woning aanzienlijke schade opliep. Na een uur gaf de brandweer het sein brand meester. Ter ondersteuning van de bluswerkzaamheden heeft de politie de omgeving enige tijd afgezet. Waarschijnlijk is de brand tijdens werkzaamheden aan de woning ontstaan. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag liep een 19-jarige Leeuwarder om 04.00 uur gebitsletsel op tijdens een mishandeling aan het Ruiterskwartier. Het slachtoffer werd tijdens een woordenwisseling in een snackbar door een 30-jarige inwoner van de gemeente Leeuwarderadeel in zijn gezicht geslagen. Hierbij brak een tand af. Zowel verdachte als aangever moeten nog gehoord worden. Het slachtoffer moet nog aangifte doen.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Drachten: De Dracht, zondag 03.15 uur, 56-jarige inwoner van Drachten, 725 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Heerenveen: A7, zondag 08.00 uur, 21-jarige inwoner van Gorredijk, 815 ug/l, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Joure: Tunkerij, zondag 06.15 uur, 23-jarige inwoner van de gemeente Skarsterl?n, 730 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, bromfietser. Bromfiets is in beslag genomen i.v.m. afwezigheid verzekeringsplaatje.

Drachten: Stationsweg, zondag 05.35 uur, 20-jarige inwoner van Lelystad, 760 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Burgum: Burg. Botheniusplein, zondag 03.20 uur, 21-jarige inwoner van Burgum, 265 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Wolvega: Stellingenweg, zondag 01.05 uur, 49-jarige inwoner van Enkhuizen, 385 ug/l, rijverbod 3 uur, automobilist.

Drachten: Kuinder, zondag 05.20 uur, 26-jarige Groninger, 295 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Warten: Leechlan, zondag 00.23 uur, 23-jarige inwoner van de gemeente Boarnsterhim, 515 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist.

Zwagerbosch: It Heideloantsje, zaterdag 20.45 uur, 49-jarige inwoner van de gemeente Dantumadeel, 590 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Drachten: A7, zondag 00.05 uur, 41-jarige inwoner van Drachten, 500 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist.

Leeuwarden: autodieven op heterdaad aangehouden
Zondag werden om 04.45 uur twee verdachten op heterdaad aangehouden aan de Druifstreek na diefstal van een personenauto. De twee verdachten, een 31-jarige inwoner van Heerenveen en een 27-jarige Leeuwarder, zijn naar het bureau gebracht en ingesloten.
Surveillerende agenten troffen het tweetal in een personenauto aan terwijl ze enigszins gebukt in de auto zaten. Toen de agenten de verdachten aan wilden spreken, reden de verdachten met hoge snelheid weg. Na een achtervolging via de Nieuweweg, Zuiderplein en Stationsweg kwam het voertuig met de verdachten tegen een gevel van een bedrijfspand aan de Verlengde Schrans tot stilstand. Beide verdachten trachtten te vluchten maar werden door de agenten in een doodlopende steeg aangehouden. De rechtmatige eigenaar van de personenauto moet nog aangifte doen. De schade aan de gevel van het bedrijfspand moet nog onderzocht worden. De verdachten waren tevens in het bezit van een autoradio die waarschijnlijk afkomstig is van een eerder gepleegde autokraak. De politie stelt een onderzoek in.

Heerenveen: verdachte aangehouden
Zaterdag werd om 01.30 uur een 42-jarige verdachte uit Heerenveen aangehouden aan het Breedpad terzake mishandeling, verzet tijdens aanhouding en bedreiging. De verdachte werd aangehouden en ingesloten. Klachten van geluidsoverlast uit de omgeving waren voor de politie aanleiding om het Breedpad te bezoeken. Op locatie troffen de surveillerende agenten de verdachte en een 43-jarige inwoonster van Heerenveen aan. Beiden waren in beschonken toestand en probeerden met veel kabaal een bootje te starten. Het tweetal werd gesommeerd de locatie te verlaten. De verdachte ging niet in op het verzoek van de agenten waarop de verdachte werd aangehouden. De verdachte pleegde verzet tijdens zijn aanhouding, sloeg een agent in het gezicht en uitte bedreigende taal tegen de agenten. De verdachte werd naar het bureau gebracht voor verhoor en zaterdag rond het middaguur weer vrijgelaten.