Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Integratie Europa
Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

2 juni 2004

Behandeld


- W.J. Wormgoor


Kenmerk


- DIE/260/04

Telefoon


- 070-348 6749


Blad


- 1/3

Fax


- 070-348 6381


Bijlage(n)


- - wouter.wormgoor@minbz.nl


Betreft


- ACS ­ EG Raad Gaborone, 6/7 mei 2004


-

Op 6 en 7 mei 2004 vond in Gaborone, Botswana, de jaarlijkse ACS ­ EG Raad plaats. De ACS ­ EG Raad is het hoogste orgaan in het Verdrag van Cotonou en neemt gezamenlijk beslissingen over de samenwerkingsovereenkomst. Graag informeer ik u over het verloop van deze bijeenkomst. De Raad heeft de volgende onderwerpen besproken:

Samenwerking op het gebied van handel:


- De Raad nam nota van een rapport waarin de huidige stand van zaken met betrekking tot de onderhandelingen over de Economic Partnership Agreements (EPA) werd beschreven. Het rapport geeft aan dat voortgang is geboekt sinds de start van het proces in september 2002 en dat diverse regio's (Centraal-, West-, Oost-, en Zuid - Afrika en de Cariben) inmiddels met de onderhandelingen zijn begonnen. De EPA's moeten eind 2007 zijn afgerond. De ACS landen gaven aan dat EPA's als instrumenten voor ontwikkeling moeten worden gezien en dat zij uiteindelijk moeten leiden tot de geleidelijke integratie van de ACS landen in de wereldeconomie. De Nederlandse regering zal er met name op toezien dat de positie van minst ontwikkelde landen onder de EPA's wordt verbeterd.
- De ACS landen hebben hun zorgen geuit ten aanzien van de markttoegang van de EU voor katoen, suiker, rijst en bananen. Ook vroegen de ACS landen aan de Europese Commissie de eisen ten aanzien van de wettelijk toegestane hoeveelheid cadmium in zwaardvissen en de import quota voor tonijn voor ACS landen te herzien. Nederland meent dat de EU een extra inspanning moet leveren juist voor deze producten waar ontwikkelingslanden kansen hebben, zowel bij uitfasering van exportsteun als vermindering van handelsverstorende binnenlandse steun als vergroting van markttoegang.Samenwerking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking:


- Het Development Finance Cooperation Committee (DFC) bracht verslag uit over de uitvoering van de ontwikkelingssamenwerking van het afgelopen jaar. EU Commissaris Nielson concludeerde dat er verbetering zit in de uitvoering van het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF). In 2003 is een recordhoogte aan toezeggingen (¤3.7 miljard) en bestedingen (¤2.4 miljard) bereikt. Nederland zal zich blijven inzetten om de uitvoering van het EOF te verbeteren. De regering is van mening dat dit onder andere bereikt kan worden door de integratie van het EOF in het EU - begroting. Onder het Nederlandse Voorzitterschap zal de discussie in met de Europese en ACS partners worden voortgezet. In afwachting van een beslissing wordt een parallel besluitvormingsproces voorzien waarbij zowel voorbereidingen worden getroffen voor de integratie van het EOF in de EU ­ begroting alsook een start wordt gemaakt met de onderhandelingen over het 10e EOF.
- De ACS ­ EG Raad verwelkomde het besluit van de EU om, in het kader van het EOF, een Waterfaciliteit te creëren. De EU heeft in eerste instantie een bedrag van ¤250 miljoen gereserveerd voor waterprojecten in de ACS landen. Afhankelijk van de uitkomsten van een evaluatie van het EOF kan in 2004 een tweede tranche van ¤250 miljoen worden vrijgemaakt.Gedurende de ACS ­ EG Raad werd de officiële start van de onderhandelingen over de herziening van de overeenkomst van Cotonou ingeluid. De Europese Commissie heeft hiervoor van de EU lidstaten een mandaat gekregen. Commissaris Nielson benadrukte dat het niet de bedoeling is fundamentele principes ten aanzien van de ontwikkelingsrelatie ter discussie te stellen. Met de herziening zal met name gestreefd worden naar het versoepelen van de financieringsmogelijkheden voor ontwikkelingsprojecten zodat het EOF sneller en doelgerichter kan worden aangewend. Daarnaast zal de Europese Commissie namens de Raad onderhandelen over het opnemen van een clausule over non-proliferatie en terrorisme en opname van een verwijzing naar het International Criminal Court (ICC). De EU heeft de ACS landen nogmaals nadrukkelijk gewezen op het belang van ondertekening van het statuut van Rome.

Een groot aantal landen nam deel aan de discussie over HIV-AIDS. Nederland wees op het belang van het tonen van leiderschap in de strijd tegen de epidemie. HIV/AIDS zal één van mijn prioriteiten zijn tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Het merendeel van de sprekers, waaronder Nederland, benadrukte het belang van de combinatie van preventie, voorlichting en medicinale zorg en refereerde aan de three ones, zoals opgesteld tijdens de UNAIDS bijeenkomst in april 2004. Dit houdt in dat gestreefd wordt naar één nationale autoriteit, één beleid en één systeem voor monitoring en evaluatie teneinde de strijd tegen HIV/AIDS effectiever te laten verlopen. In de laatste plaats benadrukte Nederland het belang van de versterking van de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, met name van vrouwen. Een groot aantal EU - lidstaten en ACS landen gaf eveneens aan belang te hechten aan deze thema's. De sessie over HIV/AIDS stond ook open voor lokale en internationale NGO's, waaronder CONCORD, en het bedrijfsleven.


- De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

A.M.A. van Ardenne-van der Hoeven