Gemeente Zwolle

Zwolle start uniek project met wijkbudgetten

Woensdagmiddag 2 juni 2004 geeft wethouder Janco Cnossen het officiële startsein voor het experiment met wijkbudgetten in Assendorp en drie buurten in Zwolle Zuid: Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden. Dus woon je in het pilotgebied en heb je ideeën over wat anders of beter kan in jouw straat, buurt of wijk? Wil je als bewoner meer invloed en zeggenschap over hoe en waaraan geld en tijd in jouw directe woonomgeving besteed worden? Dan is dit het moment om je stem te laten horen! Jouw idee is geld waard!

Bewoners die meedoen aan het experiment met wijkbudgetten, hebben de mogelijkheid om zelf ideeën aan te dragen en oplossingen en mogelijkheden te bedenken voor problemen in hun directe leefomgeving. Bewoners weten als geen ander wat anders of beter kan in hun straat, buurt of wijk. De gemeente roept bewoners van Assendorp, Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden dan ook op om hun stem te laten horen.

Budget
Voor Assendorp hebben de gemeente, de Zwolse woningcorporaties SWZ, deltaWonen en Openbaar Belang ¤ 169.000,-- beschikbaar om ideeën uit te voeren. Voor Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden bedraagt het budget ¤ 167.000,-- . Daarnaast stellen maatschappelijk werk De Kern en de Politie IJsselland uren ter beschikking aan het experiment. De politie stelt voor Assendorp 500 uren ter beschikking, voor Geren is dat aantal 90 uur, voor Gerenlanden 230 uur en voor Ittersumerlanden 230 uur. De Kern stelt voor beide wijken 200 uur beschikbaar.

Hoe werkt het?
Meedoen is heel eenvoudig. Bewoners hoeven enkel de onderstaande stappen te doorlopen én vóórdat zij hun idee indienen de spelregels en voorwaarden door te lezen.
Stap 1: bedenk een idee.
Stap 2: kijk of anderen in jouw directe woonomgeving jouw idee steunen en je willen helpen bij het op papier zetten en uitvoeren daarvan.
Stap 3: dien je idee in vóór 1 september 2004.

Een idee indienen
Bewoners uit de pilotgebieden kunnen hun idee indienen met de antwoordkaart. Deze zit aan de folder die vrijdag 28 mei 2004 bij alle inwoners van Assendorp, Geren, Gerenlanden en Ittersumerlanden in de bus is gevallen. Men kan deze kaart opsturen, maar ook inleveren in de ideeënbus in de buurt. In Assendorp staat de ideeënbus in Super De Boer (Assendorperstraat 71). Bewoners van Geren, Gerenlanden of Ittersumerlanden kunnen terecht in de C1000 (Sellekamp 24-26). Een idee indienen kan ook via het antwoordformulier op de website www.ditiszwolle.nl.

Vervolgtraject
Nadat bewoners hun idee hebben ingediend, beoordelen professionals of de ingezonden ideeën voldoen aan de voorwaarden. In september 2004 krijgen de idee-indieners te horen of hun idee verkiesbaar is. Tijdens een speciale verkiezingsavond kunnen bewoners uit de pilotgebieden stemmen op het idee dat volgens hen uitgevoerd moet worden. Het aantal ideeën dat uitgevoerd kan worden is afhankelijk van de kosten, deze moeten binnen de gestelde budgetten passen. Bewoners die hun idee ZELF uit gaan voeren, staan er niet alleen voor. Zij kunnen rekenen op professionele ondersteuning.

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden? Op de website www.ditiszwolle.nl (klik op 'experiment wijkbudget') is uitgebreide informatie te vinden over het experiment met wijkbudgetten.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met de wijkmanager van jouw wijk / buurt. Ronald Gerard (Assendorp) en Bert Michel (Zwolle Zuid) zijn tijdens kantoortijden telefonisch bereikbaar via de servicelijn van Wijkzaken: (038) 498 33 00.


---