Novem

02-06-2004
Via Limburg. Energiebesparing in de GWW
Energiebesparing in het kader van Duurzaam Bouwen bij Via Limburg

ViaLimburg.jpg Onder de naam Via Limburg legt een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en de Provincie vier nieuwe wegen aan in Noord- en Midden-Limburg. Het is een voorbeeldproject voor Duurzaam Bouwen (DuBo). De wegen worden zorgvuldig ingepast in het landschap en bij de bouw van de infrastructuur wordt een groot aantal milieu- en energiebesparende maatregelen getroffen. Duurzaam Bouwen is niet alleen goed voor het milieu, maar blijkt ook nog eens goedkoper te zijn dan conventioneel bouwen.

Voor duurzaam bouwen in de GWW-sector bestaat al enkele jaren het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen GWW (te verkrijgen via het nationaal DuBo-centrum). Toch komt het niet automatisch van de grond. Daarom voert Rijkswaterstaat een aantal voorbeeldprojecten uit, waarvan Via Limburg er één is. Het gaat om de aanleg van Rijksweg 73-Zuid, Rijksweg 74, de N280-Oost en de N293 (Oosttangent Roermond). De voorbeeldprojecten moeten de Nederlandse GWW-sector in het algemeen, en Rijkswaterstaat in het bijzonder, duidelijk maken wat wel en wat niet haalbaar is op het gebied van Duurzaam Bouwen.

Afgezien van de landschappelijke inpassing van de wegen, omvat het voorbeeldproject Via Limburg een breed scala van energie- en milieumaatregelen op het gebied van ontwerp, civiele techniek, hergebruik van grondstoffen, wegmeubilair, verlichting en dergelijke. Op milieugebied gaat het bijvoorbeeld om de toepassing van houten in plaats van stalen portalen en signaleringsmasten, de aanleg van optimale fietsverbindingen, het gebruik van PE- in plaats van PVC-leidingen en de aanleg van geluidswallen in plaats geluidsschermen.

Bij het energiegebruik gaat het bijvoorbeeld om de toepassing van energiezuinige transformatoren, verlichtingsarmaturen en lampen, om het gebruik van ledlampen voor verkeersregelinstallaties en regelingen voor openbare verlichting, enzovoort. Verder wordt een aantal opties nog nader onderzocht. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om sun pipes. Dit zijn spiegelende buizen die door het tunneldak worden aangebracht en de ingang van de tunnel overdag verlichten met zonlicht.

Duurzaam Bouwen gaat om het treffen van maatregelen, maar het bedenken van opties is niet genoeg. Ze moeten ook worden uitgevoerd. Daartoe zijn bij Via Limburg alle DuBo-maatregelen opgenomen in de functionele ontwerpen, in het Programma van Eisen voor duurzaam aanbesteden en in het Programma van Eisen voor de af te sluiten contracten. Bij de publicatie van aanbestedingen worden uitsluitingsgronden en kwalitatieve selectiecriteria op het gebied van Duurzaam Bouwen aangegeven. Bij de gunning van opdrachten tellen de DuBo-prestaties voor 20 procent mee. Alle activiteiten op het gebied van Duurzaam Bouwen worden gecoördineerd door een DuBo-team.

Met structurele aandacht voor Duurzaam Bouwen is in de GWW-sector veel mogelijk. Het meest opvallend is misschien nog wel dat bij Via Limburg blijkt dat duurzaam bouwen goedkoper is dan conventioneel bouwen. Daar komt de winst van lagere energie- en onderhoudskosten in de exploitatiefase nog eens bij.

Alle belangrijke informatie over het project Via Limburg is vastgelegd in de brochure "Via Limburg. Energiebesparing in het kader van Duurzaam Bouwen". Deze kunt u downloaden of bestellen via www.energiebesparinggww.nl of via onderstaande knop o.v.v. brochure "Via Limburg" en uw naam en adresgegevens.
aanvragen Via Limburg. Energiebesparing in de GWW

Voor informatie over energiebesparing in de GWW-sector, klik hier ( Site )
Alle publicaties van het Projectbureau Energiebesparing GWW. ( Site )