Politie Friesland

Politieberichten van 30/05 13.00 uur t/m 31/05 13.00 uur

Fryslân 31-05-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844.

Harlingen: aanrijding met letsel
Maandag raakte om 06.30 uur fietsster gewond aan de Kimswerderweg. Het slachtoffer, een 57-jarige inwoonster van Franeker, werd per ambulance met armletsel naar het ziekenhuis MCL-Zuid gebracht. Het ongeval ontstond toen de vrouw door twee jongens (personalia onbekend) op een bruine tandem werd ingehaald. Tijdens de inhaalmanoeuvre werd het achterwiel van fietsster geraakt waardoor ze viel. De jongens stopten, informeerden naar het welzijn van het slachtoffer en gingen na enige tijd verder. Omdat de gegevens van de jongens onbekend zijn, roept de politie de twee jongens van de bruine tandem op om zich alsnog te melden.

Joure: man te water geraakt en overleden
Vrijdag is om 21.10 uur een 74-jarige inwoner van Joure aan de Iepensteinlaan te water geraakt en ter plaatse overleden. Vermoedelijk is de man onwel geworden en met zijn fiets op onduidelijke wijze in het nabijgelegen water terechtgekomen. Getuigen en overige betrokken moeten nog verhoord worden. De politie stelt een onderzoek in.

Heerenveen: woningbrand
Zondag verleende de politie om 21.00 uur assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan de Trekschuit. De bewoners van het pand, o.m. een 53-jarige inwoner van Heerenveen, werden met longklachten naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht voor onderzoek. Ze werden korte tijd later uit het ziekenhuis ontslagen. De brandweer bestreed het vuur maar kon niet voorkomen dat de woning aanzienlijke rook- en blusschade opliep. De brand is vermoedelijk in de meterkast ontstaan. De elektriciteit van het pand werd door brandweer en Nuon afgesloten. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Dokkum: verdachten aangehouden na vernieling
Zondag werden om 01.45 uur twee verdachten op de Markt aangehouden terzake openlijke geweldpleging. De verdachten, Dokkumers van 25 en 22 jaar, hadden een etalageruit ingetrapt van een sieradenwinkel. De politie kreeg een tip en door een goed signalement konden beide verdachten korte tijd later aangehouden worden. De Dokkumers werden naar het bureau gebracht waar na verhoor proces-verbaal opgemaakt werd. Beide verdachten werden zondag rond het middaguur weer vrijgelaten. De eigenaar van de winkel moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Maandag werd om 03.40 uur een 31-jarige Leeuwarder aangehouden aan de Reigerstraat terzake omdat hij harddrugs in zijn bezit had. Surveillerende agenten hielden de verdachte staande omdat er een vermoeden bestond dat de man aan het dealen was. Tijdens de staandehouding werden 3 bolletjes cocaïne en wikkels cocaïne aangetroffen. De verdachte werd naar het bureau gebracht, verhoord en ingesloten.

Sneek: gewonden na ontploffing op boot
Zondag raakte om 15.10 uur een 4-jarig meisje gewond tijdens een ontploffing op een boot aan de Houkesloot. Het meisje werd met brandwonden eerst naar het ziekenhuis te Sneek, maar daarna in verband met longletsel naar het Academisch ziekenhuis te Groningen gebracht. De overige aanwezigen op de boot, een 43- jarige man, een 44-jarige vrouw en twee meisjes van 13 en 11 jaar werden ter controle naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Ze werden na een medische controle weer ontslagen uit het ziekenhuis. De vijf slachtoffers vormen een gezin uit Sneek. Het ongeval ontstond nadat de man getankt had. Toen hij de motorkruiser van 7,5 meter startte, volgde een ontploffing. Alle opvarenden raakten te water. Een 45-jarige inwoner van Sneek verleende eerste hulp en spoelde de brandwonden met een waterslang. De boot werd geborgen in verband met het technische onderzoek. De politie stelt een onderzoek in.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Kootstertille: Jisteboerewei, zondag 20.35 uur, 29-jarige inwoner van de gemeente Tytsjerksteradiel, 735 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. Bestuurder verloor in een bocht de controle over zijn voertuig. De auto raakte in de slip en kwam via de berm op de zijkant in de vijver naast de weg terecht. Zowel de bestuurder als zijn 3-jarige dochtertje konden op eigen kracht uit het voertuig komen en bleven ongedeerd. De auto raakte beschadigd en werd door een berger afgevoerd.

Wolvega: Markt, zondag 19.35 uur, 25-jarige inwoner van Wolvega, 500 ug/l, rijverbod 5 uren, automobilist.

Sneek: Suffridusstraat, zondag 17.35 uur, 28-jarige inwoner van Sneek, 920 ug/l, rijverbod 11 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Joure: rijksweg A7, maandag 05.30 uur, 27-jarige Amsterdammer, 445 ug/l, rijverbod 4 uur, rijbewijs ingevorderd i.v.m. recidief gedrag (drankrijder). De bestuurder was tevens onder invloed van drugs. De politie kwam de bestuurder op het spoor omdat hij bij de bushalte tussen de grote en de kleine rotonde te Joure stond. De verdachte had zijn voertuig in de binnenberm van het verkeersplein achtergelaten. De personenauto was in de bocht over de middengeleiding gereden en in de middenberm in een greppel tot stilstand gekomen. Vermoedelijk is de bocht verkeerd ingeschat door de verdachte. Naast het rijbewijs van de verdachte werd ook het kenteken van de personenauto ingevorderd.

