Persbericht

Ricardo van der Ende rijdt zich opnieuw in de kijkers

Zandvoort/Oudenbosch, 31 mei 2004 - MP Motorsport-rijder Ricardo van der Ende (Poeldijk) heeft zich tijdens de Radio 538 Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort opnieuw in de kijkers gereden. De coureur kon zich niet kwalificeren, omdat hij zaterdag een kartrace moest rijden Frankrijk. Daarom startte hij bij race 1 helemaal achteraan. Van der Ende haalde echter alles uit de kast en scoorde in beide races op maandag een keurige zevende plaats. Met een paar schitterende inhaalacties in met name de eerste race, wist hij weer alle ogen op zich gericht. Ardi van der Hoek ('s Gravendeel) reed twee prima races, hij werd achtste in de eerste en tiende in de tweede race.

Van der Ende was tijdens de kwalificatie dus niet aanwezig. Aangezien het startveld afgelopen weekeinde flink was uitgebreid met internationale teams en rijders, moest Van der Ende op maandagochtend bij de eerste race van plaats 24 starten. Het circuit in Zandvoort staat er niet om bekend dat er goed ingehaald kan worden, maar Van der Ende bewees het tegendeel. Hij had een fantastische start en ronde na ronde wist hij wel een paar coureurs te verschalken. Na zes rondjes reed hij al rond op plaats twaalf, drie ronden later plaats tien en uiteindelijk kwam Van der Ende als zevende over de finish, vlak voor teamgenoot Ardi van der Hoek. Een geweldige prestatie en Van der Ende was dan ook dik tevreden. "Ik ben echt blij met deze uitslag, als je bedenkt dat ik van achteraan het veld moest komen. De achterste coureurs zijn nog wel makkelijk in te halen, maar hoe verder ik naar voren kwam, hoe ruwer het er aan toe ging. Ik heb in ieder geval weer punten gepakt en dat is goed voor het team en voor het kampioenschap."

De tijd die Van der Ende in de eerste race had neergezet, was goed voor de zevende startplaats bij race twee. Daar zou Van der Ende het flink aan te stok krijgen met de Fin Pekka Saarinen en een Italiaanse achterblijver. De coureur wist zich goed staande te houden in de chaotische race, wat een mooie zevende plaats opleverde. "Mijn start was niet slecht, maar minder goed dan in de eerste race", vertelt Van der Ende. "Ik zat in de Tarzanbocht aan de verkeerde kant en miste daardoor wat grip. Ik kon gelukkig al snel inlopen op de rest en het leverde een leuk gevecht met Saarinen op. Het was een faire strijd, soms raakten we elkaar bijna, maar ik had meer last van die Italiaanse achterblijver." Die Italiaan, Paolo Nocera, zorgde inderdaad voor flink wat problemen op de baan, met name Van der Ende had er last van bij een actie in de Tarzanbocht. "Hij ging daar bovenop zijn remmen staan en ik zat meteen in zijn versnellingsbak, waardoor mijn neus beschadigd raakte. Ik begreep niet waarom hij zo in de weg reed. Door die actie verloor ik wat aansluiting op Saarinen, maar ik kon dat gelukkig al snel goedmaken en hem zelfs passeren." Met deze mooie actie wist Van der Ende weer de aandacht naar zich toe te trekken en opnieuw belangrijke punten te pakken voor MP Motorsport.

Ook Ardi van der Hoek reed twee goede races en wist zich prima staande te houden in het grote rijdersveld. Gedurende de kwalificatie was hij regelmatig bovenaan het lijstje te vinden, hij kwalificeerde zich uiteindelijk als negende. Van der Hoek was daarmee tevreden. "De auto was goed, maar ik werd onderweg een paar keer opgehouden. Toch verwacht ik bij de race goed mee te kunnen komen." En dat kon hij inderdaad. In de eerste race kon Ardi van der Hoek een plaatsje goedmaken. Hij eindigde vlak achter zijn teamgenoot Ricardo van der Ende. "Ik had een goede start en kon prima meekomen met de rijders voor mij. Ik ben tevreden met mijn achtste plaats", aldus Van der Hoek. Bij de tweede race zou Van der Hoek vanaf de elfde plaats vertrekken. En ook hier wist hij een plaatsje te winnen. Een goede prestatie, want hij zat midden in de chaos van de race, die werd gekenmerkt door wat uitvallers en veel gevechten. "Mijn start was goed en ook de grip was veel beter dan bij de eerste race. Hier en daar lag er wat zand op de baan, maar dat heeft niet al te grote problemen veroorzaakt. Ik heb in ieder geval weer punten kunnen pakken."

De volgende twee races, meetellend voor het Nederlands Kampioenschap Formule Renault 2000, worden gereden op 5 en 6 juni 2004 op het circuit in Spa Francorchamps.

Uitslag race 1 Formule Renault 2000, Nederlands Kampioenschap

Maandag 31 mei 2004, Circuit Park Zandvoort


1. Xavier Maassen, 12 ronden in 20:00.490

2. Junior Strous, op 1.387

3. Kamui Kobayashi op 11.274

7. Ricardo van der Ende, op 15.769

8. Ardi van der Hoek, op 16. 726

Uitslag race 2 Formule Renault 2000, Nederlands Kampioenschap

Maandag 31 mei 2004, Circuit Park Zandvoort


1. Paul Meijer, 12 ronden, in 20:03.938

2. Kamui Kobayashi, op 3.057

3. Junior Strous, op 3.851

7. Ricardo van der Ende, op 11.091
10. Ardi van der Hoek, op 14.560

Tussenstand Nederlans Kampioenschap Formule Renault 2000 na zes races


1. Xavier Maassen, 101 punten

2. Junior Strous, 93 punten

3. Ricardo van der Ende, 77 punten
6. Ardi van der Hoek, 36 punten


---

Voor de redactie,