Ingezonden persbericht

28ste Traditionele Haarlemse draaiorgelmanifestatie

HAARLEM, 20040526 -- Datum : maandag 31 mei 2004 (2de Pinksterdag) Plaats : Staten- en Prinsenbolwerk te Haarlem Tijd : 12.30 tot 17.00 uur


Op 2de Pinksterdag vindt volgens traditie wederom de Haarlemse draaiorgelmanifestatie plaats. Al 27 maal eerder organiseerde de Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkels Orgel", in samenwerking met de Gemeente Haarlem, deze manifestatie en elk jaar trekt deze weer een groot publiek.

Jaarlijks nodigt de Stichting een 25-tal draaiorgels uit het gehele land uit om zich in Haarlem te presenteren. Kwaliteit en verscheidenheid staan hierbij voorop. Graag laten wij zien wat de Nederlandse draaiorgelbouwers, restaurateurs, kunstschilders en muzieknoteurs anno 2004 presteren. Elk orgel zal uit zijn eigen repertoire -draaiorgelboeken zijn niet uitwisselbaar!- een muziekprogramma ten gehore brengen dat varieert van (klassieke) dansmuziek, marsen, walsen, opera- en operettemelodieën tot hedendaagse tophits.

De manifestatie van dit jaar zal de eerste zijn welke georganiseerd wordt vanuit het nieuwe Draaiorgelmuseum aan de Küppersweg 3 te Haarlem (industriegebied Waarderpolder). Daarnaast viert de landelijke Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) dit jaar haar 50-jarige jubileum. Beide feestelijke gelegenheden waren aanleiding om voor dit jaar ook een groot Gavioli-draaiorgel uit Engeland alsmede een nieuw gebouwd draaiorgel uit België te contracteren.

Voor het eerst zal het startschot voor de manifestatie gegeven worden door de Haarlemse wethouder van Cultuur, de heer R. Grondel. Hij zal dit rond 11.30 uur doen in het nieuwe draaiorgelmuseum aan de Küppersweg 3.

Het ontbreken van het anders zo onmisbare mansbakje en de afwezigheid van voorbijrazend verkeer maakt dat jaarlijks veel mensen de manifestatie bezoeken. Het publiek komt werkelijk uit alle delen van ons land en zelfs daar buiten. Zo wordt vanuit Engeland zelfs een busreis georganiseerd naar deze manifestatie.

Na afloop van de manifestatie vinden elk jaar velen de weg naar het draaiorgelmuseum (open tot aanvang van de manifestatie om 12.30 uur en wederom vanaf ca. 15.00 uur). Hier kan (uiteraard onder het genot van muziek van de daar aanwezige draaiorgels) nagepraat worden over de afgelopen dag.

Deze traditionele draaiorgelmanifestatie wordt al enige jaren mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Gemeente Haarlem.

Op www.draaiorgelmuseum.org vindt u alle informatie over de Stichting Stadsorgel Haarlem "Het Kunkels Orgel", het draaiorgelmuseum en de activiteiten.




Ingezonden persbericht