Nieuw-Vlaamse Alliantie


Nog steeds wachten op beloofde subsidie dubbele elektriciteitsmeter (31/05/04)

Vlaams minister Bossuyt kondigde afgelopen vrijdag het nachttarief aan voor het weekend. Een schijnmaatregel, want wie geen teller heeft voor tweevoudig tarief heeft er niets aan. Anderzijds is de verleden jaar aangekondigde subsidie voor de aanschaf van zon dubbele teller nog steeds geen feit. N-VA Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Loones stelde hieromtrent een schriftelijke vraag aan minister Bossuyt. Net verleden week kwam het antwoord binnen. Blijkt dat weer veel beloofd werd maar weinig gedaan. Minister Bossuyt schuift de schuld door naar federaal minister Moerman.

In maart 2003 maakte het CCEG (Controlecomité voor de Elektriciteit en het Gas) daarvoor een bedrag van 25 miljoen euro vrij, dat in mei 2003 verhoogd werd tot 30 miljoen euro, te verdelen onder de diverse intercommunales.
De bedoeling van deze subsidiëring is de consument aan te sporen zijn gewone teller te vervangen door een teller voor tweevoudig tarief, om aldus van het aanzienlijk voordeliger nachttarief gebruik te maken voor verbruik tijdens de daluren.

Totnogtoe werden deze gelden nog niet voor dit doel aangewend, en Jan Loones wou weten hoe dit kwam en wanneer dat dan wel zou gebeuren.

Jan Loones wees de minister op het feit dat de gelden wel reeds bij elke intercommunale gebudgetteerd zijn, maar dat deze nog steeds niet weten hoe en onder welke voorwaarden ze die moeten besteden. De minister deelde mee dat dit het gevolg was van de afschaffing (sedert 1 juli 2003) van het Controlecomité, dat verantwoordelijk was voor die instructies.

De minister heeft het dossier dan maar doorgeschoven naar zijn federale collega, Fientje Moerman, die bevoegd is om de modaliteiten voor het gebruik van de gelden vast te leggen.

Ondertussen heeft een vertegenwoordiger van minister Moerman, tijdens een overleg tussen de federale overheid en de gewesten, meegedeeld dat de principes voor de besteding van de gelden binnenkort zullen vastgelegd worden in een federaal ministerieel besluit.

Het is thans uitkijken naar dit besluit Of hoe, door slecht beheer van een dossier, kansen gemist worden voor de mensen in hun geldbeugel als voor het leefmilieu, door energiebesparing. Paars zou er beter voor zorgen dat eerst de vorige beloftes worden in gelost in plaats van er nu al nieuwe te lanceren.

Auteur:
Jan Loones, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be