CDA

CDA
31-05-04
Weekbulletin Tweede Kamerfractie

Verburg: Levensloopregeling al in 2005
Afgelopen week is in de Tweede Kamer gedebatteerd over het stukgelopen voorjaarsoverleg. Namens de CDA-fractie heeft vice-fractievoorzitter Gerda Verburg haar teleurstelling uitgesproken over het niet slagen van het voorjaarsoverleg. Het poldermodel ligt in de kreukels. Het is jammer dat de sociale partners en vooral de vakbeweging niet de verantwoordelijkheid en de wil hebben getoond om er samen uit te komen. Het kabinet heeft tot drie keer toe een compromisvoorstel gedaan en als de polderpartners er dan nog steeds niet uitkomen dan moet het kabinet en ook de kamer haar verantwoordelijkheid nemen, aldus Verburg.

Maar de CDAer heeft vooral ook benadrukt dat niemand er iets aan heeft door te blijven steken in de schuldvraag en in het zwarte pietenspel. Verburg: Het kabinet moet nu snel werk gaan maken van het levensloopbeleid. De levensloopregeling moet wat ons betreft al volgend jaar worden ingevoerd en niet pas in 2006. Door gebruik van de levensloopregeling kunnen zowel oudere als jongere werknemers individueel sparen om rechten op te bouwen voor flexibel te gebruiken verlof of prépensioen.

Verburg verzocht het kabinet verder om te bezien hoeveel extra budgettaire ruimte hiervoor beschikbaar was na het stuklopen van het voorjaarsoverleg. Iedere werknemer die vanaf zijn 50e begint met sparen kan door middel van de levensloopregeling met 62 jaar stoppen met werken of naar eigen keus eerder met flexibel pensioen. Werknemers van 50 jaar en moeten tot dan toe opgebouwde rechten op prepensioen kunnen meenemen in de levensloopregeling. Een werknemer met een inkomen op het minimum kan al voor 20 euro per maand voldoende sparen om op 62 jaar met vervroegd pensioen te gaan, aldus Verburg. Voor jongere werknemers geldt dat zij niet langer hoeven te betalen voor VUT en prépensioenregelingen waarvan zij later geen gebruik kunnen maken. Zij kunnen gericht en bewust gaan investeren in de eigen levensloopregelingen, bijvoorbeeld voor ouderschapsverlof of zorgverlof.

Op de dag van het debat over het voorjaarsoverleg en de levensloopregeling presenteerde de PvdA-fractie een notitie waarin NIBUD-cijfers worden gepresenteerd die zouden aangeven dat de lage inkomens er meer op achteruit gaan dan eerst werd aangenomen. Verburg: De cijfers die de PvdA presenteert zijn echter sterk verouderd en daarnaast blijken de cijfers op verschillende punten niet te kloppen. Zo is voor de uitschieters naar beneden geen rekening gehouden met de 110 miljoen euro extra die is uitgetrokken voor de bijzondere bijstand. Ook het NIBUD heeft zich gedistantieerd van de door de PvdA-fractie gepresenteerde cijfers. Wel is het van belang dat inzichtelijk wordt gemaakt hoe gemeentes de extra gelden voor de bijzondere bijstand effectief inzetten ter ondersteuning van de zwakste groepen, aldus Verburg. Het CDA zal daarom volgende week een enquête uitdoen naar alle CDA-wethouders en gemeenteraadsleden met de vraag welke initiatieven er in de gemeenten worden ontplooid voor de bijzondere bijstand.

Spies: Nieuw kiesstelsel moet representatieve democratie versterken Deze week is in de Kamer gesproken met minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing over de kabinetsplannen voor het nieuwe kiesstelsel. Tijdens dit debat heeft CDA-woordvoerder Liesbeth Spies aangegeven dat de CDA-fractie nog steeds dezelfde bezwaren heeft ten opzichte van de voorstellen van de minister en onderstreept dat de minister De Graaf meer tegemoet moet komen aan de wensen van de Kamer dan hij tot nu toe heeft gedaan. Al in het vorige debat werd duidelijk dat de overgrote meerderheid in de Kamer niet tevreden is over de plannen zoals de minister die voorstelt. De minister zou er goed aandoen de bezwaren zoals de kamer deze heeft met de huidige voorstellen serieus te nemen en hiermee in een vroegtijdig stadium rekening te houden, aldus Spies.

