Ingezonden persbericht


Persbericht
2 juni 2004

Verkiezing favoriete volksverhaal: Roodkapje staat aan top

Het was tot het laatst toe spannend: wat zou Nederlands meest populaire volksverhaal zijn? Repelsteeltje, Sperma in de Knoflooksaus? Jan Marijnissen, fractievoorzitter van de Socialistische Partij, maakte gistermiddag de uitslag bekend. Het is Roodkapje geworden, een sprookje dat internationaal bekend is als the Red Riding Hood. Als goede tweede en derde zijn geëindigd: Assepoester en Doornroosje. Marijnissen benadrukte nog eens hoe belangrijk verhalen volgens hem zijn. 'Verhalen zorgen voor de broodnodige empathie in de Nederlandse samenleving. Zonder verhalen geen historie en zonder historie geen volk'.

Verhalenbank

Alle genomineerde volksverhalen zijn vanaf vandaag te vinden in de verhalenbank van het Meertens Instituut, dat volksverhalen optekent en digitaal beschikbaar maakt. Via www.verhalenbank.nl is uitgebreide informatie over Roodkapje en ruim 31.000 andere volksverhalen te vinden. Roodkapje blijkt in 1697 voor het eerst te zijn opgetekend. Later volgden bijvoorbeeld de versies van de gebroeders Grimm en van vele individuele vertellers, zoals de Friese verteller die in 1971 zijn interpretatie aan verzamelaar Ype Poortinga meegaf. Een geluidsfragment van dat gesprek is op de verhalenbank integraal te beluisteren.

Eerste Nationale Verteldag

Met de verkiezing van het favoriete volksverhaal is het startsein gegeven voor de eerste Nationale Verteldag, zondag 6 juni in het hele land. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en de Stichting Vertellen, de initiatiefnemers van dit evenement, zijn blij verrast met de enorme belangstelling voor de verteldag. Op 168 plaatsen in het hele land worden door ruim 400 vertellers verhalen verteld. Heel het land zindert van de verhalen. Het programma staat op www.nationaleverteldag.nl. Na de eerste Nationale Verteldag kan niemand meer zeggen dat 'het oudste beroep', verhalen vertellen, niet meer wordt beoefend!