Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstalige werklozen weigeren massaal gratis taalcurussen (31/05/04)

Met de hulp van Vlaams parlementslid Kris Van Dijck verzamelde ex-VTM-journalist Mark Demesmaeker, kandidaat voor de N-VA in Vlaams-Brabant, tal van gegevens over de werkloosheid in Vlaams-Brabant. Uit de antwoorden van Vlaams minister van Werkgelegenheid Landuyt blijkt dat bijna 9.000 of 1 op 3 werklozen in Vlaams-Brabant Frans- of anderstalig is. Daarenboven blijven ze ook opvallend lang werkloos. De reden blijkt eenvoudig: deze werklozen kennen amper Nederlands en weigeren en gratis taalcursus van de VDAB te volgen. Volgens Demesmaeker is deze situatie onhoudbaar: 98 % van de vacatures in Vlaams-Brabant vragen een kennis van het Nederlands. Wie geen Nederlands blijft dan natuurlijk werkloos. Wij van de N-VA willen dat wie geen Nederlands kent en weigert een gratis taalcursus te volgen, zijn werkloosheidsvergoeding verliest.

Het aandeel Franstalige werklozen in Vlaams-Brabant verschilt sterk van gemeente tot gemeente. Maar zelfs in gemeenten waar de Franstaligen sterk in de minderheid zijn, zijn er opvallend veel Franstalige werklozen: Beersel (46 %), Grimbergen (40 %), Hoeilaart (44 %) Overijse (49 %), Sint-Pieters-Leeuw (50 %), Zaventem (42 %)... Ook in het arrondissement Leuven zijn er opvallende uitschieters: Tervuren (33.9%), Huldenberg (27.5%), Landen (17.9%) en Hoegaarden (11.4%).

Opvallend is echter dat de anderstalige werklozen amper gebruik maken van het gratis aanbod taalcursussen van de VDAB. Nochtans blijkt het nodig. Uit de cijfers van Demesmaeker blijkt dat 70 % van de anderstalige werklozen in Vlaams-Brabant onvoldoende Nederlands kent. In Halle-Vilvoorde begrijpt 60 % van de anderstalige werklozen zelfs geen woord Nederlands, 65 % kan geen Nederlands spreken. De meeste zijn ook niet bereid om het te leren. De VDAB biedt de anderstalige werklozen nochtans gratis cursussen Nederlands aan. In 2003 volgden 966 anderstaligen zulke taalcursus. Op een totaal van 8.977 anderstalige werklozen is dat amper 11 %. In Halle-Vilvoorde is dat zelfs maar 8 %.

Mark Demesmaeker maakt er zich boos om. De VDAB biedt gratis cursussen Nederlands aan en toch blijkt dat meer dan 62 % van de anderstalige werklozen niet eens Nederlands spreekt. Dan is het toch duidelijk dat deze mensen liever werkloos blijven dan Nederlands te leren zegt de man met de groene vingers. Wie weigert een taalcursus te volgen moet geschorst worden van de werkloosheidsuitkering. De middelen die daardoor vrijkomen kunnen worden besteed aan de ondersteuning van werklozen die wél Nederlands willen leren en natuurlijk ook voor de Nederlandstalige werkzoekenden.

Auteur:
Mark Demesmaeker, vijfde kandidaat Vlaams-Brabant Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be