Gemeente Amsterdam

Voortzetting stickeren en knippen lang gestalde fietsen 2 juni 2004 - Johanneke Helmers

De dienst Stadstoezicht start begin juni een nieuwe stickeractie op en rond de fietsflat op het Stationseiland Amsterdam Centraal. Deze fietsen worden voorzien van een speciale waarschuwingssticker. Na een maand start Stadstoezicht vervolgens met het knippen en verwijderen van de gestickerde fietsen.

Maximale stallingsduur

In december 2002 heeft de gemeente Amsterdam de APV gewijzigd. Daardoor is het mogelijk plekken in de stad aan te wijzen waar de stallingsduur voor fietsen is beperkt. Op het Stationseiland mogen fietsen maximaal 28 dagen aaneengesloten op dezelfde plaats worden gestald.

Aanpak

Stadstoezicht voorziet alle fietsen in en rond de fietsflat van opvallend gekleurde stickers. Op de sticker staat een waarschuwing en een datum waarop de fiets wordt verwijderd. Eigenaren krijgen het advies de sticker voor die datum te verwijderen. Begin juli start het knippen van de fietsen waarvan de sticker niet door de eigenaar is weggehaald.

Bouwen vraagt ruimte

Dagelijks worden rond Amsterdam Centraal zo'n 5.000 fietsen gestald. In de betaalde stallingen, in de gratis rekken, maar vaak ook tegen bomen, of vastgezet aan hekken. Om tijdens de bouw het openbaar vervoer en de andere functies op het eiland bereikbaar te houden, is er minder ruimte voor fietsenrekken. Fietsen die buiten de rekken staan en fietswrakken worden zoveel mogelijk verwijderd. Sinds juli 2003 worden ook langdurig gestalde fietsen weggehaald. Zo blijft er meer ruimte over voor de dagelijkse reiziger.

© Gemeente Amsterdam