Politie Gelderland-Midden

Arnhem; politie verricht aanhoudingen rond muziekfestival
Publicatiedatum: 30-05-2004

De Arnhemse politie heeft het afgelopen weekeinde 29 aanhoudingen moeten verrichten rond het muziekfestival op het ASM terrein in Arnhem. Met name op zaterdag 29 mei zijn de aanhoudingen verricht, de naar schatting drukste dag van het evenement.

De aanhoudingen zijn op en rond het festivalterrein verricht en hebben allemaal te maken met het verboden bezit en of het proberen te verhandelen van verdovende middelen. In negen gevallen hoeft - gelet op de geringe hoeveelheid verdovende middelen - in overleg met Justitie geen proces-verbaal op gemaakt te worden (seponering).

'AU' procedure
Twintig andere verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau in Arnhem. Daar is in overleg met Justitie in achttien gevallen besloten de zogenaamde 'AU'-procedure toe te passen. Verdachten krijgen daarbij een voorstel tot het betalen van een geldboete (dit weekeinde boetebedragen tussen de 200 en 630 euro). Voor het geval de boete niet wordt betaald krijgen ze in het kader van deze procedure ook direct een dagvaarding uitgereikt. Een aantal verdachten heeft direct contant betaald.
De straffen zijn ondermeer uitgedeeld voor het bezit van verdovende middelen. De politie heeft bij verschillende verdachten verschillende hoeveelheden en soorten drugs in beslag genomen. Met name 4 tot 15 pillen XTC; 1 tot 4 gram cocaïne; enkele buisjes van de partydrug GHB en enkele zakjes paddo's (drogerende paddestoelen), in totaal zo'n 17 gram.

Dagvaardingen
Voor een 32-jarige man uit Gendt is direct een dagvaarding uitgeschreven. Hij had 34 XTC tabletten en 1 gram amfetamine bij zich. Ook een 17-jarige jongen uit Zoetermeer zal zich voor Justitie moeten verantwoorden. Hij wilde het festival bezoeken met 4 gram cocaïne op zak. Zij krijgen - gelet op de ernst van deze feiten - geen boete aangeboden.

Duizenden bezoekers
De schattingen over het aantal bezoekers van het festival lopen uiteen van 5000 tot 7000. Zaterdag 29 mei bezochten zij het 'Free your mind' spektakel, zondag 30 mei stond het 'Feest aan de Rijn' op het programma. Enkele inwoners van de stad konden de feestelijkheden niet waarderen. Zij hebben bij de politie geklaagd over geluidsoverlast. Burgemeester Krikke van Arnhem heeft zich dit weekeinde overigens persoonlijk op de hoogte gesteld van het verloop van de feestelijkheden.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; perspiket
Harry Munniksma
0318 688 221

---