VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW hekelt 'antiek toerisme' FNV Bondgenoten

DEN HAAG, 2 JUNI 2004 - 'Antiek toerisme in het museum van de maakbaarheid.' Zo omschrijft ondernemingsorganisatie VNO-NCW het idee van FNV Bondgenoten, om bedrijven die werk naar het buitenland verplaatsen te verplichten om mee te betalen aan nieuwe investeringen in Nederland. Ambtenaren moeten van FNV Bondgenoten ondernemingsplannen toetsen. 'Dat riekt naar een diep verlangen naar een heuse planeconomie,' aldus VNO-NCW.

'Snel in de prullenbak met die plannen', zegt VNO-NCW. Ondernemen is zoeken naar mogelijkheden en benutten van kansen. Dat moet je aan ondernemers overlaten. Het smoren van ondernemingszin in ouderwetse centralistische sturing zal fnuikend blijken, aldus de ondernemingsorganisatie.

Begin jaren '70 leefde in linkse kring het idee van een 'automatiseringsheffing'. Dat haalde het niet en de werkgelegenheid groeide mede door automatisering als nooit tevoren. FNV Bondgenoten vergeet dat verplaatsing van activiteiten de concurrentiepositie - en daarmee werkgelegenheid - van het bedrijf in Nederland verbetert.

Volgens VNO-NCW zijn het tekortschietende Nederlandse investeringsklimaat en de ruimhartige sociale regelingen (sociale zekerheid, arbeidsduur, arbeidsbescherming) de oorzaken van het verplaatsen van activiteiten naar het buitenland. Wie ontkent dat Nederland in meerdere opzichten te duur is, kijkt bewust de verkeerde kant op.

Loonkostenmatiging is de snelste weg om via exportherstel uit het dal te komen en de weg te openen voor een aanvalsplan om de economie er bovenop te helpen. Dat plan, grotendeels terug te vinden in het regeerakkoord, moet stoelen op (onder meer) lagere belastingen, minder regels, beter gebruik maken van kennis, verbetering van het onderwijs en modernisering van de welvaartstaat. Zeker op dat laatste punt geeft de vakbeweging niet thuis.

Toch kan alleen langs deze wegen de productiviteit omhoog en kunnen we het Nederlandse vestigingklimaat aantrekkelijk maken voor nieuwe, hoogwaardige activiteiten. Zo kan ondernemen de basis blijven voor behoud van de welvaartstaat. 'Ook na noodzakelijke aanpassingen houden we dan een sociaal stelsel dat veel beter is dan waar de 'oude heer Drees' ooit van droomde,' aldus VNO-NCW.


---------------------