Ingezonden persbericht


Feestelijke opening Moenenstraat Nijmegen

Maandag 31 mei verricht burgemeester G. ter Horst om 13.00 uur de officiële opening van de Moenenstraat. Zij doet dat samen met de heer L. Hermans, voorzitter van de organisatie voor het Midden- en Kleinbedrijf Nederland (MKB), en de heer D. Burgers van Anthe-Holding. B.V.

Op het Moenenpleintje, tegen het Arsenaal aan, wordt een steiger opgebouwd van vier meter hoog en drie meter breed. Vanaf deze steiger worden drie doeken met afbeeldingen naar beneden gelaten. Op één doek is een artistieke foto van de Marikenfiguur te zien, op het tweede doek een Moenenfiguur. Op het derde doek is het logo van de ondernemers Moenenstraat afgedrukt.

Boven op de steiger staan drie bewegingskunstenaars van het Centre for Moving Experments uit Nijmegen (MOVEX), die zich op muziek van Darko Esser langzaam in die doeken naar beneden laten zakken. Door een katrolachtige constructie zakken ook de twaalf meter lange doeken met hen mee de steiger af. Uiteindelijk komen de kunstenaars bij de drie gastsprekers die hen uit de doeken bevrijden door het textiel door te knippen. Met het uitvoeren van deze handeling is de officiële opening van de Moenenstraat en Arsenaal-doorsteek een feit.

// einde persbericht (zie bijlage voor meer persinformatie)

Voor meer informatie: Lyon Romijnders Communicatie en Organisatie. Tel 06 511 544 30

PERSBERICHTPERSBERICHT

Van: Ondernemers Moenenstraat Nijmegen
Contactpersoon: Lyon Romijnders Communicatie en Organisatie Tel: 06 511 544 30
E-mail: lyon.romijnders@freeler.nl

Datum persbericht: 18 mei 2004

MOENENSTRAAT IS OPEN! DE BINNENSTAD VAN NIJMEGEN VIERT MOENENFEEST

Officiële opening 31 mei

Een mijlpaal is bereikt. De Moenenstraat gaat Tweede Pinksterdag, maandag 31 mei, officieel open! De Moenenstraat staat voor een geheel nieuwe winkelstraat met trendy winkels. Met de Moenenstraat is er een nieuwe looproute ontstaan door het centrum van Nijmegen. Een route die loopt van de Burchtstraat naar de Molenstraat via de Marikenstraat, dwars door het Arsenaal komt u door middel van een doorsteek in de Moenenstraat om vervolgens via de Ziekerstraat uit te komen bij winkelcentrum De Molenpoort. Reden voor een groot feest. Van maandag 31 mei tot en met zondag 6 juni zijn er dan ook tal van activiteiten voor jong en oud. Niet alleen in de Moenenstraat, maar ook in de rest van de binnenstad is van alles te beleven. De winkelstraat viert vanaf koopzondag 31 mei een week lang feest. Met straattheater, dans, muziek en ludieke acties. De omliggende straten; Ziekerstraat, Marikenstraat, winkelcentrum De Molenpoort en theater Lux vieren mee. Het Moenenfeest loopt op koopzondag 6 juni over in het muziek- en theaterfestival Intro. Dan wordt het Nijmeegs centrum een groot podium voor straatmuzikanten uit heel Nederland.

Doel bereikt
Met het creëren van een nieuwe looproute door het centrum van Nijmegen is een belangrijk doel bereikt van de Centrum 2000 plannen voor de binnenstad. Eerder zijn de Marikenstraat en de renovatie van winkelcentrum De Molenpoort als onderdelen van die winkelroute gerealiseerd. Maar een nieuwe looproute werkt natuurlijk niet zonder goede invulling. Naast de nieuwe winkels in de Moenenstraat en de woningen erboven, komt er ook een aantrekkelijke invulling in het Arsenaal. De komende maanden wordt de binnenkant van het Arsenaal nog verder verbouwd. Daarna nemen een Vlaams cultureel centrum, een brasserie en proeflokaal en diverse instellingen die met film te maken hebben hier hun intrek. De functie van het Arsenaal sluit hiermee mooi aan bij de culturele functie van het Mariënburgplein. Achter het Arsenaal- aan de zonkant wordt het straks heerlijk toeven op zonnige dagen. De vroegere binnentuin van nonnenklooster Mariënburg wordt een terras.

De Moenenstraat is bovendien goed bereikbaar. De Mariënburgpassage met een voetgangersuitgang midden in de straat is de afgelopen maanden flink verbouwd. Het interieur is opgeknapt en de garage heeft nieuwe betaalautomaten gekregen waarmee achteraf betaald kan worden. Tijdens de openingstijden is de garage bewaakt. Dat geldt ook voor de fietsenstalling met bijna vijfhonderd plaatsen die zich naast de garage bevindt.

NIEUWE WINKELS
In de Moenenstraat treft u de volgende zaken:

Gebroeders van Doorens Perzen
Het grootste Oosterse tapijthuis van Nederland. 350 M2 met tapijten uit Iran Pakistan, India, Afghanistan, Turkije, China en Marokko. Waar u naast een warm welkom een zeer deskundig advies kunt verwachten.

KrisKras kindermode
Nieuw in Nijmegen. U kunt hier terecht voor baby's en peuters (maat 50 t/m 128), maar ook voor hippe meiden en stoere binken tot en met maat 176.

Tui Reisbureau
Het professionele team van het World of Tui Reisbureau in Nijmegen bestaat uit acht zeer bereisde, ervaren en enthousiaste reisadviseurs, die zowel thuis zijn in het verkopen van vakantie- als zakenreizen. Wij staan garant voor betrouwbare, kwalitatieve dienstverlening.

Bread 'N Break
Een modern ingerichte bakkerswinkel annex lunchroom. Wij hebben een breed assortiment. Menu's worden ter plekke bereid. Maar wij verzorgen ook graag lunches. Daarnaast heeft Bread 'N Break ook een bezorgdienst voor kantoren.

Pepper Shoes Luxe schoenmode
Naast luxe schoenmode voor hem en haar zijn wij ook gespecialiseerd in kleine en grote damesschoenmaten.

Mannenmode Bofkont!
Mannenondergoed, zwemkleding en homewear. Bij ons heeft u keuze uit vele merken met steeds wisselende collecties.

Livera
Ben je op zoek naar een mooi lingeriesetje, een lekker huispak, een sportbeha of een warme pyjama? Alle 130 Livera winkels in heel Nederland bieden een eigentijdse collectie waarin je gezien mag worden! Naast de toonaangevende merken vind je bij Livera een sterk eigen merk voor een prima prijs. En voor een deskundig advies ben je bij Livera aan het juiste adres.

Newport Blue
Newport Blue is een lifestyleformule in kledingwinkel met sports- & leisurewear voor dames en heren.

Mila.S
Mila.S staat voor Sport / Lifestyle. Een nieuw concept waarin sport en fashion samengaan. Het gehele Falke Ergonomic Sports System heeft Mila.S overgenomen van Snoek Been- en Ondermode uit de Ziekerstraat in Nijmegen.

Scheer & Foppen
Scheer & Foppen, de grootste zelfstandige elektraspeciaalzaak van Nederland. Een breed assortiment. Overzichtelijke presentaties, ruime sortering, zeer interessante prijzen, eigen bezorgdienst en kennis van zaken, zijn sleutelwoorden die bij ons vanzelfsprekend zijn.

Aldi supermarkt
Voor al uw dagelijkse boodschappen tegen scherpe prijzen.

PROGRAMMA
Programma en tijden zijn onder voorbehoud.

Het programma van de feestweek telt tientallen artiesten en voorstellingen in de Nijmeegse binnenstad. Van klassieke muziek tot goochelaars; van jongleurs met kettingzagen tot acrobaten die hoog boven uw hoofd in de Moenenstraat zweven! De binnenstadondernemers bieden u dit programma met veel genoegen aan en hopen dat u deze feestweek met hen zult komen vieren!

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Mobiel straattheater door Close-Act.
Stelten worden op wonderbaarlijke en niet gebruikelijke manieren toegepast in acrobatische bewegingen. In een eigentijdse uitvoering brengt deze groep het Mariken en Moenenverhaal. Aanvang
13.30 uur 14.00 uur / 14.30 uur 15.00 uur / 15.30 uur 16.00 uur Locatie
Moenenstraat / Marikenstraat / Ziekerstraat

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Nakupelle speelt 'The Trap'
De Amerikaan Joe Dieffenbacher is de gekke komiek die halsbrekende toeren uithaalt met een huishoudtrap. Zonder gesproken tekst, maar met treffende mime en acrobatiek. Aanvang
13. 30 uur 14.00 uur / 14.30 uur 15.00 uur
Locatie
Marikenstraat / Moenenstraat

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Percussiegroep 'Outra Vez'
Deze Nijmeegse Sambaband met superswingende muziek, brengt zelf de stijfste planken in beweging. Aanvang
14.00 uur 16.00 uur
Locatie
Theater Lux op het plein

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Sam Shine speelt 'The Diva'
Sam Shine brengt steltendans op hoog niveau.
Aanvang
13.00 uur 13.30 uur / 14.00 uur 14.30 uur / 15.30 uur 16.00 uur Locatie
Winkelcentrum De Molenpoort / Ziekerstraat / Winkelcentrum De Molenpoort

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Klassieke dansgroep Les Précieuses Ridicules
Met hun biedermeieroptreden voeren de dansers van Les Précieuses Ridicules u terug naar de periode 1840 1860 aan het Weense hof. Aanvang
13.30 uur 17.00 uur
Locatie
Verspreid in winkelcentrum De Molenpoort

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Ballonnenartiest Micha de Haan
In razend tempo creëert Micha de Haan verrassend leuke dieren, stripfiguren en tekenfilmhelden. Hij beeldhouwt ze met zijn ballonnen recht voor uw neus. Aanvang
13.30 uur 17.00 uur
Locatie
Verspreid in winkelcentrum De Molenpoort

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Jongleur Marty Le Gray
Er zijn slechts enkele jongleurs in de wereld die met 3 draaiende kettingzagen kunnen jongleren en Marty le Gray uit de V.S. moet je dan ook zien! Aanvang
13.30 uur 13.50 uur / 14.20 14.40 uur / 15.00 uur 15.20 uur / 15.30 uur 15.50 uur Locatie
Winkelcentrum De Molenpoort / Moenenstraat

Dag
Maandag 31 mei
Programma
Presentatie steenhouwen
Ruud Schrijvershof van De Lindenberg, Centrum voor Kunsten uit Nijmegen geeft een presentatie steenhouwen. Aanvang
13.30 17.00 uur
Locatie
Marikenstraat

Dag
Woensdag 2 juni
Programma
Hoogspanning Trapeze met 'Hoogmoed'
'Hoogmoed' volgt de luchtacrobate op haar zelfverzekerde klim naar de top, haar struikelen en val, haar opkrabbelen en uiteindelijke overwinning op hoogte. De act is niet puur een aaneenschakeling van trapezetrucs, niet slechts een pallet van mooie posities. Hoogmoed is een mengeling van circus en theater. Aanvang
13.00 13.10 uur / 14.00 uur 14.10 uur / 15.00 uur 15.10 uur Locatie
Moenenstraat

Dag
Woensdag 2 juni
Programma
Ganzenfanfare
Met tromgeroffel, gefluit en gegak trekken zij door de straten van Nijmegen. Een unieke en verbijsterende combinatie van mens, muziek en gans. Aanvang
12.30 13.00 uur / 13.30 uur 14.00 uur / 14.30 uur 15.00 uur / 15.30 uur 16.00 uur Locatie
Marikenstraat / Moenenstraat / Ziekerstraat

Dag
Woensdag 2 juni
Programma
Jonathan Acron met 'Moments of Madness'
Zijn tas en tafel der wonderen zijn alles wat Acron nodig heeft voor zijn interactieve straatvoorstelling. Magie, mime, poppenspel, muziek zijn de basisingrediënten van deze show. Aanvang
12.30 uur 13.00 uur / 13.30 uur 14.00 uur / 14.30 uur 15.00 uur / 15.30 uur 16.00 uur Locatie
Molenpoort / Marikenstraat / Moenenstraat

Dag
Zaterdag 5 juni
Programma
Levende decoraties 'De Schaakruiters'
Stille ridders, gezeten op hun uit het schaakspel weggesprongen paarden. Ze lijken gebeeldhouwd uit wit graniet en zwart marmer. Wie verwacht dat deze beelden kunnen bewegen? Aanvang
12.30 16.00 uur
Locatie
Moenenstraat / Ziekerstraat

Dag
Zaterdag 5 juni
Programma
'Topera' brengt muziek met een knipoog
Hoog boven het publiek zingt een operazangeres u toe. Een optreden dat u niet mag missen. Aanvang
12.30 16.30 uur
Locatie
Moenenstraat

Dag
Zaterdag 5 juni
Programma
Martin Forget met 'De Verhuizer'
Deze man heeft maar één doel: alle dozen moeten op tijd bezorgd worden. Zijn clowneske lichaamstaal, mimiek en een enkel geluid maken deze voorstelling sterk en universeel. Aanvang
13.00 uur 13.30 uur / 14.00 uur 14.30 uur / 15.00 uur 15.30 uur Locatie
Winkelcentrum De Molenpoort / Marikenstraat

Dag
Zaterdag 5 juni
Programma
In De War Produkties met een jongleershow
Een spetterende jongleershow die jong en oud aanspreekt. Aanvang
13.00 uur 13.45 uur / 15.00 15.45 uur
Locatie
Marikenstraat / winkelcentrum De Molenpoort.

Dag
Zaterdag 5 juni
Programma
Mme. Ellisa 'Waarzegster'
Wat u altijd heeft willen weten, maar nooit durfde te vragen? Grijp uw kans en loop binnen bij Mme Ellisa. Aanvang
12.30 16.30 uur
Locatie
Moenenstraat

Dag
Zaterdag 5 juni
Programma
Henk Arnoldus 'Tafelgoochelaar'
Trucs en illusies die alle verstand te boven gaan. Vingervlug en technisch hoogstaand. U rolt van de ene in de andere verbazing. Onbegrijpelijk en dat terwijl u er bovenop staat. Aanvang
12.30 uur 16.30 uur
Locatie
Marikenstraat / Moenenstraat / Ziekerstraat

Het Moenenfeest loopt op koopzondag 6 juni over in het muziek- en theaterfestival Intro. Dan wordt het Nijmeegs centrum een groot podium voor straatmuzikanten uit heel Nederland.

Voor actuele informatie over de Moenenstraat en het complete programma kunt u vanaf half mei terecht op onze website: www.moenenstraatnijmegen.nl

/// einde persbericht