Politie Gelderland-Zuid

1. Gelderland-Zuid

Datum  31 mei 2004                                                   
                                                                     
Van   afdeling Communicatie                                          

Deze berichten zijn opgemaakt door de afdeling Communicatie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
José Albers 06-53240175 (berichten van vrijdagmiddag tot zondagmiddag)
Marie-José Verkade 06- 53359379 (berichten van zondagmiddag tot maandagavond)


Regionaal Persbericht


District Stad Nijmegen


Aangehouden voor belediging, plegen van verzet en mishandeling

In de vroege maandagmorgen is op de Smetiusstraat een 23-jarige Nijmegenaar aangehouden op verdenking van belediging, plegen van verzet bij aanhouding en mishandeling van agenten. De man was kort daarvoor uit een horecagelegenheid gezet in verband met het veroorzaken van overlast. Surveillerende agenten kwamen af op de overlastmelding en spraken de man, die vermoedelijk onder invloed was van alcohol en drugs, daarop aan en verzochten hem naar huis te gaan en geen verdere overlast meer te veroorzaken. De agenten zagen echter dat de man zich even later onnodig ophield in een portiek van een coffeeshop die op dat moment niet open was voor publiek. Omdat dit een strafbaar feit betreft, waarschuwden zij de man de portiek te verlaten. De man schold hen vervolgens uit waarop de agenten hem wilden aanhouden voor belediging. De 23-jarige begon de agenten te schoppen en te slaan en er ontstond een worsteling. Ook beledigde hij de agenten opnieuw. De man verzette zich zo hevig dat de agenten zich genoodzaakt zagen pepperspray te gebruiken en de man te boeien. De Nijmegenaar is overgebracht naar het politiebureau en is in verzekering gesteld.


Gestolen auto rijdt op verkeersheuvel

Vanaf de Gildekamp 10e straat is afgelopen weekend een zwarte Renault 19 met kenteken DS-VD-06 gestolen. De auto bleek zondagavond rond 20.30 uur betrokken bij een eenzijdig verkeersongeval op de Weurtseweg. Een getuige zag dat de auto bij een inhaalmanoeuvre op de kruising Weurtseweg/Flavus over een middengeleider reed en daarbij een verkeersbord raakte. De bestuurder heeft vervolgens de plaats van het ongeval verlaten. Diverse auto-onderdelen bleven op het wegdek achter, waaronder de kentekenplaat. De auto is later op de avond zwaar beschadigd teruggevonden op de Biezenstraat en is afgesleept. De politie heeft nader onderzoek ingesteld.

Auto-inbrekers
Een 26-jarige Nijmeegse en haar 25-jarige vriend zijn zaterdagnacht aangehouden op de Sterreschansweg voor auto-inbraak. Een getuige had de vrouw op de uitkijk zien staan terwijl de man in de omgeving inbrak in een personenauto. Agenten troffen op de parkeerplaats enkele beschadigde auto's aan waarop beiden zijn aangehouden.


Wapenbezit

Een 18-jarige Nijmegenaar is aangehouden voor het overtreden van de wet Wapens en Munitie. De jongen had met het gasdrukpistool geschoten bij station Heijendaal in aanwezigheid van enkele vrienden. Hij krijgt een proces-verbaal.
Een 23-jarige Nijmegenaar is zaterdagnacht aangehouden voor het verboden bezit van een honkbalknuppel in zijn auto. Het wapen lag binnen handbereik van de bestuurder.

Fietsendieven

Zaterdagnacht is op de van Oldenbarneveldstraat in Nijmegen een 39-jarige Nijmegenaar op heterdaad betrapt voor diefstal van een fiets. Op het moment dat de verdachte op het Stationsplein werd overlopen door een agent fietste hij hard weg. Enkele agenten op de mountainbike zetten hierop de achtervolging in waarop hij werd aangehouden. De fiets is in beslag genomen. De verdachte is in verzekering gesteld omdat hij ook wordt verdacht van andere fietsdiefstallen en een bedrijfsinbraak in Millingen aan de Rijn. De politie heeft eerder in dit onderzoek, op 19 mei een 56-jarige man uit Nijmegen aangehouden voor heling van gestolen fietsen. Een 32-jarige vrouw uit Millingen werd op 21 mei eveneens aangehouden voor betrokkenheid bij fietsdiefstallen. Bij de woning van deze vrouw zijn toen 7 gestolen fietsen aangetroffen en in beslag genomen. De politie heeft nog niet alle eigenaren van de fietsen (vermoedelijk afkomstig uit Nijmegen en Millingen) kunnen traceren omdat van de diefstallen geen aangifte is gedaan.


Belediging

Een 18-jarige jongen uit Nijmegen is zaterdagnacht aangehouden voor belediging van agenten. De jongen maakte onderdeel uit van een groepje en werd ter hoogte van de Symfoniestraat aangesproken. Tijdens het gesprek gooide de verdachte zijn brandende sigaret in de politieauto waarop hij er zelf ook in moest plaatsnemen.

Drugs
Een 25-jarige man uit Zevenaar is zaterdagnacht aangehouden op de Wijchenseweg voor het bezit van drugs. Door medewerkers van een horecagelegenheid werd hij overgedragen aan de politie. De drugs zijn in beslag genomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.


Fietsendief

Een 23-jarige Nijmegenaar is zaterdagmiddag aangehouden voor fietsendiefstal. De 38-jarige eigenaar zag zijn fiets, die even daarvoor was weggenomen vanaf de Tweede Walstraat, staan aan de Van Schevickhavenstraat. Met behulp van een getuige die de onrechtmatige bezitter, de fiets had zien stallen, kon de verdachte worden aangehouden in de omgeving.


Mishandeling

Een 40-jarige Nijmeegse is zaterdagmiddag op de Aldenhof 35e straat aangehouden nadat zij een ex-vriendin van haar partner had geschopt en geslagen. De 30-jarige vrouw heeft aangifte gedaan.


Wildplassen

Vrijdagnacht zijn twee mannen aangehouden voor wildplassen. Een 19-jarige Nijmegenaar werd betrapt in een winkelportiek en probeerde weg te rennen toen een agent hem wilde bekeuren. Daarbij beledigde hij de agent. Een 26-jarige man uit Beuningen werd eveneens in het centrum aangesproken, gaf een valse naam op en verzette zich vervolgens toen hij hierop werd aangehouden. Ook tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.
Zaterdagnacht is een 25-jarige man uit Eerbeek aangehouden in het centrum voor wildplassen, belediging en ambtsbelemmering.

Een 26-jarige Nijmegenaar is diezelfde nacht in het centrum aangehouden toen hij met vrienden stond te urineren op de Scheidemakershof. In tegenstelling tot zijn vrienden weigerde de man zijn naam op te geven en wilde weglopen. Toen agenten de man hierop wilden aanhouden begon hij zich hevig te verzetten en beledigde hij beide agenten.
Een 29-jarige kennis van deze verdachte bemoeilijkte de aanhouding van de 26-jarige en is daarop eveneens aangehouden.

Aangehouden na bedreigen
Een 40-jarige Nijmegenaar is vrijdagmiddag in de Zwanenveld aangehouden nadat hij kort daarvoor een beveiligingsmedewerker van het winkelcentrum bedreigd had. De aanleiding lang in een eerdere aanhouding door de beveiligingsbeambte van de partner van deze verdachte.


Heling

Een 33-jarige Nijmegenaar is vrijdagmiddag aangehouden in zijn woning voor heling. Bij de verdachte in de woning trof de politie een geprepareerde tas aan het diverse kledingstukken met prijskaartje en antidiefstalweavers. Een getuige had de politie gemeld dat hij even daarvoor enkele mannen het pand met de spullen had zien betreden, waarop agenten een onderzoek instelden en de man aanhielden. De gestolen spullen zijn in beslag genomen. Meerdere aanhoudingen worden in dit onderzoek niet uitgesloten.


Parkeren

Een 27-jarige Nijmegenaar is vrijdagmiddag aangehouden voor eenvoudige mishandeling.
De aanleiding tot de vechtpartij met de melder (leeftijd onbekend) vormde een parkeersituatie op het Binnenhof.


Relatieproblemen

Vrijdagnacht is een 42-jarige Nijmegenaar aangehouden voor vernieling van een toegangsdeur en tuinhek aan de Troelstrastraat. De man was het niet eens met zijn ex-partner.


District Tweestromenland


Beuningen - Poging gewapende overval

In de nacht van zondag op maandag heeft een poging tot een gewapende overval plaatsgevonden op een woning aan de Waardhuizenstraat. Nadat er op het raam en de deur was geklopt, opende de bewoonster op een kier de deur. Zij zag een persoon staan vermoedelijk met een op een wapen gelijkend voorwerp. Hierop sloot zij meteen de deur waarop deze persoon zich, samen met nog een andere persoon, uit de voeten maakte. Beiden waren vermoedelijk donker gekleed en droegen bivakmutsen. De politie heeft inmiddels sporenonderzoek verricht en een buurtonderzoek ingesteld. Getuigen van de poging tot overval of mensen die iets verdachts hebben gezien worden verzocht zich bij de politie te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Heumen - Auto in sloot langs A73
In de vroege maandagmorgen is een 23-jarige man uit Boxmeer aangehouden voor rijden onder invloed en het verlaten van de plaats van een ongeval. De politie kreeg een melding dat een auto op de kop in de sloot langs de A73 ter hoogte van afslag Malden zou liggen. Agenten gingen ter plaatse en troffen wel de auto aan, maar geen bestuurder. Via het kenteken werd de tenaamgestelde achterhaald. Deze persoon, de 23-jarige, werd in zijn woning aangetroffen en bleek tevens de bestuurder. Bij de man werd een blaastest afgenomen met als uitslag 335 ugl (vanaf 220 is strafbaar). Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Malden - Woninginbraak
In de nacht van zondag op maandag is ingebroken in een woning aan de Rijksweg. Via het inslaan van een raam is toegang verschaft tot de woning. Uit de woning werd een geldbedrag weggenomen. De 63-jarige eigenaar deed aangifte.

Druten - Diefstal uit woning
Zondagavond is ingebroken in een woning aan de Leigraaf. Vermoedelijk via hengelen is toegang verschaft tot de woning. Uit de woning werden onder meer sierraden weggenomen. De 53-jarige eigenaresse deed aangifte.

Ewijk - Verkeersongeval met alcohol
Een 37-jarige man uit Nijmegen is zondagochtend aangehouden nadat hij op de snelweg A50 met zijn voertuig van de weg raakte. Bij het ongeval liepen de verdachte en zijn mede inzittende van het voertuig lichte snijwonden op. Tijdens het politieonderzoek bleek dat de man teveel gedronken had.


Heumen - Mishandeling

Een 33-jarige man uit Malden is zaterdagnacht in zijn woning aangehouden nadat hij in een horecagelegenheid aan de Rijksweg een 55-jarige man uit Wijchen had mishandeld en bedreigd. Ook bedreigde hij een 39-jarige man uit Wijchen. Beiden deden aangifte. Bij de 33-jarige is huiszoeking verricht waarbij enkele steekwapens in beslag zijn genomen. De politie heeft nader onderzoek ingesteld.


Malden - Verkeersongeval

Een 18-jarige jongen uit Malden is zaterdagmiddag met onbekend letsel naar het Canisius Wilhelminaziekenhuis vervoerd. De jongen reed met zijn scooter over de rijbaan van de Randwijksingel en twijfelde bij de wegversmalling te lang in zijn keuze voor het fietspad of de rijbaan. Als gevolg hiervan reed hij tegen de trottoirband en kwam ten val.

Wijchen - Hennepkwekerij opgerold en 3 man aangehouden
Vrijdag heeft de politie in een woning aan De Uilenboom een hennepkwekerij opgerold. Er werden 450 hennepplanten aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en vernietigd evenals diverse apparatuur. Drie verdachten, een 32-jarige man uit Ewijk, een 34-jarige man uit Wijchen en een 35-jarige Nijmegenaar, zijn aangehouden in het kader van de opiumwet en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.


Malden - Woninginbraak

Afgelopen weekend is ingebroken in een woning aan de Merellaan. Via het inslaan van een raam is toegang verschaft tot de woning. Een fotocamera werd weggenomen. De 79-jarige eigenaar deed aangifte.

Wijchen - Autodiefstal

Vrijdagavond is vanaf de Oosterweg een blauwe Renault Megane, kenteken 49-NS-ZB weggenomen.

Rijden tijdens ontzegging
Een 19-jarige man uit Wijchen is vrijdagavond aangehouden op de Heilige Stoel omdat hij geen geldig rijbewijs had. De man had eerder voor een stafbaar feit zijn rijbewijs moeten inleveren en mocht nu nog niet rijden. Wederom wordt een proces-verbaal tegen deze verdachte opgemaakt.


District De Waarden


Tiel - Schennispleger aangehouden

Zondagavond is op de Beethovenstraat een 23-jarige Rotterdammer aangehouden voor schennispleging toen hij voor de ogen van agenten zijn broek liet zakken en zijn geslachtsdeel toonde. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.


Dodewaard - Venten

Zondagavond zijn op de Waalbandijk een 21-jarige vrouw en 20-jarige man aangehouden voor venten zonder vergunning. Bij de politie kwamen meerdere meldingen binnen dat aan de deur werd geprobeerd tekeningen te verkopen. Naar aanleiding van doorgegeven signalementen kon de politie de twee verdachten aanhouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.


Tiel - Tegen lantaarnpaal

Zondagavond rond 21.45 uur is op de Industrieweg een 25-jarige bestuurder uit Tiel tegen een lantaarnpaal gereden. De man reed over de Industrieweg vanuit Maurik richting Tiel en verloor ter hoogte van de Stephensonstraat door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hierdoor kwam het voertuig via de berm tegen een lantaarnpaal tot stilstand, die daardoor werd vernield. De man raakte gewond aan het hoofd en is, evenals een 22-jarige inzittende Tielse (met rugletsel), overgebracht naar het Rivierenlandziekenhuis.


Culemborg - Vernieler

Een 24-jarige man uit Culemborg is zaterdagnacht aangehouden op de Beesdseweg nadat hij de spiegel van een personenauto had vernield. Aan de hand van de getuigenverklaring kon de verdachte worden aangehouden. Tegen de man wordt ook proces-verbaal opgemaakt voor het opgeven van een valse naam. Na verhoor is de verdachte in vrijheid gesteld.


Vuren - Verkeersongeval

Een 34-jarige man uit Gorinchem is zaterdagavond gewond geraakt op de Leuvense Kweldijk, toen hij met zijn auto tegen enkele, naast de weg staande, bomen reed. Door de aanrijding vloog de bestuurder uit de auto en moest de man met onbekend letsel per traumaheli vervoerd worden naar het Utrechts Medisch centrum. Uit een bloedproef bleek de man teveel gedronken te hebben. De politie heeft een technisch onderzoek op de plaats van het ongeval en aan het voertuig ingesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.


Vuren - Rijbewijs ingevorderd

Vrijdagnacht is een 23-jarioge man uit 's-Hertogenbosch aangehouden voor het overschrijden van de maximumsnelheid met 58 km/u. Surveillerende agenten reden achter de man over de Zeiving in Vuren en constateerden dat de bestuurder 138 km/u reed waar het 80 km/u is toegestaan. De bestuurder moet voor dit feit zijn rijbewijs inleveren.


Tiel - Doorrijder

Een 40-jarige man uit Tiel is zijn rijbewijs kwijtgeraakt omdat hij was doorgereden na een aanrijding op de Stationsweg. Tijdens het politieonderzoek bleek de man tevens onder invloed van alcohol te verkeren. Proces-verbaal wordt opgemaakt.


Haaften - Aangehouden voor vernieling

Vrijdagavond is een 32-jarige man uit die woonplaats aangehouden. Ook hij had de inboedel vernield in de woning van zijn ex-vriendin aan de Pauwenkamp. Omdat hij daarbij zijn middenvoetsbeentje had gebroken werd hij voor verhoor eerst door een arts gegipst in het ziekenhuis.


Tiel - Woninginbraak

Vrijdagmiddag is ingebroken aan de Hennepe door een ruit te verbreken. Onbekend wat er is weggenomen.

Blik op veilig

Wijchen - Vier radardetectoren inbeslaggenomen


Surveillerende agenten van het team Verkeershandhaving hebben vrijdagavond tijdens verkeerscontroles in Wijchen in totaal vier radardetectoren inbeslaggenomen. Tegen drie bestuurders uit Nijmegen, in de leeftijd van 48, 54 en 62 jaar, en tegen een 26-jarige man uit Wijchen is proces-verbaal opgemaakt. De controles vonden plaats op de Nieuweweg, Randweg Noord, Schoenaker en rond de op- en afritten van de snelwegen A326 en A73. Daarnaast kregen drie bestuurders een bekeuring voor rijden zonder gordel, een voor rijden met onjuiste kentekenplaat, een voor te hard rijden en een wegens belediging.


Winssen - Alcoholcontrole

Zaterdagavond en -nacht is tussen 21.00 uur en 03.30 uur een alcoholcontrole gehouden op de Betenlaan. In totaal is bij 193 automobilisten een blaastest afgenomen. Hiervan reden drie bestuurders onder invloed (300, 490 en 955 ugl) en is proces-verbaal opgemaakt. Van de bestuurder die een hoeveelheid van 955 ugl blies, is het rijbewijs ingevorderd.

(Voor de Blik op veilig-berichten kunt u contact opnemen met Marie-José Verkade, mobiel 06-53359379)


Snelheidscontrole op 28 mei

Plaats    Straat       Tijd        MaximumVoer-AantaHoogst
                                          tuigel    gemete
                                   snelhein    bekeun     
                                   d           rd   snelhe
                                                    id    
Nijmegen  Scheidingsweg09.20-10.50 50     971  58   76    
                       uur                                
Heilig    Nijmeegsebaan11.30-13.45 50     1597 122  83    
Landsticht             uur                                
ing                                                       
NederasselBroekstraat  07.10-10.10 50     1174 33   74    
t                      uur                                


Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --