KNWV

31/5/2004
TOPZEILEN: Spa Regatta in Medemblik


--> Eindbalans Spa Regatta

De 20ste Sparegatta is weer voorbij. Nederland wint het
landenklassement voor Engeland en Duitsland. In 4 van de 6 geplaatste klassen voor Athene wordt een medaille behaald. Goud voor
Westerhof/Matthijsse en Joeri Van Dijk, zilver voor Sven en Kalle Coster en brons voor Neeleman/Van Niekerk. In 0 van de 4 niet
geplaatste klassen voor Athene wordt aan de limiet voor Athene voldaan. De Laser en Finn krijgen nog 1 kans tijdens de Kieler Woche. De Europe en 49er hebben de Kieler Woche en een WK (Europe) en EK (49er)

49er
Mats Hellman en Pim Nieuwenhuis eindigen als 9de en verbazen vriend en vijand over de stijgende lijn in de prestaties. Nauwelijks 6 maanden in de moeilijk te varen skiff en tijdens Spa maar een paar puntjes van de nominatie verwijderd.

Europe
Teleurstelling voor Carolijn Brouwer. Ook op de laatste dag zondag ging het niet. Carolijn verkeert in een vormcrisis en niemand weet vandaag hoe we daar verandering in kunnen brengen. Overall 17. Zet `m op Carolijn! We staan achter je.

Laser
Drama voor Marc de Haas. 2de bij de eerste bovenwindse boei in de laatste wedstrijd en dan de 2de gele vlag krijgen voor pompen in het voordewindse rak. Over en uit voor de nominatie. Overall 9. Pieter jan Postma reageerde als volgt:' Jammer dat de jury een dergelijk
belangrijke rol moet spelen in deze beslissende wedstrijd. Marc heeft een prachtige serie gevaren'

Finn
Jaap Zielhuis was zo goed begonnen maar gleed weg in het klassement na enkele voor hem nadelige jurybeslissingen. Een OCS, een gele vlag en een slechte wedstrijd zorgden ervoor dat Jaap ver van de nominatie bleef. Stefan de Vries begon matig maar eindigde (iets) beter en ook Sander Willems bleef ver weg van zijn WK niveau. Werk aan de winkel voor Kiel.

470 Dames
Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse winnen een matig bezet veld met hun nieuwe boot in licht weer, terwijl de sterke punten van de dames liggen in midden en zwaar weer. Marcelien de Koning en Lobke Berkhout (4) staan voor het eerst sinds 3 jaar niet op het podium.

470 Heren
Sven en Kalle Coster eindigen als 2de in een goed bezet 470 veld met de nieuwe boot en een oud zwaard. Ook zonder risico te nemen bewezen de mannen goed te kunnen eindigen.

Mistral Heren
Joeri Van Dijk wint met een straatlengte voorsprong en behoort inmiddels tot de wereldtop.

Star
Mark Neeleman en Peter van Niekerk gaan op de 1 na laatste en laatste dag goed, iets waar het in de belangrijke kampioenschappen nog wel eens aan schortte. De beloning is een 3de plaats in de koningsklasse.

Yngling
De teams met stuurvrouwen Thies en Hin hadden duidelijk het loodzware WK van Santander nog in de gelederen. Het resultaat en manier van varen viel wat tegen, een 6de plaats voor Thies en een 13de plaats voor Hin.

Tornado
Mitch Booth en Herbert Dercksen hebben de Sparegatta gebruikt voor het testen van een nieuwe mast, een nieuw grootzeil en een nieuwe
spinaker. De snelheid was met licht weer niet optimaal. Bovendien was Herbert Dercksen ziek op de afsluitende dag. Overall 7.

Voor de totale uitslagen: www.sparegatta.org

www.sparegatta.org hans.bouscholte@watersportverbond.nl www.sailing.org

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl