Vrije Universiteit Amsterdam

februari 2004

VU-podium Poëzieprijs 2004

Thema: Leesbaar landschap

Voor de vijfde maal organiseert VU-podium een poëzieprijsvraag. Thema van de prijsvraag is dit keer 'Leesbaar landschap'.* Er zijn drie geldprijzen te winnen: een eerste prijs van E 250,-, een tweede prijs van E 100,- en een derde prijs van E 50,-. De deelname staat open voor iedereen; amateur- en beroepsdichters, studenten, academici en niet-academici.

De jury bestaat dit jaar uit Theo de Boer (voorzitter), Willem van Toorn en Rita Vrij. De prijsuitreiking vindt plaats op 31 mei (tweede pinksterdag) in De Rode Hoed in Amsterdam tijdens een feestelijke poëziemanifestatie.

De gedichten dienen te worden gezonden aan VU-podium, Kamer 3E-21, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam, onder vermelding van 'Poëzieprijsvraag', en voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Inzenden via e-mail kan ook: vupodium@dienst.vu.nl. De inzendtermijn sluit op 1 april aanstaande.

Uit de beste inzendingen zal net als in voorgaande jaren een bloemlezing worden samengesteld, die tijdens de slotmanifestatie zal worden gepresenteerd. Door aan de prijsvraag deel te nemen geven inzenders toestemming voor opname van hun gedicht(en) in deze bundel, tenzij bij inzending nadrukkelijk anders vermeld. Dichters van wie werk in de bundel wordt opgenomen ontvangen bij wijze van honorering drie gratis exemplaren van de bundel.

De VU-podium Poëzieprijs werd vier maal eerder uitgereikt. Winnaars waren Thom Schrijer (2000), Andrea Voigt (2001), Lowie Gilissen (2002) en Juliën Holtrigter (2003). Van de bundels met de beste inzendingen, Tegen beter weten 1, 2, 3 en 4, is nog een beperkt aantal exemplaren verkrijgbaar via VU-podium.


* Over het thema:
'Leesbaar landschap' is een term die geïntroduceerd werd door dichter/schrijver Willem van Toorn, en ook de titel van een bundeling essays die hij in 1998 publiceerde. Hij bepleit daarin het behoud van het Nederlands cultuurlandschap, zoals dat zich in de loop der eeuwen door menselijk toedoen heeft ontwikkeld. Dat cultuurlandschap laat zich lezen als een open boek, maar staat onder grote druk als gevolg van planologische schaalvergroting en de hype rond de zogeheten 'nieuwe natuur', maar ook door recente rigoureuze dijkverzwaringen. Daarmee dreigen de unieke en gevarieerde aanblik van het Nederlandse landschap en de historische en culturele 'leesbaarheid' ervan, verloren te gaan. De ideeën van Van Toorn waren voor twee Wageningse wetenschappers aanleiding voor een onderzoek naar de relatie tussen de waarde van het cultuurlandschap en de rol daarin van de landbouw. Zij promoveerden in 2003 op de resultaten daarvan. Willem van Toorn maakt dit jaar deel uit van de jury van de VU-podium Poëzieprijs en zal te gast zijn tijdens de poëziemanifestatie in De Rode Hoed op 31 mei.

---- --