Ijlst: Geeuwkade, maandag 02.45 uur, 27-jarige inwoner van IJlst, 415 ug/l, rijverbod 3 uren, automobilist.

Witmarsum: Van Aylvaweg, zondag 19.20 uur, 33-jarige inwoner van Makkum, 640 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist. Bestuurder raakte met zijn auto in de slip en reed tegen een personenauto van een 30-jarige inwoner van Witmarsum aan. Beide voertuigen werden door een takeldienst weggesleept.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Maandag werd om 08.45 uur een verdachte aangehouden aan de Goudenregenstraat terzake vernieling. Een 42-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats had tijdens een ruzie een raam vernield. De man werd naar het bureau gebracht en na verhoor weer vrijgelaten. Een medewerker van Stichting Maatschappelijk Centrum De Terp deed aangifte.

Holwerd: wadloopgids onwel en overleden
Zondag verleende de politie om 11.30 uur assistentie op de pier van Holwerd tijdens de reanimatie van een onwel geworden wadloopgids. Het slachtoffer, een 44-jarige inwoner van Grijpskerk, was ongeveer een kilometer uit de kust onwel geworden. Wadlopers uit zijn groep trachtten de man te reanimeren. Het slachtoffer werd met een traumaheli van het Wad gehaald waar geconstateerd werd dat de man vermoedelijk ten gevolge van een hartstilstand is overleden.

Leeuwarden: gewond tijdens aankoop drugs
Zondag raakte om 18.30 uur een 43-jarige inwoner van Hoorn gewond aan de Mariniersespel. Het slachtoffer werd met letsel aan been, arm en mond per ambulance naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Het slachtoffer verklaarde dat tijdens een drugsaankoop onenigheid in een woning aan de Mariniersespel was ontstaan. Hij werd door een onbekende verdachte aangevallen, op zijn hoofd geslagen en met een mes in zijn arm en been gestoken. De politie onderzoekt de zaak.

Heeg: mishandeling
Maandag raakte om 00.10 uur een 17-jarige inwoner van Woudsend gewond in een dancing aan de Harinxmastrjitte. Het slachtoffer liep oogletsel op. Hij liet zich in het ziekenhuis van Sneek behandelen en kon na behandeling weer naar huis. Het slachtoffer was door een 20-jarige inwoner van Ijlst in zijn gezicht geslagen. De verdachte
veronderstelde dat het slachtoffer bier naar beneden had gegooid in de dancing. Het slachtoffer moet nog aangifte doen. Zowel verdachte als aangever moeten nog verhoord worden.

Dronrijp: bedrijfsinbraak
Tussen vrijdag 18.00 uur en maandag 08.15 uur werd ingebroken in een bedrijfspand aan De Alde Mar. Er werd een laptop weggenomen. Men kwam het pand binnen door een raam te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 36-jarige inwoner van Dronrijp.

Wijckel: motorrijders gewond
Maandag raakten om 09.59 uur vier personen gewond tijdens een aanrijding met twee motorfietsen aan De Vinkebourren. Alle slachtoffers werden per ambulance naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. Een 45-jarige motorrijder uit Blauwhuis liep onbekend letsel op. Zijn passagier een 46-jarige inwoonster uit Blauwhuis liep armletsel op. Een 33-jarige motorrijder uit Blauwhuis liep rugletsel op en zijn passagier, een 33-jarige inwoonster van Blauwhuis, liep knieletsel op. Beide motorrijders reden achter elkaar en kwamen uit de richting van Wijckel. Ze wilden bij het kruispunt
Heerenhoogweg-Lijnbaen de Lijnbaen oprijden. De aanrijding ontstond toen de 45-jarige motorrijder tijdens de verandering van richting te weinig afstand had, niet tijdig reageerde en tegen zijn voorganger aanreed.

Heerenveen: gewond na val van paard
Maandag raakte om 08.45 uur een 18-jarige inwoonster van
Drogteropslagen na een val van een paard gewond aan de Industrieweg. Het slachtoffer werd met een beenfractuur per ambulance naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht. De vrouw reed op het paard en toen het paard ergens van schrok steigerde het paard en wierp het slachtoffer op de grond. Het paard viel en kwam op het slachtoffer terecht. Het paard stapte met een been op het been van de vrouw toen het weer opstond.

Harlingen: aanrijding met letsel
Maandag raakte om 11.55 uur een 42-jarige motorrijdster uit Oldeberkoop aan de Kimswerderweg gewond. Het slachtoffer werd per ambulance met knieletsel naar het ziekenhuis te Sneek gebracht. De bestuurster ging met haar motor onderuit toen de rem van het voorwiel blokkeerde.

Schiermonnikoog: twee verdachten aangehouden
Zondag werden om 10.20 uur twee verdachten aangehouden in het natuurgebied achter Het Vredenhof terzake vernieling. De twee verdachten, inwoners van de gemeente Schiermonnikoog van 76 en 69 jaar, waren in een natuurgebied bezig om jonge boompjes te kappen en rooien. In verband met de broedtijd is het gebied momenteel gesloten. Daarnaast is het in het kader van de Natuurbeschermingswet en boswet verboden om boompjes te kappen. Beide verdachten hadden eerder al een waarschuwing gekregen voor dezelfde activiteiten. De verdachten zijn aan het bureau verhoord waar ook proces-verbaal opgemaakt is. Een snoeischaar is in beslag genomen.