Gemeente Moerdijk


WIJZIGING GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING HAVENSCHAP MOERDIJK

Het college gaat de raad voorstellen om over te gaan tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling van Havenschap Moerdijk.

Twee deelnemers in de gemeenschappelijke regeling, Breda en Drimmelen, hebben besloten om uit het Havenschap Moerdijk te treden. Hierdoor moet de gemeenschappelijke regeling geactualiseerd worden. De samenstelling van de Raad van Bestuur verandert. Het aandeel van de uittreders wordt evenredig verdeeld onder de zittende deelnemers van de Raad, waarmee de zogenaamde zesdenregeling (verdeelsleutel waarbij de deelnemers Provincie en Moerdijk ieder een derde aandeel van hebben en Breda en Drimmelen een zesde aandeel) komt te vervallen. De Provincie en Moerdijk zullen nu ieder de helft krijgen. Verder wordt de samenstelling van het Dagelijks Bestuur aangepast aan de nieuwe situatie.

De nieuwe samenstelling van het Dagelijks Bestuur houdt in dat beide deelnemers evenveel invloed kunnen uitoefenen op de toekomstige besluitvorming. Mocht er een situatie ontstaan waarbij de vertegenwoordigers van het Dagelijks Bestuur het niet eens zijn, dan zal de Provincie als voorzitter de doorslag geven. Voorlopig is afgesproken dat, als men het niet eens wordt, de besluitvorming wordt aangehouden tot de volgende vergadering. Het uitgangspunt is dan dat de deelnemers door middel van overeenstemming tot elkaar komen. Er wordt nog een regeling voor het staken van de stemmen in de nieuwe situatie voorbereid.

De wijzigingen worden opgenomen in het Register voor gemeenschappelijke regelingen.