Politie Noord-Holland-Noord

Den Helder en omgeving, zondag 30 mei

Den Helder 30-05-2004 - 15.34 uur

Alcoholzaken
Den Burg, zaterdag 29 mei 2004.
Op zaterdagavond omstreeks 20.05 uur werd op het Gerritslanderdijkje in Den Burg een 61-jaige man uit Den Burg in een personenauto gecontroleerd. De man had alcohol gebruikt. Hij blies 760 ug/l. Dat is drieëneenhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Den Helder, zaterdag 29 mei 2004.
Op zaterdagavond omstreeks 20.40 uur kwam een 33-jarige man uit Den Burg in zijn personenauto van de veerboot afgereden. Hierbij slingerde de man heftig. Hij kon worden gecontroleerd op het Havenplein. Hier bleek hij 845 ug/l alcohol in zijn adem te hebben. Bijna vier maal het wettelijk maximum. De man kreeg een proces-verbaal en raakte zijn rijbewijs kwijt.
Callantsoog, zondag 30 mei 2004.
Op zondagmorgen omstreeks 03.30 uur kwam een 25-jarige man uit 't Zand op de Abbestederweg te Callantsoog op de politie afgelopen. Hij had juist een parkeerbon gehad voor zijn personenauto. Aangezien de politie alcohol rook, werd de man geadviseerd niet te gaan rijden. De man stapte toch in een reed in de richting 't Zand. Er volgde een achtervolging waarbij de man weigerde zijn auto aan de kant stil te zetten. Op een moment lukte het de politie de auto van de man klem te rijden. In plaats van te stoppen, reed de man door, waarbij hij de politieauto ramde. Uiteindelijk kwam hij in 't Veld met zijn auto tot stilstand. Hier verliet hij de auto en rende de tuin van een woning in. Hier kon de man worden aangehouden. Hij bleek 775 ug/l alcohol in zijn adem te hebben (3,5 x teveel). De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. De auto van de verdachte werd voor onderzoek overgebracht naar het politiebureau. Hierin werd tevens een 30 cm lang mes aangetroffen.

Veelpleger aangehouden
Den Helder, zaterdag 29 mei 2004.
Op zaterdagavond omstreeks 19.00 uur zag een getuige dat twee personen aan fiets wegnamen van het station aan de Boerhavenstraat te Den Helder. De gewaarschuwde politie kon beide mannen (43 en 30 jaar oud en afkomstig uit Den Helder) aanhouden. De 30-jarige man staat bekend als veelpleger. Beide mannen zijn voorverhoor overgebracht naar het politiebureau. Een eigenaar van de fiets is nog niet bekend.

Geluidshinder
De Koog, zondag 30 mei 2004.
Op zondagmorgen omstreeks 00.15 uur werd een geluidsmeting verricht nabij een café aan de Citadel in De Koog. Er waren klachten binnen gekomen over de harde muziek. Ter plaatse werd 57 dBa aan geluid gemeten, terwijl 45 dBa is toegestaan. Dit is een overschrijding van 12 dBa, waarbij moet worden bedacht dat een verdubbeling van geluid een toename van 3 dBa is. Tegen de uitbater van het café zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Gevaarlijke spelletjes
Den Oever, zaterdag 29 mei 2004.
Op zaterdagavond omstreeks 23.15 uur meldde een sportvisser dat er werd geschoten bij de bunkers aan het begin van de Afsluitdijk onder Den Oever. Hij meldde dat er zowel met enkel schots als met automatisch vuur werd geschoten. Eerder had hij een personenauto en een bromfiets naar de bunkers zien rijden. Door de politiekorpsen van Noord-Holland Noord en Friesland werd het fietspad over de Afsluitdijk afgegrendeld. Omdat bij schietincidenten de gevaarzetting voor de reguliere politie te hoog is, werd het arrestatieteam gewaarschuwd. Toen de personenauto en de bromfiets echter vanaf het bunkercomplex wegreden, kon de aanwezige politie de komst van het arrestatieteam niet afwachten. Middels speciale procedures werden de bestuurders en inzittenden ter plaatse aangehouden.
Het bleek te gaan om een groep van 9 personen uit Den Oever en Hippolytushoef die bezig waren met een paintballwedstrijd. Acht personen in de leeftijd tussen 14 en 18 jaar hadden zich in het bunkercomplex verstopt. Een 23-jarige man uit Den Oever moest ze opsporen en met een paintballgeweer neerschieten. De acht jongeren zijn na verhoor heengezonden. De 23-jarige schutter wordt nog nader verhoord.
Een politiehond heeft op het terrein het paintballwapen teruggevonden. Dit is in beslag genomen.