Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 26 mei 2004

Tijgers in Apenheul...?

In Apenheul is geen tijger te bekennen. Toch werkt het apenpark mee aan de tijgercampagne van de vereniging van Europese dierentuinen, EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). De campagne is in 2003 gestart. Op tweede Pinksterdag, 31 mei, vindt de nationale her-lancering van deze tijgercampagne plaats. In Apenheul zijn er voor deze gelegenheid veel activiteiten die met tijgers te maken hebben en met de apensoorten die in dezelfde leefgebieden als de tijgers voorkomen. Kinderen kunnen zich laten schminken, meedoen aan speurtochten of een wens op een vlaggetje schrijven, een boeddhistisch gebruik. Alleen nu is de wens voor de tijger. Met de speciale 'krabloten' maken de bezoekers kans op een leuk tijgerpresentje.

De tijgercampagne van EAZA is tot nu toe een groot succes. Het doel om EUR 250.000 voor de tijgers in het wild op te halen is al ruimschoots gehaald: de bezoekers aan de Europese dierentuinen doneerden in het eerste jaar al ruim EUR 300.000! De twaalf Nederlandse dierentuinen haalden meer dan EUR 65.000 op, waarvan Apenheul maar liefst EUR 10.000 inbracht! EAZA heeft negen verschillende projecten aangewezen om de tijgers en hun leefgebieden te beschermen. Inmiddels is al veel geld op de bestemmingen aangekomen. Een aantal tijgers heeft bijvoorbeeld al een halsband met zender omgekregen. Zo is goed in de gaten te houden hoe groot het gebied is wat de dieren gebruiken. Door meer controles zijn er meer inbeslagnames geweest van illegaal verhandelde tijgerproducten. Deze clandestiene handel is een grote bedreiging voor de tijgers. Ook is er al veel educatief materiaal ontwikkeld, onder andere voor de lokale bevolking. Veel dierentuinen zijn erg enthousiast over deze campagne vanwege de goede resultaten. Vandaar dat er voor gekozen is om de tijgercampagne te verlengen, om zo voor een nog langere termijn tijgers in het wild te kunnen helpen.

Daar waar actief wordt gewerkt aan natuurbehoud profiteren alle dieren; dus ook de apen! Apenheul richt zich op een project voor de Bengaalse tijger. Dit dier deelt zijn leefgebied met de wanderoe, een apensoort uit India. Wanderoes worden ook wel leeuwenstaart makaken genoemd, vanwege de mooie kwast aan de punt van hun staart. Ze staan als 'zeer bedreigd' op de lijst van uitstervende soorten. Nog maar zo'n 2.000 volwassen wanderoes komen in het wild voor, in restjes bos aan de westkust van India. De wanderoes in Apenheul maken deel uit van het Europese fokprogramma voor deze soort,. In de afgelopen drie jaar zijn in Apenheul bij de wanderoes al vijf baby's geboren en daarmee is in de groep zelfs al een tweede generatie ontstaan. De speurtocht voor de jongere bezoekers tijdens de Pinksterdagen zal ook over de wanderoes gaan.

---- einde bericht ---


Ingezonden persbericht