In het debat gaf Spies aan dat de CDA-fractie wil dat de wijziging van het kiesstelsel leidt tot enkelvoudige districten en niet tot meervoudige districten zoals nu in de kabinetsplannen staat. Spies: Alleen met enkelvoudige districten kan worden bereikt dat er op de regionale kieslijst ook echt iets te kiezen valt en deze verkiezingen ook bijdragen aan de versterking van de band tussen kiezer en gekozenen en daarmee de kracht van de democratie.

Verder heeft Spies herhaald dat de CDA-fractie niets ziet in het voorstel van de minister om kandidaten verplicht te laten kiezen tussen of de landelijke of de regionale lijst. Dat leidt er indirect toe dat je kiezers de mogelijkheid ontneemt om te kunnen stemmen op de kamerkandidaat van hun keuze. Op beide punten deed minister De Graaf in het debat de toezegging de voorstellen van de CDA-fractie in de verdere uitwerking van zijn wetsvoorstel mee te nemen. De minister heeft een aantal belangrijke stappen in de goede richting gemaakt en wij zien de nieuwe voorstellen van het kabinet dan ook met vertrouwen tegemoet, aldus Spies na afloop van het debat.

Een van de punten die nog zwaar tellen voor het CDA is het aantal districten of regios dat het nieuwe stelsel zal gaan tellen. Tijdens het overleg heeft Spies wederom aangedrongen op 30 districten in plaats van de nu voorgestelde 60 districten. Op de discussie over het aantal districten dat het stelsel zal gaan tellen zal in het verdere wetgevingstraject worden teruggekomen.

In het overleg nam de VVD-fractie geen standpunt in en pleitte voor uitstel omdat ze intern nog niet op één lijn zaten. Uiteindelijk ging ook de VVD akkoord met dat De Graaf de wetgeving verder voorbereid. Fractievoorzitter Van Aartsen dreigde nog wel even met een kabinetscrisis, maar verzachtte dat de volgende dag. Het volharden in dat dreigement zou ook raar zijn geweest, omdat het kabinet zich houdt aan het regeerakkoord waarin staat dat binnen twaalf maanden wetgeving over het nieuwe kiesstelsel naar de Raad van State wordt gestuurd.

Joldersma: Geen proefverlof meer voor zedendelinquenten en psychopaten Afgelopen week is in de Tweede Kamer met minister Donner van Justitie gesproken over TBS. Het overleg stond vooral in het teken van de ontvoering van een jong meisje door een TBSer op proefverlof eerder deze week. Namens de CDA-fractie heeft woordvoerder Cisca Joldersma haar afschuw en onbegrip uitgesproken over deze zaak. De bescherming van de samenleving moet voorop staan bij de behandeling van TBSers. Het kan niet zo zijn dat we voor de samenleving bijzonder gevaarlijke individuen zomaar weer de straat op sturen, zeker niet als het om de veiligheid van kleine kinderen gaat, aldus Joldersma.

Daarom heeft het CDA-kamerlid in het debat aangegeven dat voor dit soort TBSers er geen proefverlof meer zou moeten zijn en er eerder over gegaan moet worden tot het langdurig opsluiten in een longstay voorziening. Joldersma: De ene TBSer is de andere niet. Voor psychopaten en zedendelinquenten geldt simpelweg dat de kans op herstel bijzonder klein is en daardoor het risico op recidive onaanvaardbaar groot is. We zullen de samenleving moeten beschermen tegen deze groepen TBSers. Tegelijkertijd zal voor de TBSers die wel uitzicht op herstel hebben, moeten worden gezorgd moeten voor meer en beter toezicht tijdens het verlof en de terugkeer naar samenleving. Dat betekent dat de TBS-instellingen zullen moeten zorgen voor goede begeleiding, elektronisch toezicht kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Van Haersma Buma: Topcriminelen onder curatele stellen Deze week heeft CDA-Kamerlid en justitie woordvoerder Sybrand van Haersma Buma voorgesteld om topcriminelen niet alleen een gevangenisstraf moet worden opgelegd, maar dat ze ook strafrechtelijk onder curatele moeten worden gesteld. Nu is het kinderlijk eenvoudig voor zware criminelen om nadat zei hun tijd hebben uitgezeten direct over hun criminele gelden te beschikken en hun werkzaamheden in de maffiascène weer op te pakken, aldus Van Haersma Buma.

Het CDA-Kamerlid stelt voor om de strafrechtelijke onder curatele stelling op te leggen als maatregel naast een celstraf, net zoals nu al bij TBS gebeurt. Van Haersma Buma: Op deze manier kan er veel meer grip komen om de vele miljoenen euros die nu onzichtbaar rond gaan in het criminele milieu. We moeten alles in het werk stellen om ook de zware jongens in de georganiseerde misdaad stevig aan te pakken en ervoor te zorgen dat misdaad echt niet loont. Door de strafrechtelijke onder curatele stelling zullen de ex-gedetineerden geen zelfstandig financiële handelingen meer kunnen verrichten voor bedragen boven 50 euro.

Van Hijum: Alle facetten van veiligheid op het spoor aanpakken. De CDA fractie wil dat de ministers Peijs (Verkeer) en Donner (Justitie) in samenwerking met de Nederlandse Spoorwegen nog dit jaar met een treinverbod voor wanbetalers komen. In een plan van CDA woordvoerder Eddy van Hijum wordt korte metten gemaakt met mensen die denken gratis te kunnen reizen. Hij wil ze na drie keer zwartrijden uit de trein weren. Het verbod zou dan zeker enkele maanden moeten gelden. Maar daarmee is de wanbetaler nog niet klaar. Naast uiteraard de kosten van het kaartje krijgt hij nog een forse boete voor de kiezen. Ook wil Van Hijum onderzocht zien of een celstraf mogelijk is. Van Hijum: " Zwartrijders komen de trein niet meer in. Op deze manier kunnen we de veiligheid in de treinen, die nog steeds te wensen overlaat, fors verbeteren," aldus de CDA'er. Op beruchte spoorlijnen als de Flevolijn, Schiphollijn, Hoorn-Enkhuizen en Den Haag-Zoetermeer moet volgens hem zo snel mogelijk worden begonnen met de aanpak van stelselmatige zwartrijders.

De Nederlandse Spoorwegen moeten in staat worden gesteld agressieve zwartrijders harder aan te pakken. Proeven in Friesland en Flevoland hebben inmiddels uitgewezen dat een hardere aanpak helpt. Het CDA wil bij het komend debat over een nieuwe concessie voor de NS de sociale veiligheid in de treinen hoog op de agenda plaatsen. Dat betekent dat het niet bij mooie woorden moet blijven. Conducteurs die een notoire zwartrijder willen aanpakken, moeten ervan op aan kunnen dat op het volgende station de politie klaar staat om de persoon in de kraag te vatten. Dat is volgens hem geen kwestie van mankracht van de kant van de regionale politie of de spoorwegpolitie, maar van een goede coördinatie.

De afgelopen week hebben we gezien dat veiligheid op het spoor meer is dan alleen maar sociale veiligheid. Aanleiding was het ongeluk van vrijdag bij Amsterdam Centraal Station waar een volle intercity op een rangerende dubbeldekkertrein reed. Er vielen twintig gewonden. Naar aanleiding van het treinongeluk is er discussie ontstaan over de veiligheid op het spoor. Centraal in die discussie staat het beveiligingssysteem en de kwaliteit hiervan. Het ATB-systeem zorgt ervoor dat er een remingreep volgt wanneer een machinist de seinsignalen niet opvolgt.

In een debat met de Minister over het onderwerp, gaf van Hijum aan blij te zijn met de toezegging van de Minister om 40 mln te gaan inzetten om het aantal van 400 risicovolle punten te verminderen. Van Hijum:De CDA-fractie is blij met dit plan; de minister laat zien dat zij de problemen serieus neemt en op korte termijn actie wil ondernemen. Ook werd gesproken naar het op termijn overstappen naar een nieuw Europees veiligheidssysteem voor treinen. Het heeft zijn voorkeur om zo snel mogelijk over te stappen naar het nieuwe Europese systeem, dat de twee grote nadelen van ATB niet kent. ATB, dat treinen automatisch tot stoppen dwingt als de machinist een rood sein negeert, werkt namelijk niet op emplacementen en bij snelheden lager dan 40 kilometer per uur. Het nieuwe veiligheidssysteem werkt altijd, aldus Van Hijum.

Ormel: CDA ondersteunt verzenden Apaches naar Irak De CDA fractie heeft donderdag met ingestemd met het sturen van zes Apache-helikopters ter ondersteuning van de huidige Nederlandse troepen in Irak.
Hoofdtaak van de Apaches is bij te dragen aan de veiligheid van de troepen.

Formeel was de instemming van de Kamer niet nodig. Desalniettemin hechtte het CDA eraan hierover met de Minister van gedachte te wisselen. Woordvoerder Henk Jan Ormel:In het kader van de zorgvuldigheid en volledigheid is het belangrijk dat de Kamer zich hierover uitspreekt. We hebben het niet over de aanleg van een fietspad, maar de zending van extra manschappen naar Irak.

In het debat stelde Ormel vragen over de specifieke taken van de Apaches. Minster van Defensie Kamp benadrukte dat de helikopters alleen zullen schieten bij zelfverdediging en niet worden ingezet voor offensieve acties. De Apaches zullen eventueel ook Britse militairen in het zuiden van
Irak helpen, maar alleen met instemming van de chef-defensiestaf in Den Haag.

Smilde: Kabinet moet zorgvuldig omgaan met gemeenten Afgelopen week is in de Tweede Kamer gedebatteerd over de in het hoofdlijnenakkoord afgesproken afschaffing van de OZB per 1 januari 2005. In dit debat heeft CDA-Kamerlid Margreeth Smilde aangegeven van de regering te verwachten dat gemeenten voldoende tijd krijgen om zich op de maatregelen voor te bereiden zodat gemeenten niet onnodig in de problemen komen bij de uitvoering van de voorgenomen maatregelen. Smilde: 'Voorop staat dat wij ons aan de gemaakte afspraken houden. Echter het kabinet zal er wel voor moeten zorgen dat er een deugdelijke compensatieregeling komt, zodat gemeenten hun begroting netjes in orde kunnen krijgen'. Namens het kabinet gaven ministers Remkes en Zalm aan dat de plannen vooralsnog op schema lagen, maar voorwaarde voor de afschaffing is dat gemeenten inderdaad per 1 januari inderdaad voldoende tijd hebben om zich op de maatregelen voor te bereiden.

De Pater: Verhoging van ministerssalarissen kan niet aan de orde zijn Deze week is in de Tweede Kamer gedebatteerd met minister Zalm van Financiën over zijn uitspraken over het verhogen van de werkweek voor ministers van 36 naar 40 uur. CDA-Kamerlid Marleen de Pater heeft tijdens dit debat onderstreept dat het niet aan de orde kan zijn dat de salarissen van bewindspersonen met ruim 11% worden verhoogd in een tijd waarin van heel Nederland loonmatiging wordt gevraagd.

De Pater: 'Minister Zalm gaf na het verschijnen van het advies van de Commissie Dijkstal terecht aan dat het verhogen van de ministerssalarissen in deze tijd van economische problemen niet gepast is. Onze verbazing was dan ook groot toen bleek dat dezelfde minister ineens via de achterdeur alsnog een behoorlijke salarisverhoging leek te willen binnenslepen'. Ook de andere fracties in de Tweede Kamer gaven in het debat te kennen niets te voelen voor het opplussen van de salarissen door de invoering van een 40-urige werkweek.

Ormel: Misstanden in de hondenhandel zorgwekkend Tijdens het mondelinge vragenuur van afgelopen dinsdag heeft de CDA fractie haar zorgen uitgesproken over de misstanden in de hondenhandel. Woordvoerder Ormel: Het is schrijnend om te zien hoe sommige handelaren met de dieren omgaan. Het imago van vele, kundige en betrokken fokkers wordt besmeurd door onverantwoord gedrag van enkelen. De rotte appels moeten uit de mand. Verplicht chippen van honden is daar een belangrijk hulpmiddel bij. Het CDA pleit voor verplichte identificatie en registratie van honden. Door iedere hond te chippen kunnen malafide praktijken opgespoord worden en hiermee pakken we het probleem aan de bron aan. De sector behoort zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een diervriendelijke hondenfokkerij.

Ook kwam in de discussie met Minister Veerman van Landbouw de rol van de consument aan de orde. Volgens het CDA ligt hier de grootste verantwoordelijkheid. Een hond is geen ding en de aanschaf dient met zorgvuldigheid te geschieden. Je koopt ook geen autoradio voor 5 euro en zo behoor je ook geen hondje voor 50 Euro te kopen, zeker als het een rashondje is, aldus Ormel.