Universiteit van Tilburg

Promotie jurist Paul Wiemans

Lacunes in de Wet Computercriminaliteit

Is het huidige strafprocesrecht voldoende uitgerust om opsporingsonderzoek te kunnen verrichten in computersystemen? Volgens promovendus mr. Paul Wiemans kent de Wet Computercriminaliteit uit 1993 nogal wat haken en ogen maar ook het wetsvoorstel van een nieuwe Wet Computercriminaliteit laat enkele steken vallen. Wiemans promoveert op 2 juni aan de Universiteit van Tilburg.

De geautomatiseerde gegevensverwerking heeft twee nieuwe onderzoeksterreinen in de rechtswetenschap geïntroduceerd: de rechtsinformatica op welke manieren kunnen juristen gebruik maken van computers en het informaticarecht. Dit laatste gebied richt zich op juridische vragen die de ontwikkeling van de informatiemaatschappij oproept. Het proefschrift van Paul Wiemans behandelt enkele onderdelen uit het informaticarecht, waarbij met name de strafvorderlijke aspecten, het justitieel onderzoek in computersystemen, aandacht krijgen.
Computercriminaliteit kent vele verschijningsvormen. Daarbij kan worden gedacht aan computerfraude (het invoeren, veranderen en wissen van computergegevens) een bekend voorbeeld is het oplichten van een geldautomaat. Onder computercriminaliteit vallen verder het vervalsen van magneetpasjes, het onbevoegd wissen, vernielen en storen van computerprogrammas en systemen, computervredebreuk (hacken), het onbevoegd onderscheppen van gegevens, softwarepiraterij (zoals thuiskopiëren), chipspiraterij en computerspionage. Bij al deze nieuwe delicten, maar ook bij de meer traditionele zoals een belastingfraude, kan zich de noodzaak voordoen dat de politie onderzoek verricht in computersystemen. Daarbij kunnen vragen worden gesteld als: kunnen opsporingsambtenaren zo maar in computers kijken of gegevens aftappen? Kan medewerking van de eigenaar van de computer in zon geval worden afgedwongen? Welke waarborgen gelden er in het opsporingsonderzoek? Mogen opsporingsambtenaren via netwerkverbindingen ook over de landsgrenzen heen onderzoek verrichten?
Wiemans gaat in zijn studie uitgebreid in op de Wet Computercriminaliteit van 1993 en bespreekt tevens het wetsvoorstel van de nieuwe Wet Computercriminaliteit. Daarbij staat steeds de vraag voorop of de wettelijke bepalingen voldoen aan eisen van doelmatigheid en rechtmatigheid. Een aantal bepalingen kan in ieder geval beter, concludeert Wiemans. Bovendien zou het zinvol zijn om een definitie van belangrijke begrippen als gegevens en geautomatiseerde werken op te nemen in het Wetboek van Strafvordering. Verder moet het mogelijk worden gemaakt om een doorzoeking (huiszoeking) te doen met als enige doel het vastleggen van computergegevens; nu kan zon doorzoeking alleen geschieden als daadwerkelijk voorwerpen in beslag worden genomen. Ook moet de Nederlandse wetgeving op enkele punten worden aangepast aan het Cybercrime-verdrag van de Raad van Europa.

Mr. Paul Wiemans (Apeldoorn, 1958) studeerde van 1979 tot 1983 rechten aan de Universiteit Utrecht (strafrechtelijke afstudeerrichting). Van 1983 tot 1987 was hij als docent en onderzoeker verbonden aan deze instelling. Vanaf 1 januari 1987 is hij universitair docent straf(proces)recht bij de vakgroep Strafrechtswetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Sinds de oprichting (1991) is tevens hij betrokken bij het Centrum voor Recht, Bestuur en Informatisering van deze instelling. Zijn onderzoeksspecialisatie betreft de computercriminaliteit, een onderwerp waarover hij regelmatig heeft gepubliceerd. Ook is Wiemans rechter-plaatsvervanger bij de meervoudige strafkamer van de rechtbank Breda.

Noot voor de pers
De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 2 juni om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotoren zijn prof.mr. M.S. Groenhuijsen en prof.mr. H.W.K. Kaspersen. Het proefschrift is getiteld Onderzoek van gegevens in geautomatiseerde werken (ISBN 90-5850-078-0). Een handelseditie is verschenen bij Wolf Legal Publishers, Nijmegen. Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl. Paul Wiemans is bereikbaar via tel: 013 466 2743 en e-mail: wiemans@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Laatst gewijzigd: donderdag 27 mei 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen