Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie


Fanny Blankers-Koen postuum geëerd

(26-05-2004)

Tijdens de THALES FBK-Games op maandag 31 mei zal Fanny Blankers-Koen postuum worden geëerd met The Golden Order of Merit van de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF). De voorzitter van de IAAF, Lamine Diack, komt naar Hengelo om de prijs te overhandigen aan haar zoon Jan en dochter Fanny.

De IAAF laat weten het een grote eer te vinden deze onderscheiding toe te kennen aan Fanny Blankers-Koen. De wereldatletiekbond wil hiermee zijn waardering laten blijken voor de bijzondere prestaties van Fanny Blankers-Koen voor de atletiek. The Golden Order of Merit is de hoogste onderscheiding die de IAAF kent. Hij wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de atletiek. De onderscheiding werd tot dusver slechts uitgereikt aan twee atleten; Carl Lewis en postuum aan Emil Zatopek

In de boeken van de IAAF staat Fanny Blankers-Koen genoteerd met twaalf wereldrecords. Haar successen op de Olympische Spelen in Londen (1948), waar ze vier gouden medailles behaalde, spreken nog steeds tot de verbeelding.
De IAAF heeft al twee keer eerder de bijzondere waardering voor Fanny Blankers-Koen laten blijken. In 1998 kende voorzitter Primo Nebiolo haar de eremedaille van de IAAF toe. In november 1999 werd zij uitgeroepen tot de atlete van de eeuw.