STIVORO

Pinkpop-organisator Jan Smeets ontvangt Gerbera-award 2004

Wereld Niet Roken Dag 2004 in het teken van muziek Pinkpop-organisator Jan Smeets ontvangt Gerbera-award 2004

Jan Smeets ontvangt dit jaar de Wereld Niet Roken Dag Gerbera-award. Wereld Niet Roken Dag (31 mei), heeft dit jaar muziek als thema. Als fervent niet-roker pleit Jan Smeets al jaren voor een niet-roken beleid bij concerten en festivals. Maandag 31 mei valt dit jaar samen met de laatste dag van de 35e editie van Pinkpop.

Trudy Prins, directeur STIVORO: 'Op Wereld Niet Roken Dag proberen we dit jaar op Pinkpop subtiel aandacht te vragen voor het thema 'roken en muziek'. Wij verwachten dat in de toekomst popconcerten en festivals, in gevolge de Tabakswet, ook helemaal rookvrij zullen worden. Uit een recent TNS NIPO onderzoek, onder meer dan 4000 jongeren tussen 10 en 19 jaar, blijkt dat 80% roken en muziek niet vindt samengaan. 80% van de huidige concertgangers blijft zelfs een popconcert of festival bezoeken als er niet meer gerookt wordt.'

Less smoke, more music
De slogan van WNRD is 'More .....?'. Dit kan variëren van 'Less smoke, more music!', tot 'Less smoke, more sex!'. Op Pinkpop is een aantal activiteiten georganiseerd. Zo staat er bijvoorbeeld een kissingwall. Cabaretier Dolf Jansen en Jan Smeets lopen rond in een t-shirt met een sms nummer waarnaar ge-smst kan worden om prijzen te winnen. Op de speciale website www.wewantmore.nl kunnen sms-ers zien of ze wat gewonnen hebben.

Over de Wereld Niet Roken Dag
Jaarlijks wordt op Wereld Niet Roken Dag de Gerbera - Award uitgereikt aan de organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het bevorderen van het niet-roken. De oranje gerbera is het internationale symbool voor niet-roken. Deze acties zijn een initiatief van het Nederlands Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding, STIVORO voor een rookvrije toekomst, Ministerie van VWS en het Partnership Stop Met Roken. De Gerbera Award 2004 wordt uitgereikt door Marijke Sies, Hoofd preventie en voorlichting van de Nederlandse Hartstichting.

Over STIVORO, voor een rookvrije toekomst
STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
- ondersteuning bij stoppen;

- samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid

///

Noot voor de redactie,