Politie Zaanstreek-waterland


13:00 28-MEI-04
loc.: ASSENDELFT en WESTZAAN

Varende politiesurveillance

Vrijdagmiddag startte de vaarsurveillance van de Politie Zaanstreek-Waterland. De surveillances, uitgevoerd in zowel de Zaanstreek als in Waterland, gaan de gehele zomer plaatsvinden. Ze hebben als doel het waarborgen van de veiligheid op het water en terugdringen van overlastsituaties.
Deze eerste middag richtte de politie zich op de wateren in en rond Assendelft en Westzaan. Tussen 13:00 uur en 22:00 uur werden diverse processen verbaal geschreven voor o.a. het niet gebruiken van de dodemansknop, het niet bezitten van een vaarbewijs, te snel varen en het vissen zonder geldige sportvisakte. Tevens kwam een aantal personen er vanaf met een waarschuwing voor hard varen en werden ouders aangesproken omdat ze hun te jonge kinderen gemotoriseerd lieten varen. De minimum leeftijd is daarvoor 12 jaar.
Op zaterdagmiddag vielen er in het zelfde controlegebied opnieuw de nodige bekeuringen. Ook nu waren te snel varen, te jong een motorboot besturen en het ontbreken van een vaarbewijs de belangrijkste overtredingen. In totaal schreef de politie twintig processen verbaal uit.

(Een filmploeg van SBS6 maakte een reportage van de vaarsurveillance van de Politie Zaanstreek-Waterland. Deze wordt op maandagavond 31 mei om 19:15 uitgezonden)

16:26 28-MEI-04
loc.: ZAANDAM, ZUIDDIJK

Vechtpartij op Zuiddijk

Omstanders maakten een einde aan een vechtpartij van zes Zaandammers (allen rond de 20 jaar oud) op de Zuiddijk. Aanleiding was dat een van de betrokkenen een bierflesje zou hebben gegooid. De politie pakte de mannen op en nam hen mee naar een politiebureau om een aangifte en verklaringen op te nemen.

18:21 28-MEI-04
loc.: VOLENDAM, SPORTLAAN

Politie verwijderd supporters

De politie verleende de stewards van de FC Volendam assistentie bij het verwijderen van vier Feyenoord supporters uit het stadion. De mannen waren de businessruimte binnen gegaan en hadden zich daar provocerend gedragen. Het beschonken viertal werd onder politiebegeleiding buiten de gemeente gebracht.
De politie stelde tevens een onderzoek in naar de daders van vernielingen (ingeslagen ruiten) aan een aantal auto's van Excelsior supporters.

19:45 28-MEI-04
loc.: VOLENDAM, HOFSTEDE

Weed in beslaggenomen

Surveillerende politieagenten troffen op een pleintje vier jongens (14, 15 en twee van 16 jaar oud) die met weed in de weer waren. De jongens bleken vijf zakjes bij zich te hebben met een totaal gewicht van 6,6 gram. De agenten namen de softdrugs in beslag en belden alle betrokken ouders op. Op aanraden van de politiemensen bleken de knapen zelf het verhaal thuis al te hebben gedaan. De ouders waren tevreden over de handelswijze van de agenten.

20:23 28-MEI-04
loc.: OOSTZAAN, DE WERING

Meisje gewond na val uit boom

Een 9-jarig meisje uit Oostzaan maakte een onfortuinlijke tuimeling uit een zes meter hoge boom. Ze liep een open botbreuk op aan een van haar armen. Ze werd overgebracht naar ziekenhuis de Heel in Zaandam.

03:30 29-MEI-04
loc.: MIDDENBEEMSTER, A7

Brommobiel van de A7 gehaald

Agenten van de Politie Zaanstreek-Waterland hielden een 47-jarige Amsterdammer aan op de rijksweg A7. De man was onder invloed van alcohol en verklaarde de weg te zijn kwijt geraakt en hij toch op een of andere manier naar huis moest. In plaats van het voor hem verplichte fietspad had hij gekozen voor de snelweg.
Een ademanalyse wees 415 ug/l. uit. De man kreeg een proces verbaal en een rijverbod van 3 uur.

06:43 29-MEI-04
loc.: Gehele regio

Luilaknacht

De luilakviering in de regio Zaanstreek waterland is goed en redelijk rustig verlopen. Alle aangekondigde luilakvuren bleken al voor 23.00 uur te branden en waren kort na middernacht allen uit. Wel werden in diverse gemeenten de nodige panden/auto' s onder gesmeerd met boter, meel, eieren en andere smurrie. De politie bemiddelde in een aantal gevallen tussen de partijen over de schoonmaak. Ook waren er vernielingen aan elektrakasten, lantaarnpalen en een flink aantal kleine brandjes in afvalcontainers. In de horecacentra bleef het een rustige nacht.

20:53 29-MEI-04
loc.: LANDSMEER, ROERDOMPSTRAAT

Beschonken op de brommer

Een 21-jarige inwoner van Landsmeer reed zonder helm over de Van Beekstraat. Bij de controle die volgde bleek de man flink onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies bij de ademanalyse 820 ug/l., waarvoor een proces verbaal werd opgemaakt. Tevens was de verdachte niet in het bezit van een bromfietscertificaat.

01:17 30-MEI-04
loc.: MONNICKENDAM, 'T SPIL

Twee mannen aangehouden voor bedreiging met mes

Bij een onenigheid op straat, waarbij meerdere personen betrokken waren, zwaaide een 39-jarige man uit Purmerend met een groot model mes. Hij wist na de bedreiging samen met een tweede man weg te komen in zijn auto. Gealarmeerde politie eenheden wisten de wagen op de Oosterweg aan de kant te zetten en de inzittenden aan te houden. Onder de vloermat van de bijrijderplaats werd een groot vleesmes aangetroffen en in het handschoenvakje een keukenmes. De wapens zijn in beslag genomen, tegen de mannen is proces verbaal opgemaakt.

02:10 30-MEI-04
loc.: PURMEREND, KOEMARKT

Politie pleegt meerdere arrestaties in centrum Purmerend

De politie arresteerde een 26-jarige man uit Lelystad voor het mishandelen van een 23-jarige man uit Purmerend. De mannen kregen een geschil in een bar waarna de verdachte een kopstoot uit deelde. Het slachtoffer kreeg daarbij een tand door z'n lip.
Een portier van een bar werd door een klant ernstig verbaal bedreigd. Politieagenten maakten met hem een rondje door de buurt waarbij de verdachte kon worden aangewezen en aangehouden. De 45-jarige verdachte uit Purmerend bekende de bedreiging.
De politie greep rond 02:45 uur in bij een grote vechtpartij van ongeveer 30 personen op het Tramplein. Bij het arriveren van meerdere eenheden verplaatste de groep zich de stad in, waar ze echter op de Herengracht door de politie werd ingesloten.
Een 20-jarige man uit Purmerend bleek door een aantal betrokkenen te zijn afgetuigd. Uit het verhoor van een groot aantal getuigen konden twee hoofdverdachten (17 en 19 jaar uit Purmerend) worden vastgesteld. Zij werden uit de groep gehaald en direct aangehouden en voorgeleid.

04:57 30-MEI-04
loc.: OOSTZAAN, KERKBUURT

Brand in gemeentehuis

Aan de achterzijde van het gemeentehuis woedde een binnenbrand. De brand is beneden ontstaan en doorgeslagen naar de eerste verdieping van het pand. Rond 5:20 uur kon het sein 'brand meester' worden gegeven.
De Technische Recherche deed een uitgebreid sporenonderzoek. Gelet op de aangetroffen sporen is de brand vermoedelijk aangestoken. Tevens werd een uitgebreid buurtonderzoek verricht. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, het onderzoek wordt voortgezet.

21:19 30-MEI-04
loc.: MONNICKENDAM

Aanhoudingen na vechtpartij

De politie hield drie mannen (51, 46 en 22 jaar) uit Monnickendam aan voor hun betrokkenheid bij een vechtpartij in Monnickendam waarbij mogelijk gedreigd zou zijn met een vuurwapen. Het conflict was ontstaan in een voetbalkantine en werd enige tijd later in een woonwijk voortgezet. Over en weer vielen daarbij klappen en raakten twee auto's beschadigd. Volgens getuigen zou er tevens met een vuurwapen zijn gedreigd. Een speurhond werd ingezet en later op de avond deed de politie huiszoeking in een woning van een van de betrokkenen. Beide onderzoeken leverde geen vuurwapen op. Twee verdachten zijn in verband met het onderzoek in verzekering gesteld.
Bij de vechtpartij brak een verdachten een botje in zijn hand een ander moest zich in het Waterland ziekenhuis aan kapotte tanden laten behandelen.
Aanleiding voor de vechtpartij zou een opmerking in de relatiesfeer zijn geweest.

02:04 31-MEI-04
loc.: VOLENDAM, ZEESTRAAT

Een arrestatie bij vechtpartij

Politieagenten grepen in bij een vechtpartij waarbij meerdere mannen betrokken waren. Een 19-jarige man uit Purmerend deelde meerdere vuistslagen uit aan een andere betrokkene en werd aangehouden. De jongen werd na verhoor heengezonden. Geen van de betrokkenen deed aangifte.

11:04 31-MEI-04
loc.: KROMMENIE, HEILIGEWEG

Vrouw gewond bij aankoppelen caravan

Een 65-jarige inwoonster van Krommenie raakte gewond bij het aanhaken van een caravan. Samen met haar 68-jarige man wilden ze hun caravan aankoppelen om naar de camping te vertrekken. Bij het achteruitrijden schoot de wagen plotseling door een nog onbekende oorzaak met veel snelheid achteruit. De vrouw kwam hierbij ten val en werd door een van de wielen van de auto overreden. De caravan werd geraakt en gelanceerd tegen de garagedeuren. Daarbij stortte een zijmuur van de stalling en verbogen de deuren.
De vrouw liep een open botbreuk aan haar linkerbeen en een hersenschudding op. Onder politie-begeleiding werd het slachtoffer afgevoerd naar het VU ziekenhuis in Amsterdam.


---- --