De Vlinderstichting

Veldparelmoervlinder herontdekt in Nederland

2 juni 2004

Dit pinksterweekend werd op de Sint Pietersberg door de Maastrichtenaar Hub Reumkens en Victor Mensing, medewerker van De Vlinderstichting, een veldparelmoervlinder waargenomen. Een bijzondere gebeurtenis, want deze beschermde vlindersoort was al sinds 1995 niet meer in Limburg of elders in Nederland waargenomen. Daarmee leek de soort voorgoed verdwenen. Dit exemplaar heeft waarschijnlijk de sprong vanuit naburig Wallonië gemaakt, hopelijk als inleiding op een definitieve terugkeer.

De veldparelmoervlinder is kenmerkend voor droge, kruidenrijke en schrale ruigten en graslanden. Kalkgraslanden behoren daar ook toe. Naast de terugkeer van het klaverblauwtje en het bruin dikkopje, die al eerder op eigen kracht de Sint Pietersberg bereikten, vormt dit een extra aanwijzing dat er veel mogelijk is bij het herstel van de vlinders van de kalkgraslanden.

De veldparelmoervlinder krijgt sinds 2001 extra aandacht door middel van een soortbeschermingsplan. Dit plan is door De Vlinderstichting opgesteld in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Doelstelling van het plan is om de soort binnen vijf jaar weer terug te laten keren in Limburg, met name op de Sint Pietersberg en langs het Julianakanaal, waar de vlinder ook het laatst werd gezien. Vorige week werd daartoe op initiatief van De Vlinderstichting een grensoverschrijdend Nederlands-Belgisch uitvoeringsplan besproken met de betrokken organisaties en vlinderliefhebbers.

De komende jaren zal er in Limburg, Vlaanderen en Wallonië hard aan worden gewerkt om leefgebied voor de veldparelmoervlinder te ontwikkelen. Daarbij hebben verbindende schakels tussen de Belgische bronpopulaties en het beoogde Limburgse leefgebied bijzondere aandacht. De waarneming van afgelopen weekend vormt daarbij zeker een stimulans!